Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El veïnat del bloc Entença 151 de Barcelona encartella la seu de la immobiliària que els vol fer fora

| Victor Serri

Una trentena de persones han protagonitzat aquesta tarda una acció davant del domicili del grup immobiliari L’Abeille, propietària actual del bloc situat al número 151 del carrer d’Entença. Des de fa mesos, la dotzena de famílies que hi viu denuncia que pateixen una situació d’assetjament per tal que abandonin els immobles, a causa d’un procés especulatiu en què l’edifici ha anat passant per diverses mans, amb la intenció final de fer fora els veïns de tota la vida, reformar-lo i revendre’l a un valor molt més alt.

Poc més tard de les 6 de la tarda, les activistes s’han presentat a l’oficina de la Sociedad Immobiliària de Barcelona L’Abeille S.L., situada al número 94 del carrer de València, a prop de l’edifici afectat. Exhibien una pancarta on s’hi llegia “Abeille especula i expulsa els veïns”. L’acció estava organitzada per la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, el Sindicat de Llogaters de Barcelona i les mateixes veïnes d’Entença 151. En arribar, han intentat lliurar una carta a l’interior, però se’ls ha abaixat la persiana metàl·lica. Aleshores han enganxat una sèrie de cartells que denunciaven les “pràctiques especulatives” de què són víctimes.

Al llarg de la protesta s’ha viscut un moment de certa tensió, quan un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha intentat identificar un dels protagonistes de la protesta, que es dirigia a la resta a través d’un megàfon. Davant la negativa a identificar-se i el suport que rebia de la resta d’activistes, ha aparegut una patrulla de mossos d’esquadra que han dissuadit l’agent de la policia local. Uns instants abans, un veí del bloc denunciava mitjançant el megàfon el fet que “ara que hem aconseguit que la Model marxi del barri, ens fan fora també a nosaltres”

El passat mes de desembre es van tapiar alguns dels pisos, i es van viure moments de tensió entre els operaris que havien anat fer aquesta operació i les veïnes

El bloc del carrer Entença 151 està format per un conjunt de dotze pisos. L’agost passat, es van desallotjar quatre dels immobles, que havien estat ocupats per famílies en situació d’emergència habitacional. Els mossos es van encarregar de l’operació, sense cap ordre judicial, segons el veïnat. El passat mes de desembre es van tapiar els pisos, i es van viure moments de tensió entre els operaris que havien anat fer aquesta operació i les veïnes. Aquestes han interposat una denúncia per lesions contra un dels operaris que, segons el testimoni d’un dels veïns, “era un matón de l’antiga propietat”. Poc després d’aquesta operació, l’edifici, que estava parcialment sota control del grup inversor Renta Corporación, fou adquirit per l’actual propietari, la immobiliària Abeille.

En l’actualitat, al bloc, hi queda un veí amb un contracte de lloguer indefinit de renda antiga, mentre que la resta tenen contractes temporals que es van extingint. La intenció, segons les veïnes, és la de convertir els habitatges en pisos de luxe, aprofitant la remodelació urbana que viurà el barri amb la marxa de la Model. El bloc es troba dintre de la xarxa de blocs en lluita, que inclou altres edificis en la mateixa situació. “Ens estan fent fora i no ens donen cap explicació, ningú vol parlar amb nosaltres. Només ens envien cartes que ens diuen que tenim dos mesos per marxar”, explica la Boutaina, una de les veïnes de l’immoble, la qual assegura que entre els habitants hi ha nou infants i que “tenen por d’entrar i sortir de casa”.

Joan, un altre dels veïns, relata que els intents que han dut a terme fins ara de negociar amb l’ajuntament han estat infructuosos: “ens diu que no tenen diners per comprar l’edifici –com es va fer amb el del carrer de Leyva– i quan els diem que apliquin la llei de retracte se’ns diu que l’empresa els podria denunciar per danys i perjudicis. Però jo crec que sí que poden fer: si l’ajuntament denegués els permisos d’obres, no podrien especular, però no s’atreveixen a donar aquest pas. I ara amb una modificació de la normativa se’ls concedeixen els permisos d’obres de forma automàtica”. Aquest veï explica que “ara mateix hi ha un centenar de blocs a Barcelona en la mateixa situació que nosaltres, segons el que ens diu l’Ajuntament. En el nostre cas es deu a la revalorització del barri a causa del tancament de la presó Model. Han caigut els especuladors com llagostes. Però el mateix està passant a Sant Antoni amb la reforma del mercat i passarà a la Sagrera” i es lamenta que “aquesta revalorització dels barris es fa amb diners públics però se’n beneficien privats”.

Joan, un dels veïns afectats, afirma que “som víctimes de la revalorització del barri a causa del tancament de la presó model”

Aquest habitant del bloc del carrer Entença detalla que són víctimes d’unes “empreses que estan organtizades com una cadena: una es dedica a mirar els registres de la propietat i a comprar els edificis; quan ja té una opció de compra la passa a una altra, que és la que s’encarrega de buidar-lo de veïns. Entença 151 l’han comprat per 1.8 milions d’euros. Quan el buidin valdra 2,6. Després el vendran a un tercer que farà les reformes. I aquest el vendrà a un quart que farà la venda comercial. D’aquesta manera el preu es pot arribar quadriplicar. I ho fan molt ràpid perquè així només paguen contractes d’arres del 10%”.

La Sociedad Inmobiliaria de Barcelona L’Abeille S.L. es va constituir el 24 de febrer del 2014 i té com a objecte social ell lloguer de béns immobiliaris. L’administrador únic és Alain Cazettes de Saint Leger, que té càrrecs a 23 empreses immobiliàries franceses. Thierry Cazettes de Saint Leger i Gonzague François de Jourdan de Savonnieres en són apoderats solidaris. L’immoble del carrer Entença 151 forma part de l’anomenada Xarxa de Blocs en Lluita, de la qual en formen part altres casos emblemàtics de la lluita contra l’especulació immobiliària a la capital catalana, com el mateix Leyva 37 o els del carrer Lancaster.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;