Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

I la vergonya, per quan?

| Sònia Ros

“La vergonya és una porta oberta al desig.” Fa uns anys, una terapeuta em va dir aquesta frase i la duc en ressonància. “Una porta oberta al desig.” Ara, després d’uns dies de donar voltes i voltes sobre aquest tema, tinc dubtes de si m’agrada o no. D’entrada, sona molt bonica. En aquell moment, em va ressonar i em va permetre mirar-me vergonyosa des d’una altra narrativa que no em paralitzava tant. Ara penso que, de ben segur, no deu significar el mateix per a totes. I és important. A mi, sovint, les coses que em fan vergonya tenen a veure amb poder mostrar allò que ‘se’m dona bé’ o ‘m’agrada fer’. Alguna cosa així com ‘sentir-me vàlida’. I trobar-me amb certs límits al davant. Em puja tota l’escalfor fins a les parpelles i em quedo absent, com desconnectada. I no em permeto performar altres maneres de fer i desfer perquè haig d’acomplir, a la perfecció, amb allò que s’espera de mi, que és quasi automàtic.

He buscat la vergonya al cercador d’internet i hi passen coses interessants. O bé la vergonya s’utilitza per assenyalar un escàndol, quelcom inacceptable, o bé hi trobo missatges que animen a perdre la vergonya, ben ràpid. I em pregunto, què ens passa amb la vergonya? És clar que la vergonya pot ser molt paralitzant i s’expressa al cos amb rigidesa. A mi em fa petita, petita, petita, i se’m paralitzen els braços, quasi com si se m’adormissin. Però, és la vergonya el que m’ho genera? O la seva contenció i negació el que m’arronsa, paralitza i desconnecta? O les dues coses alhora?

No soc psicoterapeuta però sí molt psicoterapeutitzada, i sempre m’ha faltat una mirada crítica a cada emoció que ens remou les entranyes per abordar-les des d’allò que hi ha a dintre però, també, des de fora. I la vergonya no és pura ni casual, és una forma de control extraordinària. Penso en quantes coses deixem de fer perquè sentim vergonya o quantes persones o situacions, a la vida, ens han obligat a sentir vergonya perquè no som prou d’una cosa o som massa d’una altra. I em pregunto quant de patriarcal hi ha en això. Així com de classista, racista i capacitista. Com és la vergonya per a cada una de nosaltres i segons el nostre lloc d’anunciació? Com i en què s’expressa en cada cos, cada mobilitat?

De cop i volta, la vergonya se’m difumina com un univers immens difícil d’abordar, però amb missatges que són sempre els mateixos: o bé has de fer esforços per perdre-la o bé alguna cosa ha de fer molta vergonya perquè és inacceptable. I el meu cap comença a donar tres-centes mil voltes sobre com podríem apropiar-nos de la vergonya i convertir-la en un motor transformador, capaç d’assenyalar allò estructural i sistèmic que hi du implícit, i que ens permeti demanar responsabilitats perquè no recaiguin de forma individual i privada, com una qüestió, tan sols, de treball personal. Significar-la físicament i estratègicament i de forma col·lectiva. I posar-la al descobert. Posar-nos al descobert.

Fa unes setmanes, en el marc d’una xerrada sobre cos i vulnerabilitat, la Brigitte Vassallo va apel·lar quelcom que em va despertar els sentits en l’àmbit de l’autoedició i la cultura. Exposava que, a ella, el que li havia permès estar on estava eren maneres de fer molt patriarcals. La xuleria i l’echa palante. El parlar sexy en públic. Però, “què fem amb les companyes vergonyoses? A quantes ens estem deixant enrere?”, deia.

Vaig començar a imaginar-me actes plens de vergonya i límits, des d’on poder compartir què ens passa quan imaginem donar-nos l’oportunitat de confiar una mica en nosaltres mateixes i els nostres projectes. Seria preciosament caòtic, poc fluid i disruptiu però, segurament, amb una veritat profunda que ens travessa a moltes. Perquè la vergonya no és productiva ni eficient, ens fa donar moltes voltes. Però quantes més ens fa contenir-la? Fer veure com si res? O quedar-nos amb la vergonya tancada en l’àmbit privat?

Imagino col·lectivitzar la vergonya a través de pràctiques vergonyoses. A situar-la i emmarcar-la. Responsabilitzar enfora perquè la vergonya pesa. A començar a imaginar espais col·lectius vergonyosos i que la vergonya surti al carrer i nosaltres amb ella, poderosament vergonyoses.

Article publicat al número 491 publicación número 491 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!