Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La justícia obliga Collboni a decidir entre un hotel de luxe o habitatge social a la casa Buenos Aires

El TSJC declara nul·la per un defecte de forma la modificació del Pla General Metropolità i la catalogació patrimonial de la històrica finca de Vallvidrera per tal de transformar-la en un espai comunitari, una decisió que només el nou alcalde de Barcelona pot revertir. El veïnat que va okupar l'edifici per evitar-ne l'enderroc haurà de pagar una multa de 65.000 € a la congregació dels Pares Paüls, que tenen un acord vigent amb London Private Company SL per construir un hotel

Roda de premsa del judici a Casa buenos Aires | Elena Bulet

Revés judicial per les últimes habitants de la casa Buenos Aires i per la mobilització veïnal que pugna per la preservació de l’històric edifici modernista. L’immoble està situat al número 31 del carrer Mont d’Orsà del barri barceloní de Vallvidrera feia set anys que estava en desús fins que va ser okupat el març de 2019 per un grup de veïnes per evitar-ne l’enderrocament i la seva conversió en un hotel de luxe. Ara, tres anys després del seu desallotjament l’octubre de 2020 per part de la dels Mossos d’Esquadra, el grup impulsor del projecte ha anunciat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la modificació del Pla General Metropolità i la catalogació patrimonial de la finca per un defecte de forma.

La decisió del TSJC tomba la qualificació de l’espai com a equipament públic que va aprovar el ple del consistori de la capital catalana en l’anterior mandat. Aleshores, el govern de Barcelona en Comú-PSC va votar a favor d’un pla que protegia l’edifici catalogant-lo com a bé d’interès general, evitava el seu enderrocament i establia els seus nous usos com a espai comunitari obert al veïnat, habitatge dotacional per a gent gran i habitatge social. Ara la decisió està únicament en mans del partit liderat per Jaume Collboni, qui com a alcalde té la potestat per ordenar als serveis jurídics de l’Ajuntament presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem abans del 10 d’octubre. Si no ho fa, permetrà que la sentència esdevingui ferma, es deixarà perdre l’actual titularitat pública de la finca i tornarà a deixar la porta oberta a un previsible nou conflicte veïnal.

Jaume Collboni és qui té la potestat per ordenar als serveis jurídics de l’Ajuntament presentar un recurs al Tribunal Suprem i així evitar perdre la titularitat pública de la finca i el seu enderroc

Aquesta situació s’ha produït gràcies a les demandes que van presentar els Pares Paüls i London Private Company SL, empresa intermediària que manté una relació comercial amb la congregació després d’arribar a un acord de compravenda per valor de gairebé tres milions d’euros. Tanmateix, aquest pacte no s’ha arribat mai a executar, primer per l’okupació i després pel procés d’expropiació escomès per l’Ajuntament, malgrat que tampoc cap de les dues parts se n’ha desdit.  Així doncs, si l’Ajuntament no actua per revertir la decisió judicial, l’empresa dedicada al negoci immobiliari, que ha mogut el seu domicili social a Mataró (el Maresme) i compta amb Layla Chaibi Bouzzaoui com a administradora única, podria dur a terme els seus plans d’enderrocar totalment la casa Buenos Aires per construir-hi un hotel de luxe.

En una roda de premsa celebrada dimecres al matí davant de l’immoble en litigi, membres del projecte i del moviment veïnal de Vallvidrera han denunciat la situació i han insistit en el que expressen en el comunicat amb el qual han donat a conèixer aquest inesperat gir de guió. “Tant l’espai comunitari com l’habitatge per a joves i gent gran són dues reclamacions històriques dels barris de Collserola i l’Ajuntament es va comprometre a rehabilitar la casa Buenos Aires per respondre-hi”, recorden en la seva missiva.

La Casa Buenos Aires fa campanya per recaptar 40.000 euros per fer front al procés judicial
La Casa Buenos Aires, situada a Vallvidrera (enclavament de Barcelona a la muntanya de Collserola) quan va ser ocupada, l’any 2019 |Nicolò Ongaro

 

L’Associació de Veïns de Vallvidrera i la Plataforma en defensa de la casa Buenos Aires interpel·len de forma directa Collboni i la nova regidora del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, l’advocada i jurista Maria Eugènia Gay, qui anteriorment ha estat degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i delegada del Govern espanyol a Catalunya. Els demanen que presentin recurs i se situïn “al costat del veïnat i no de les grans empreses que volen enderrocar patrimoni modernista per a fer-hi hotels de luxe”.


Multa astronòmica

A més del futur de la finca, el sistema judicial s’ha pronunciat sobre una altra qüestió pendent en relació amb la lluita per la preservació de la casa Buenos Aires. El mateix jutjat que va ordenar-ne el desallotjament, el penal 8 de Barcelona encapçalat per la jutgessa Elena Rillo, ha notificat l’import definitiu de 65.000 € de multa que les okupants hauran d’abonar a les aleshores propietàries: la Congregació de la Missió, coneguda com els Pares Paüls.

El jutjat penal 8 de Barcelona encapçalat per la jutgessa Elena Rillo ha notificat l’import definitiu de 65.000 € de multa contra les antigues okupants

Les persones sancionades titllen la mesura de “paradoxal si tenim en compte que la major part de l’import és en concepte de ‘danys a l’edifici’, un fet que la Congregació no només no ha estat capaç de demostrar als jutjats, sinó que tenien la voluntat d’enderrocar-lo”. Per fer-hi front, les afectades fan una “crida a la solidaritat veïnal i al suport d’aquelles persones pròximes al moviment per l’habitatge i en defensa del patrimoni”.

També han obert un compte bancari per tal de rebre donacions i “encarar col·lectivament la multa i alleugerir el pes d’aquest import totalment desmesurat de les persones encausades”. Finalment, demanen suport “per encarar els mesos decisius que s’acosten”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!