Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Premià de Mar alça la veu contra la proliferació de discursos racistes entre el veïnat

El poble maresmenc recorda amb preocupació l'atac al centre de menors del Masnou i més de quaranta entitats signen un manifest en favor de la convivència i de rebuig a la intolerància

Més de quaranta col·lectius han signat un manifest denunciant l’alarmisme i rumorologia racista viscuda aquests darrers dies a Premià de Mar (Maresme). Un grup espontani de persones ha redactat aquest comunicat en què es critiquen les actituds racistes que s’han generat després d’alguns fets aïllats succeïts als carrers de la vila. Entitats, comerços, partits, sindicats, moviments socials i altres grups comarcals com la Xarxa d’Economia Solidària (XES) o Òmnium s’han sumat a la iniciativa, que continua recollint adhesions.

Dissabte 9 de maig, un mosso d’esquadra va participar d’una baralla a la Gran Via de Premià de Mar. Segons testimonis, la intervenció de l’home, que en aquell moment ningú no sabia que era policia, va apujar el to de l’enfrontament

Dissabte 9 de maig, un mosso d’esquadra va participar d’una baralla a la Gran Via de Premià de Mar. Segons testimonis visuals, uns joves van ser increpats per no dur la mascareta –que no és obligatòria– i es va iniciar una discussió al carrer. L’agent, destinat a la comissaria de Ciutat Vella i fora de servei, va decidir intervenir contra un dels joves al qui els altres miraven de separar. Segons testimonis, la intervenció de l’home, que en aquell moment ningú no sabia que era policia, va apujar el to de l’enfrontament. Poc després, l’agent va treure la porra extensible per carregar contra tot el grup, fins que durant el forcejament va perdre l’arma. Fonts de la Policia Local han assegurat que no es tracta de cap grup organitzat ni amb causes habituals i que, de fet, les darreres setmanes s’han reduït els furts a la vila. Tot i això, encara no s’ha produït cap detenció en relació amb la baralla, a causa de la qual el policia va haver de ser traslladat a l’hospital, on encara continua ingressat.

Aquest incident i un atracament van fer saltar les alarmes a les xarxes socials el passat diumenge. Veïns i veïnes de Premià de Mar van començar a relacionar diversos fets controvertits amb okupacions d’habitatges i una colla de joves magrebins. Grups de Facebook, Telegram i Whatsapp van ser l’espai de difusió de rumors i assenyalaments indiscriminats. Posteriorment, van aparèixer nous grups més agressius, que van organitzar-se entre missatges amenaçadors i convocatòries violentes dirigides contra grups de joves racialitzats.

En Zakaria, un jove de Premià de Mar que ha participat del comunicat, denuncia que s’està posant al centre de la diana a “tot aquell que vagi en xandall i tingui origen magrebí”. L’activista premianenc confessa que va entrar a un dels grups i va veure com estaven difonent fotos de joves premianencs menors d’edat als que “tothom coneix al barri i mai han fet res dolent”. “Les xarxes estan portant a una situació de racisme que no afavoreix ningú i no està solucionant les coses. És molest ser tractat com a delinqüent”, conclou.

“S’està criminalitzant tot un col·lectiu, però no per fets puntuals se’ns ha de posar a tots els joves magrebins al punt de mira. Veïns i veïnes de tota la vida estan caient en la discriminació i l’alarmisme”, denuncia en Zakaria

Els joves que migren sols o joves extutelats són al punt de mira en l’àmbit discursiu. Tot i això, ningú no pot provar que els joves implicats en la baralla o altres grups que okupen habitatges són realment joves que han estat expulsats d’un centre de menors en fer 18 anys. “S’està criminalitzant tot un col·lectiu, però no per fets puntuals se’ns ha de posar a tots els joves magrebins al punt de mira. Veïns i veïnes de tota la vida estan caient en la discriminació i l’alarmisme. Davant de tot això, hem intentat mitjançar i vetllar per la convivència”. Com en Zakaria, una vintena de persones han treballat per la redacció d’un comunicat que s’ha fet extensiu a les entitats i col·lectius de Premià de Mar, “vam decidir fer-ho perquè ens preocupava l’alarmisme que s’havia generat. Vam fer un manifest transversal per tal de reunir la màxima base social possible. Vèiem necessari fer una crida per la convivència i rebutjar la xenofòbia”, relata.

El manifest també reclama a l’Ajuntament de Premià de Mar suport pels joves en situació de vulnerabilitat del poble perquè “cap persona ha de viure al carrer” i es comencen a rebre joves dels diversos centres de menors que hi ha al Maresme, dels quals són expulsats en fer els 18 anys. A més, el comunicat remarca que la gestió hauria de ser institucional i que consideren que els moviments populars no poden assumir aquesta feina sols. A més de condemnar totes les actituds racistes que s’han donat aquests darrers dies, el text recorda que l’atac al centre de menors del Masnou es va gestar de la mateixa manera, quan un grup de veïns van incentivar un atac feixista a través de les xarxes socials i que es va saldar amb quatre menors atesos a l’hospital.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!