Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Consell Esportiu de l’Hospitalet està controlat pel PSC i rep 210.000 euros de subvenció municipal cada any

El jutjat d’instrucció número 2 de l’Hospitalet de Llobregat investiga l’entitat per presumptes delictes de desviació de subvencions públiques, malversació, falsedat documental i blanqueig de capitals. El director, Eduard Galí; el president i regidor d’Esports, Cris Plaza, i el vocal –també regidor– i tinent d’alcaldia Cristian Alcázar, han quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar en seu judicial

Al mig amb corbata, el regidor d'esports i president de l'entitat, Cris Plaza. Al seu costat amb camisa verda, Cristian Alcázar, tinent d'alcaldia. I el segon a la dreta de la imatge, Eduard Galí, director de l'entitat | Consell Esportiu L'Hospitalet

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional espanyola va escorcollar dimecres a mig matí la seu del Consell Esportiu de l’Hospitalet. Al llarg de la tarda, van ser detinguts Eduard Galí, director de l’entitat, el tinent d’alcaldia Cristian Alcázar i Cris Plaza, regidor d’esports i president del Consell. Tots tres han quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar en seu judicial. Segons ha fet públic TVE, el jutjat d’instrucció número 2 de l’Hospitalet investiga presumptes delictes de desviació de subvencions públiques, malversació, falsedat documental i blanqueig de capitals. Uns delictes que de ser provats podrien comportar penes de fins a sis anys de presó. En un comunicat emès pel Consell Esportiu, asseguren “col·laborar activament amb la justícia”. Per ara, la investigació es troba sota secret de sumari.

Diverses fonts han assenyalat que la denúncia hauria estat presentada per l’entorn de Jaume Graells, responsable de l’àrea d’educació, esports i joventut de l’Ajuntament de l’Hospitalet, àrea de la qual Plaza n’és regidor adjunt. Tots dos regidors haurien tingut desavinences polítiques al llarg d’aquesta legislatura. Apunten que els presumptes fets que haurien motivat la delació són la desaparició de documentació i un ordinador de l’entitat.

El Consell Esportiu és una entitat privada, que es defineix “sense ànim de lucre”, dirigida des de fa dos anys per Eduard Galí -que ha entrenat equips de bàsquet de diversos clubs de la ciutat- i presidida per qui ocupa la regidoria d’esports, actualment Cris Plaza.

El vincle de Plaza amb el Consell Esportiu però és anterior al seu nomenament com a regidor d’Esports. Es va vincular al Consell Esportiu molt abans, l’any 1997, i quatre anys després en va esdevenir el director

El vincle de Plaza amb el Consell Esportiu però és anterior al seu nomenament com a regidor d’Esports. Es va vincular al Consell Esportiu molt abans, l’any 1997, i quatre anys després, en va esdevenir el director, amb 28 anys. Al llarg de setze temporades va dirigir l’entitat, càrrec que va deixar el 2017 per passar a ser assessor tècnic d’esports del govern municipal liderat per Núria Marín. El 2019 va entrar al consistori com a part del grup municipal del PSC i va ser nomenat regidor dels barris de Bellvitge i el Gornal i adjunt de l’àrea d’esports, fet pel qual se’l designa president del Consell Esportiu.


El PSC dins l’entitat

Plaza ha dedicat tota una vida a l’esport municipal, treballant des de les institucions. Abans d’entrar al Consell Esportiu, va participar de diverses entitats, entre elles el CE Alheña. Precisament aquest club, actualment, està presidit per qui és tresorer del Consell Esportiu, Jose Antonio Montoya, militant socialista amb una presència històrica al moviment veïnal de Bellvitge.

Juntament amb Cris Plaza, tres regidores socialistes integren la comissió directiva del Consell Esportiu, sense retribucions i Jaume Graells, regidor responsable de l’àrea d’educació, esports i joventut, exerceix de vicepresident

Juntament amb Cris Plaza, tres regidores socialistes integren la comissió directiva del Consell Esportiu, totes elles sense retribucions per la seva participació en l’òrgan directiu, i Jaume Graells, regidor responsable de l’àrea d’educació, esports i joventut, exerceix de vicepresident. Alhora, dins la comissió directiva també hi ha dos assessors tècnics nomenats per part de l’Ajuntament, que representen la meitat de la direcció. El PSC també té presència destacada a les vocalies. Cristian Alcázar, segon tinent d’alcaldia i responsable d’espai públic i urbanisme, és vocal de l’entitat, després de deixar la presidència l’any passat, així com Laura García, regidora d’igualtat i adjunta a joventut.

La comissió directiva del Consell Esportiu està composta per una dotzena d’integrants. La meitat han estat designades directament per l’Ajuntament – quatre regidores i dos tècnics – i sis més en representació dels centres educatius, entitats i federacions esportives. D’aquestes, a banda del tresorer, Miriam Domínguez, secretària representant els centres educatius públics, i Àlex Porqueras, vocal en representació de les federacions catalanes esportives, són dues independents que formaven part de la llista del PSC a les darreres eleccions municipals.


210.000 euros del govern de Marín

El Consell Esportiu de L’Hospitalet, segons els seus estatuts, agrupa centres educatius i clubs esportius per promocionar l’esport a la ciutat. Malgrat això, l’entitat no compta amb elements de transparència com la publicació dels comptes. L’organisme rep anualment 210.000 euros de subvenció municipal, una de les més elevades concedides pel govern de Marín, juntament amb la que atorguen al Centre d’Esports L’Hospitalet. El 2019, l’entitat va ingressar 42.000 euros d’una segona subvenció municipal. També compta amb els ingressos del conveni amb la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya en concepte de promoció esportiva.

El finançament d’activitats esportives és un dels punts forts de les polítiques municipals, prova d’això són els pressupostos vigents, que doten amb 18.840.612,19 euros les polítiques esportives. La quantitat és pràcticament la mateixa que la destinada a les polítiques educatives i d’habitatge juntes.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!