Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La violència feixista assalta la ciutat italiana de Macerata

Un conegut membre de l'extrema dreta local va disparar passat dissabte contra persones negres i llocs concorreguts per persones migrants. Va deixar sis persones ferides, dues d'elles amb pronòstic reservat

Luca Traini després de la detenció. | Arxiu

La tranquil·litat de la ciutat de Macerata, un municipi de poc més de 40.000 habitants a la zona central d’Itàlia que va sofrir el terratrèmol de 2016, va ser trencada el matí del passat 3 de febrer en produir-se un intent d’assassinat en massa de caràcter feixista. L’assaltant era Luca Traini, de 29 anys, una cara coneguda del món de la ultradreta de la ciutat, qui va disparar en diferents ocasions contra persones seguint un patró racialitzat.

Els primers trets van ser disparats a les 11 del matí des d’un cotxe en dos punts diferents de via dei Velini, una artèria on s’ubiquen pisos d’acollida per a persones refugiades

Els primers trets van ser disparats a les 11 h des d’un cotxe –un Alfa 147 negre sense matrícula– en dos punts diferents de via dei Velini, una artèria per on s’entra a la ciutat i on també s’ubiquen pisos d’acollida per a persones refugiades. Els objectius eren persones de pell negra i l’assaltant va continuar disparant des del seu cotxe a qui, responent al seu perfil racialitzat, hagués pogut trobar-se pel camí. De seguida, es va moure cap al cèntric barri de les Casette, on va deixar els primers ferits obrint foc en llocs de fort trànsit de vianants, com ara l’estació de trens o corso Cairoli, avinguda de botigues i bars. Després de l’assalt a les Casette, l’assaltant es va desplaçar a l’altra banda del centre de la ciutat, on va disparar cap a un bar habitualment freqüentat per migrants, i, després de l’últim ferit en una zona residencial, va passar a objectius simbòlics: una càrrega va ser disparada entre la seu municipal del Partit Demòcrata – actualment al govern tant de l’Estat com de la ciutat – i, a escassos metros de distància, l’exterior de la casa d’un home nigerià momentàniament sospitós de l’homicidi d’una jove i de la devastació i l’ocultament del seu cadàver. Per arribar a l’últim objectiu, el pistoler va haver de sortir de la ciutat: va apuntar – disparant-hi tres trets – a un bar, en una zona industrial a tocar d’un municipi contigu, que a la ciutat és conegut per acollir de tant en tant festes i concerts.

El 30 de gener de 2016, a Roma, se’l podia reconèixer en primer pla a un vídeo del diari Repubblica sobre la participació de Casa Pound al Family Day

 

Després del periple violent, l’assaltant va pujar amb una bandera italiana lligada a l’esquena a l’escalinata del monument als militars italians morts a la Primera Guerra Mundial, una gran estructura en marbre blanc construïda sota el règim feixista. Allà va ser finalment detingut a les 12.40 h, després d’haver fet una salutació feixista i haver cridat “viva l’Italia”. En total, es van poder contar sis persones ferides per l’actuació, dues de les quals encara estan sota pronòstic reservat.

Traini, proper al partit neofeixista Forza Nuova des dels anys de l’adolescència, va entrar en els entorns de Casa Pound amb el naixement de la delegació de Macerata

Traini, proper al partit neofeixista Forza Nuova des dels anys de l’adolescència, va entrar en els entorns de Casa Pound amb el naixement de la delegació de Macerata. El 30 de gener de 2016, a Roma, se’l podia reconèixer en primer pla a un vídeo del diari Repubblica sobre la participació de Casa Pound al Family Day,  una iniciativa nacional de la dreta catòlica en contra de l’aleshores projecte de llei per a les unions civils homosexuals. L’any següent, Traini va ser candidat a les eleccions municipals de Corridonia, un poble al costat de Macerata, a la llista de la Lega Nord. També existeixen fotos i vídeos de la seva participació, l’any 2015, a una trobada electoral amb Matteo Salvini, secretari de la Lega. A les trobades també va participar Amedeo Mancini, membre de Casa Pound que el 6 de juliol de 2016 va matar a cops de puny el refugiat nigerià Emmanuel Chidi Namdi a Fermo, a quaranta quilòmetres de distància de Macerata i en la mateixa regió, Marche. En els últims temps, Traini havia tornat a apropar-se a Forza Nuova, assistint a diverses iniciatives de la seva associació filial Aires – Officina Nazional Popolare. Entre els materials a caràcter nazi-feixista requisats durant l’escorcoll al domicili de la família de Traini, es va trobar des d’una edició del Mein Kampf a material de propaganda feixista de l’època, passant per una bandera amb una creu cèltica. Creu cèltica que el mateix Traini llueix tatuada al braç dret; al costat de l’ull, un Wolfsangel, un símbol utilitzat pels nazis prohibit actualment a Alemanya.

Mentre Casa Pound es va desmarcar dels fets, afirmant que Traini no n’és membre, Forza Nuova va mostrar el seu suport a l’assaltant, afirmant també que li pagarà les despeses legals. La Lega, per altra banda, va culpar de l’actuació del Traini les mateixes víctimes, afirmant que “una immigració descontrolada, una invasió com la que va ser organitzada, volguda i finançada en aquests anys, porta a l’enfrontament social”.

Qui sí que està expressant una forta condemna dels fets, és l’antifeixisme ciutadà, amb el centre social autogestionat de la ciutat, el Sisma, al capdavant. L’endemà dels fets, el diumenge 4, va tenir lloc una flash-mob antiracista espontània sense sigles. El Sisma està llançant també una crida a una manifestació nacional a Macerata pel pròxim dissabte 10 de febrer. En el comunicat del centre social sobre els successos, destaquen la definició de l’actuació de Traini com a “terrorisme feixista” i l’evidència de la continuïtat ideològica amb el discurs polític racista i securitari que el Sisma defineix com ja afranquit a Itàlia. I, òbviament, la invitació a totes les forces antifeixistes del país a participar en la manifestació del dia 10.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!