Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L’Ajuntament de Barcelona trenca amb Israel i amb les empreses que operen als territoris ocupats

La resolució aprovada al ple municipal pel PSC, Comuns i ERC obre la porta a revisar la contractació amb fons d’inversió com KKR (Sónar, Brunch). El consistori també instarà la Fira de Barcelona a no acceptar pavellons d’Israel i al Port de Barcelona a bloquejar el pas a vaixells amb armes

Concentració a les portes de l'Ajuntament de Barcelona, minuts abans de fer-se la votació | Jesús Rodríguez

La consolidada realitat del genocidi en marxa a la Franja de Gaza ha forçat un pas enrere del govern de Jaume Collboni. L’1 de setembre de 2023, poc després d’agafar el bastó d’alcaldia de mans d’Ada Colau, signava un decret per a reprendre l’agermanament amb Tel-Aviv. Dos anys després i amb 52.928 palestins assassinats –15.613 criatures, segons dades de l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris– per les bombes de l’exèrcit hebreu, els Comuns, PSC i ERC han signat una resolució vinculant amb la qual es trenca relacions amb Israel i se suspèn de nou l’agermanament amb Tel-Aviv. La Comunitat Palestina a Catalunya i la Coalició Prou Complicitat amb Israel ho han celebrat des de la plaça de Sant Jaume. Junts s’ha abstingut i PP i Vox han votat en contra.

El document aprovat avui, que inclou una exposició de motius i vint punts vinculants, no és una simple declaració d’intencions i hauria de dibuixar l’actuació en el dia a dia municipal en aquest àmbit. Especialment rellevants són els apartats que fan referència a les relacions comercials i contractuals de l’Ajuntament de Barcelona amb empreses privades, així d’aquelles institucions participades pel consistori, com la Fira de Barcelona i el Port de Barcelona.

Les empreses més conegudes amb qui no podrà contractar l’Ajuntament de Barcelona a partir d’ara són Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor, Cemex, Motorola o Haagen-Dazs

En el punt 9 es diu literalment que “es garantirà que no hi hagi cap relació municipal amb les empreses identificades a l’informe de l’Oficina de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans que segons Dret Internacional operen il·legalment en assentaments israelians”. Les més conegudes i amb activitat a Barcelona serien Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor, Cemex, Motorola o Haagen-Dazs. Així mateix, també s’agafa el compromís d’estudiar els informes respecte a altres empreses elaborats per entitats com Amnistia Internacional o Human Rights Watch.

Fonts municipals consultades per aquest mitjà asseguren que amb data de maig de 2024 –estan revisant la resta, fins el dia d’avui– l’Ajuntament de Barcelona no té constància de cap sentència o resolució que afecti a cap de les empreses amb qui s’han signat contractes públics en vigor. En el cas d’Israel, això inclou les 97 empreses que segons l’ONU operen il·legalment als territoris ocupats. “Si durant l’execució del contracte es demostrés per sentència o resolució administrativa que s’ha produït un incompliment de les clàusules que apareixen en la declaració responsable, l’Ajuntament té l’obligació d’instar la resolució del contracte per incompliment”, detallen. La inclusió d’una empresa adjudicatària al llistat de l’ONU sobre els territoris ocupats entraria en aquests supòsits d’incompliment?

Luca Gervasoni (Novact) considera que la declaració responsable ha de ser d’aplicació en qualsevol licitació, també en el cas de cessions d’espais que suposin un lucre per a l’empresa contractant

Per a organitzacions com Novact la resposta és sí, i van més enllà. Luca Gervasoni, director de l’entitat, posa un exemple concret: “el fet que el fons d’inversió KKR comprés l’empresa britànica Superstruct Entertainment va fer que festivals com Brunch i Sónar passessin a ser propietat total o parcial del fons KKR, que alhora és propietari d’inversions en assentaments i còmplice de violacions de drets humans”. Gervasoni considera que la declaració responsable ha de ser d’aplicació en qualsevol licitació, també en el cas de cessions d’espais que suposin un lucre per a l’empresa contractant. “L’Ajuntament ens consta que compta amb mecanismes i procediments per evitar que siguin objecte de contractes públics o de cessions d’espais, empreses responsables de violacions de drets humans”, assevera.

A partir d’ara, totes les activitats de Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a la ciutat de Barcelona haurien de ser examinades amb lupa. Segons denuncia la coalició Prou Complicitat amb Israel, aquest fons d’inversió propietari accionarial dels festivals Sónar, Brunch, Viña Rock o el FIB de Benicàssim –tal com va revelar una investigació del Salto Diario– participa de la promoció immobiliària als territoris ocupats de Palestina a través del conglomerat alemany Axel Springer i de la plataforma de programari de gestió immobiliària Guesty.

El Comitè de Solidaritat Nou Barris amb Palestina, amb el suport de 34 entitats, ha convocat una concentració de protesta a la plaça Madres de la Plaza de Mayo, uns minuts abans de l’inici del festival Brunch

Fonts municipals han volgut puntualitzar, amb relació al Sónar que “l’Ajuntament de Barcelona no atorga cap subvenció pública l’any 2025 a l’empresa organitzadora del Festival Sónar (Advanced Music SL). L’Ajuntament ha acordat amb la Fundació Sónar (entitat jurídica diferenciada de Advanced Music SL, i que opera de forma autònoma i amb objectius propis) signar un conveni per valor de 290.000 €, destinat exclusivament a l’impuls del Sónar+D”. Pel que fa al festival Brunch han destacat que “l’Ajuntament de Barcelona no atorga cap subvenció pública a l’empresa organitzadora del Festival Brunch. La realització del Festival Brunch comporta la contractació d’espais i serveis per part de l’organització, i no implica cap cessió gratuïta de locals per part de l’Ajuntament”. Per a Novact la cessió d’espais hauria de fer-se sota els mateixos criteris de responsabilitat que la contractació de serveis o les subvencions.

Precisament aquest dissabte 31 de maig, el Comitè de Solidaritat Nou Barris amb Palestina, amb el suport de 34 entitats, ha convocat una concentració de protesta a la plaça Madres de la Plaza de Mayo, uns minuts abans de l’inici del festival Brunch, previst per les 13 h a la plaça Major del districte barceloní. “S’han destapat els vincles del festival Brunch amb el fons KKR, directament vinculat a Israel. Per nosaltres és un tema molt profund, la lògica de l’oci dins del mercat capitalista, festivals que entren a fons d’inversió fins a arribar al punt que ja no saben a què estan vinculats”, denuncia Maria Garcia, portaveu del comitè. “Les seves explicacions no són suficients, el genocidi urgeix un posicionament ferm, per replantejar-se el model, trencar amb aquests fons. Com pot ser que un festival privat amb vinculacions econòmiques amb un genocidi es faci en un espai públic? Aquest és el model del regidor Xavier Marcé?”, es pregunta Garcia.

Es dona la paradoxa que el col·lectiu “A cobert” de treballadores de l’Ajuntament de Barcelona, denuncia que “totes les treballadores de l’Ajuntament hem rebut un correu intern oferint entrades pel Sónar”

Aquest mitjà s’ha dirigit a la direcció del Brunch per adreçar-los preguntes amb relació al seu comunicat en el qual asseguren que “cap entrada, patrocini o altre ingrés generat per Brunch Electronik finançarà empreses còmplices de genocidi”. No hem rebut cap resposta a l’hora de publicar aquest article.

Es dona la paradoxa que, precisament ahir, el col·lectiu “A cobert” que aplega treballadores de l’Ajuntament de Barcelona en defensa de l’habitatge, va denunciar que “totes les treballadores de l’Ajuntament de Barcelona hem rebut un correu intern oferint entrades pel Sónar, precisament en plena denúncia pública contra el festival per les seves vinculacions amb el fons israelià KKR”. Des del Sónar també han emès un comunicat on reconeixen que 28 actuacions previstes al festival s’han cancel·lat i reiteren que “en cap moment hem enviat –ni enviarem– ni un sol euro a KKR”, sense aclarir, però, quin és el benefici que li reporta a l’empresa israeliana ser l’accionista més gran

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU