Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El govern de Bolsonaro coneixia la intenció dels empresaris rurals d'incendiar l'Amazònia

L'executiu brasiler va fer cas omís d'un avís enviat per la Fiscalia al Ministeri de Medi Ambient tres dies abans que comencessin els focs a la regió amazònica

Els focs amazònics des de l'Estació Espacial Internacional | Arxiu

El Govern brasiler sabia el que podia passar. És l’última informació de la crisi mediambiental de l’Amazones que deixa en entredit l’administració del president Jair Bolsonaro.

El 7 d’agost, tres dies abans de l’anomenat Dia del Foc en què van començar els incendis massius a la regió de Novo Pogresso –a l’Estat de Pará– el Ministeri Públic Federal brasiler va alertar, mitjançant l’enviament d’un escrit, l’Institut Brasiler del Medi Ambient i dels Recursos Naturals (Ibama), organisme dependent del Ministeri de Medi Ambient, sobre la intenció d’una sèrie de terratinents i empresaris rurals d’iniciar cremes a la zona, la qual cosa ha provocat una de les majors catàstrofes mediambientals dels últims temps a escala global.

La informació, que ha estat publicada per la revista Globo Rural, alertava que un grup de 70 persones –entre les quals hi havia terratinents, productors rurals, comerciants i sindicalistes– pretenien incendiar, coordinades a través d’un grup de WhatsApp, els marges de la carretera BR-163, via que entronca la zona amb l’Estat de Mato Grosso i els ports fluvials del riu Tapajos.

Una de les pàgines del document enviat pel Ministeri Públic Fiscal a l’Ibama |Arxiu

Segons l’escrit de la fiscalia, l’incendi provocat pretenia ser una acció de suport a la flexibilització de la legislació ambiental en pro de la desforestació a la regió, impulsada per Bolsonaro, i l’eliminació de les sancions a les empreses que operen a la zona i danyen el medi ambient.


Resposta ministerial tardana

El document enviat al Ministeri de Medi Ambient per la Fiscalia de Pará demanava, a més, un pla de contingència davant la possible catàstrofe. No obstant això, la resposta de l’Ibama, que no va arribar fins dos dies després del començament dels incendis –cinc jornades més tard de l’emissió de l’alerta antiincendis–, assenyala que “la Coordinació d’Operacions de Vigilància i el Centre d’Intel·ligència de la Superintendència de Pará havien estat informats sobre la imminència dels incidents” i ressalta que a causa dels diversos atacs patits i l’absència del suport de la policia militar de Pará “les accions d’inspecció van ser obstaculitzades perquè “impliquen riscos relacionats amb la seguretat dels equips sobre el terreny.

La revista ‘Globo Rural’ alerta que un grup de 70 persones –entre les quals hi havia terratinents, productors rurals, comerciants i sindicalistes– pretenien incendiar, coordinades a través d’un grup de WhatsApp, els marges de la carretera BR-163, via que entronca la zona amb l’Estat de Mato Grosso i els ports fluvials del riu Tapajos

La resposta va ser signada pel gerent executiu suplent de l’Ibama Roberto Victor Lacava i Silva i afegeix que l’organisme ja havia sol·licitat l’ajuda de les forces de seguretat estatals i que no va obtenir resposta. El ministeri fiscal ha assenyalat a més que empleats de l’Ibama ja havien estat atacats per fusters i terratinents, fets que, segons va indicar el ministre de Justícia, Sérgio Moro, seran investigats per les autoritats.

La filtració d’aquests documents planteja noves preguntes abans la gestió de la crisi a l’Amazones realitzada per l’administració de Bolsonaro després de conèixer, a través d’una filtració d’Open Democracy, que el president brasiler pretenia acabar amb àmplies zones de l’Amazones per fer-les “habitables” mitjançant la construcció de diversos projectes, entre els quals es troba una central hidroelèctrica al riu Trombetas.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!