Ester Fayos i Giuseppe Savino ens descobreixen amb el reportatge d’obertura els barris d’acció preferent del País Valencià, que pateixen manca d’inversió i estigmatització social. Malgrat tot, s’autoorganitzen i lluiten per l’habitatge i per la millora dels equipaments. Amb fotografies de Lucas Guerra, Paula Lorenzino i Jaume Ferrando. Infografies de Pau Fabregat.
En l’entrevista amb profunditat, Tere Albero conversa amb la nova secretària general de la Coordinadora Camperola del País Valencià, Mireia Vidal. Masclisme, conciliació familiar, producció i consum ecològic són algunes de les claus de l’entrevista. Ho fotografia Lucas Guerra.
En la secció d’opinió, la sociòloga ambiental Amaranta Herrero ens alerta del nostre impacte irreversible en el clima. En el darrer any s’ha viscut una onada de mobilitzacions que exigeix tractar la crisi climàtica com la crisi de supervivència que representa. En conseqüència, s’ha modificat radicalment el llenguatge al carrer i a les institucions: no som davant d’un ‘canvi climàtic’ sinó d’una ‘emergència climàtica’. Acompanya l’article una il·lustració d’Ester Aguilà. I Rolando d’Alessandro, membre de LAICA (Lliure Associació Italocatalana Antifeixista), parla d’autooganització popular: “La manca d’ambició política des de baix ens porta a renunciar a esdevenir nuclis dinamitzadors de contrapoder en barris i pobles”. Amb dibuix de Lluís Ràfols.
Accidents, agressions, malalties, bales de goma… L’origen de la lesió ocular pot ser divers però les dificultats són comunes. L’entitat Punt de Vista acompanya persones que han perdut la visió de forma sobtada així com al seu entorn familiar, i impulsa la recerca i la investigació perquè sigui possible recuperar la vista. Un reportatge de Sònia Calvó.
En la secció internacional, Àlex Meyer ens explica la història de les estudiants de Burkina Faso que van viatjar a l’Havana per rebre formació acadèmica, un fet que els va marcar per sempre. Des de Xile, Aitor Molina ens explica la història d’una antiga explotació mineral que el dictador Augusto Pinochet va reconvertir en un camp de concentració per a presos polítics enmig del desert més àrid del món. I, finalment, l’anàlisi de Nora Miralles sobre el canvi climàtic i els conflites armats.
Enmig de la polèmica arran de la vaga de riggers que els dies previs al Sónar va fer perillar la celebració del festival, Joan Pol Alcaraz ens parla de les feines més invisibles que fan possible la celebració de concerts i festivals. Pren com a testimoni Arnau Tordera, cantant d’Obeses, i també denuncia la vulneració de drets laborals de les cambreres del Viña Rock. Tot seguit, el relat de Bea Ramos es titula ‘Encara no, joder!’, i l’il·lustra Roser Pineda. Les ressenyes culturals estan signades per Xavier Diez (Capitalisme i democràcia 1750-1848. Com va començar aquest engany, de Josep Fontana), Xavier Puig (7’’, de The Llamps) i Misael Alerm (Jacques Derrida: Democràcia i sobirania, de Laura Llevadot).
A la contraportada, Mariana Cantero conversa amb Amanda Quijano, activista feminista pels drets sexuals i reproductius a El Salvador. Va néixer l’any 1991, “justament quan va començar a sorgir el moviment feminista a El Salvador”, ens situa. Va créixer en el si del moviment: és filla d’una de les feministes amb més trajectòria i fundadora de les primeres organitzacions de dones del país. En l’entrevista detalla i denuncia la forta persecució que pateixen les dones del seu país que interrompen voluntàriament l’embaràs. La fotografia és de Miguel López Mallach.