Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Audiència Nacional espanyola retira l'acusació de banda armada contra l'organització política Causa Galiza

El tribunal especial exonera les nou persones detingudes a 2015 vinculades a l'organització independentista gallega, però manté, això sí, l'acusació d'enaltiment de terrorisme que haurà de resoldre els pròxims dies

Roda de Premsa de Causa Galiza | Arxiu

Mitjançant un auto de 34 pàgines que va arribar l’1 de juliol a l’equip jurídic de les encausades, l’Audiència Nacional (AN) espanyola exonera les nou persones detingudes a 2015 vinculades a l’organització independentista gallega de la imputació pertinença a banda armada que suposava penes de presó d’entre set i catorze anys. Manté, però, la imputació d’enaltiment de terrorisme, que també s’hi hauria de resoldre els dies vinents, on comunicaran si s’arxiva definitivament la causa o si es manté aquesta acusació.

A l’auto emès per l’AN es detallen els seguiments a les nou detingudes fa gairebé quatre anys, la seva assistència a reunions, manifestacions i actes públics convocats per Causa Galiza i també les intervencions de les comunicacions on queda reflectida la seva vida personal.

Les nou persones encausades van ser detingudes al marc de l’operació anomenada Jaro en diferents localitats gallegues amb un important dispositiu dut a terme per la Guàrdia civil

Les nou persones encausades van ser detingudes al marc de l’operació anomenada Jaro en diferents localitats gallegues amb un important dispositiu dut a terme per la Guàrdia Civil, i retransmès en directe per diversos mitjans de comunicació, qualificant l’organització com “el braç polític” d’una organització armada. Tres dies després eren posades en llibertat amb l’obligació de signar setmanalment als jutjats.

L’Audiència Nacional espanyola va decretar llavors la suspensió temporal d’activitats de l’organització. Des de diferents sectors de la societat gallega es va denunciar com una “il·legalització de facto”. Un any després el Tribunal en un gir inesperat, va aixecar aquesta suspensió.

El 2017 la guàrdia civil detenia sota els mateixos paràmetres a l’operació Jaro II a tres militants de l’organització antirrepresiva Ceivar per la seva participació en l’acte de rebuda del pres Antom Santos.

Un dels portaveus de Causa Galiza Joam Peres atribueix aquestes operacions a “una estratègia de desgasament a l’independentisme gallec, amb operacions molt mediàtiques amb policies encaputxats i armats. La intenció és crear un clima de terror extensible a tot el contorn social. El missatge és clar: qualsevol independentista pot ser detinguda tant per la seva militància a organitzacions polítiques com per mostrar la seva solidaritat amb les persones preses.”

De Causa Galiza destaquen la solidaritat rebuda de diversos col·lectius gallecs però també la solidaritat que van rebre de l’àmbit internacional i valoren que, malgrat el cop repressiu, Causa Galiza ha aconseguit mantenir-se com referent polític de l’independentisme.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!