Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 524?

Una edició centrada en la situació del conflicte basc deu anys després de l'anunci de cessament d'activitat d'ETA. Parlem amb veus de la societat civil que han apostat per una reconciliació ja reeixida poble a poble i dimensionem l'impacte de l'immobilisme del govern espanyol. A la secció d'entrevistes en profunditat coneixem els trastorns de conducta alimentària amb Cinta Tort, autora del llibre 'Habitar mi cuerpo'

En aquest número, Àlex Romaguera i Xavi Bosch analitzen el conflicte basc una dècada després del final de la lluita armada d’ETA. Carles Masià ens explica com l’Estat espanyol lentament fa marxa enrere en la política de dispersió dels presos polítics. Gràfica de Gaizka Pagonabarraga i fotos de Dabid (Ekinklik), Ekaitz Zilarmendi, Iker Oñate i Dani Blanco (Argia). La portada és una creació de Pau Fabregat.

A la secció “Miralls” entrevistem Cinta Tort, activista en l’àmbit de l’art, mestra i veïna de Torrelles de Llobregat que ens parla en profunditat dels trastorns de la conducta alimentària. És autora del llibre Habitar mi cuerpo (Editorial Bruguera, 2019). Preguntes d’Elena G. Ruiz i fotografies d’Elena Bulet.

L’artivista Cinta Tort protagonitza la secció “Miralls” |Elena Bulet

 

Revictimització o empoderament? La psicòloga Alba Alfageme i les psicòlogues Anna Rodríguez, Maria González i Raquel Gómez de l’Espai Lila del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) responen a la pregunta ‘Què aporten els detalls públics en els judicis sobre agressions masclistes?’. Il·lustració de Wara de Ormaechea. A més, a la secció Pàgina Oberta, un article de Josep Maria Carrera (president de DEPANA) conclou que la situació excepcional d’emergència climàtica no ho justifica tot en la implantació de les renovables. Amb una il·lustració d’Eixaesisa.

Els patis coeducatius són projectes que tenen per objectiu transformar els rols i les relacions de desigualtat entre nens i nenes. Un reportatge de Guillem Martí i Júlia Molins sobre la resignificació del joc a l’Escola Drassanes i l’Escola Baró de Viver, a Barcelona i a La Pinya, a Esplugues de Llobregat.

El pati de l’escola de Drassanes, on algunes nenes juguen a escalar |Julia Molins

 

I viatgem pel món. Un reportatge de Jordi Campabadal i Anna Celma sobre les intencions del president de Colòmbia Iván Duque: tornar a fumigar les plantacions de fulla de coca amb glifosat. S’hi oposa una part important de la població i és una de les reivindicacions del recent i sagnant “Paro Nacional”, que ha pres els carrers principals d’algunes ciutats colombianes. Tot seguit un article de Fernando Díaz, membre del bloc d’anàlisi Africaye.org, sobre les Democràcies africanes i la COVID-19. Es tracta d’un avançament del llibre col·lectiu Brújulas sobre África, que ja podeu aconseguir al web de l’editorial Catarata. L’anàlisi internacional arriba de la mà de l’investigador doctoral del Departament d’Estudis de la Guerra del King’s College de Londres Gabriel Garroum, sobre violència colonial a l’Orient Mitjà.

La secció de cultura l’encetem amb ‘Memòria que trenca murs’, un reportatge d’Emma Zafón sobre la petjada de la presó de dones de la Trinitat Vella. Amb imatge de capçalera de la reconeguda fotògrafa Pilar AymerichOda menstrual és el títol del relat d’Olga Codina, que s’acompanya amb un dibuix de La Boño. Les ressenyes culturals van a càrrec d’Elies Boscà (Munició teòrica amb voluntat pràctica), Xavier Puig (Tres veus, una terra) i Marc Rovira Justribó (La paraula còsmica).

Memòria que trenca murs
Grup de preses al pati de la Presó de Dones de la Trinitat, l’any 1978 |Pilar Aymerich

 

Mariana Cantero completa la contraportada amb un diàleg amb l’activista feminista d’Egipte Mozn Hassan. L’any 2007 va fundar l’entitat Nazra per Estudis Feministes. Han aconseguit que la Constitució endureixi les lleis contra els abusos sexuals. Fotografia de Sally Saad El Fishawy.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!