Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Nadal sota bombes a Rojava, amb una nova ofensiva militar turca

El president turc Erdogan aprofita el moment de transició presidencial als Estats Units d'Amèrica per fer les primeres passes cap a una nova invasió a la regió autònoma del nord i l'est de Síria

Durant les dues darreres setmanes, les Forces Democràtiques de Síria han resistit als atacs de les milícies afiliades a Turquia davant la passivitat de les forces russes | Ferran Domènech

Des del 15 de desembre, faccions de l’oposició siriana amb el suport de Turquia han llançat una nova ofensiva contra la localitat d’Ain Issa, situada 40 kms al nord de Raqqa. Aquesta ciutat és un punt estratègic, ja que representa la connexió principal de Kobane amb la resta de Rojava i es troba sobre l’autopista internacional M-4, una artèria fortament disputada entre Turquia i Rússia. A més, fins a la invasió turca de l’octubre de 2019, Ain Issa era la capital administrativa de la Federació Democràtica del Nord i Est de Síria.

Fins al moment de publicació d’aquest article, les Forces Democràtiques de Síria (SDF per les sigles en angles) han frustrat tots els intents de capturar diversos pobles al voltant d’Ain Issa. Durant diverses nits s’han repetit els atacs amb un mateix patró, l’Exèrcit Nacional de Síria (nom sota el qual s’agrupen les diverses faccions de l’oposició) ha bombardejat les localitats, les ha assaltat i poc després les SDF han bombardejat i n’han recuperat el control. Kino Gabriel, portaveu de les SDF, explica que “en una zona pràcticament deserta, els pobles esdevenen de vital importància per la defensa de la ciutat”. El fet que les forces aèries turques no hagin intervingut oficialment en el conflicte fa que els dos bàndols estiguin en similars condicions militars.


El Kremlin s’ho mira

Dies abans d’iniciar-se l’operació, Rússia va demanar a les SDF que es retiressin de la ciutat i en lliuressin el control al Règim Sirià. Les milícies kurdo-àrabs van rebutjar l’oferta, però van accedir a la construcció de noves bases russes en diversos punts del front. Fonts de les SDF expliquen que Rússia estaria interessada en què Turquia ataqui la zona, d’aquesta manera les SDF es veurien obligades a accedir a l’acord i retirar-se de la ciutat. Thomas Mclure, analista del Centre d’Informacions de Rojava, explica que “en alguns casos Erdogan i Putin han utilitzat mètodes durs l’un contra l’altre, però sempre han acabat arribant a una entesa, tal com vam veure recentment en el conflicte entre Armènia i l’Azerbaidjan”.

Segons el Consell Civil d’Ain Issa, fins al 20 de desembre prop de 10.000 civils haurien resultat desplaçades a causa dels bombardejos, 38 ferides i deu mortes

El coalcalde de Tel Temir, Ciwan Mela, alerta del fet que “Turquia està aprofitant el moment de transició en la presidència dels EUA per dur a terme una nova operació”. Però malgrat que l’opinió pública hagi coincidit en el fet que l’arribada del nou president americà Joe Biden tindrà un efecte positiu per la regió, Mclure assenyala que “això no significa que s’acabin els problemes per a Rojava. A Ain Issa ja no hi ha presència nord-americana i són els russos que haurien d’actuar com a agent estabilitzador, però permeten que Turquia violi constantment els acords de pau.

Impacte en la població civil

Un internacionalista gallec resent a la regió assenyala que els atacs sobre Ain Issa “són el primer pas per aïllar la ciutat de Kobane davant una futura operació. A més, serveixen per preparar l’opinió pública de forma que quan es produeixi una invasió a gran escala el ressò sigui menor”. També explica que “els bombardejos constants tenen un efecte de desgast sobre la població civil que, exhausta, acaba abandonant casa seva”. Segons el Consell Civil d’Ain Issa, fins al 20 de desembre prop de 10.000 civils haurien resultat desplaçades a causa dels bombardejos, 38 ferides i deu mortes. El Consell Civil també alerta de “la duresa de resultar desplaçada en ple hivern”, amb temperatures per sota dels zero graus.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!