Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els últims dimarts de cada mes

Dues membres de la campanya CIEs No de València expliquen els motius pels quals un cop al mes des de fa vuit anys es concentren davant la 'porta blava' del Centre d'Internament per a persones estrangeres en situació administrativa irregular a la capital valenciana, per exigir-ne el tancament. Aquest article forma part de la sèrie de col·laboracions d’opinió i anàlisi amb col·lectius socials dels Països Catalans

| Wara de Ormaechea

Els CIE són centres no penitenciaris, dependents del Ministeri de l’Interior, en els quals es deté fins a 60 dies a persones estrangeres que estan sotmeses a expedients d’expulsió, tornada o devolució. Per a la Campanya CIEsNo de València és molt més simple: són la vergonya i la misèria dels estats i les societats racistes europees que permeten la seua existència.

El pròxim dimarts final de mes, a les 19.00 hores, com tots els dimarts de final de mes des de fa vuit anys, les persones i col·lectius que formem part d’aquesta plataforma ens trobarem junt amb moltes altres ciutadanes i ciutadans, amb ràbia i impotència continguda, davant la porta blava, per exigir el seu tancament.

Ho farem amb ràbia, perquè és l’emoció que ens provoca el no entendre –i menys acceptar– com podem viure en un món on es menysprea a persones amb les quals convivim en el nostre dia a dia amb la justificació de les diferències racials, culturals, religioses, d’origen, de nivell socioeconòmic.

Ho farem amb ràbia també per saber que, de forma continuada i sense més explicació, en la defensa d’una Europa Fortalesa, els governs europeus posen la seua mira intencionadament en diferenciar-nos entre “nosaltres” i uns “altres”, per tal de garantir o no els drets de la ciutadania. Qui som nosaltres i qui són els altres és el que ens agradaria saber.

Per a nosaltres els “altres” són els governs europeus, que no dubten en utilitzar tots els mecanismes possibles per tal de confrontar-nos, de justificar-se i traure’s de sobre les responsabilitats

Des de la Campanya CIEsNo de València, ens trobarem davant la porta blava perquè tenim clar que, per a nosaltres, els “altres” són els governs europeus. Governs que no dubten en utilitzar tots els mecanismes possibles per tal de confrontar-nos, de justificar-se i traure’s de sobre les responsabilitats i de mostrar-nos que les institucions que representen estan per sobre inclús de les lleis que ells mateixos han redactat i s’encarreguen de fer complir.

El principal mecanisme de coerció sobre les persones migrants és la llei d’estrangeria, que sustenta l’engranatge del cicle repressor que actua en aquest Estat i en tota Europa. Un circuit que comença amb la violència en les fronteres, contínua amb les batudes racistes, prossegueix amb la mateixa reclusió en els CIE i culmina, de forma aferrissada, amb les expulsions a través dels ferris i vols de deportació.

Per fer-ho encara més pervers, l’Estat Espanyol té signats acords amb diferents empreses aèries, a les quals destina 9,9 milions d’euros en vols per a deportar migrants durant 2018 i 2019, anomenats vols de la vergonya. Més dades: la UE, l’any passat, va dotar a l’Agència Europea de Fronteres, coneguda com a Frontex, amb 281 milions d’euros, quantia que s’anirà incrementant gradualment fins als 322 milions previstos el 2020. A més, el cost dels Centres d’Internament d’Estrangers és d’aproximadament 8,8 milions d’euros anuals (exclosa la partida de personal). La realitat és que es gasten una enorme quantitat de diners públics a exercir violència sobre les nostres veïnes migrants.

Per tot això, volem fer una crida a la societat valenciana per a continuar concentrant-nos davant la porta blava com un acte de resistència, de testimoni enfront de la barbàrie. No podem permetre el racisme institucional, el sofriment gratuït ni un dia més. La consciència d’aquesta realitat ens obliga a continuar eixint al carrer, per què solament juntes i junts podem lluitar per la defensa dels Drets Humans i perquè no podem cessar fins que l’Estat Espanyol tanque tots els CIE, done fi a les deportacions forçades i respecte la llibertat de circulació de totes les persones.


*Les autores són membres de CIEsNo València

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!