Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem a la 'Directa' 545?

Desentranyem els milers de propietats del primer tenidor d'habitatges de l'Estat espanyol a Catalunya, analitzem el conflicte a Ucraïna amb el periodista Rafael Poch, presentem els últims projectes nascuts sota la pedagogia popular i autoorganitzada als Països Catalans, i recollim el testimoni de la filla d'un condemnat per crims comesos durant la darrera dictadura argentina. Tot això i molt més, en la darrera edició impresa de la 'Directa'

Obrim l’edició 545 de la Directa, que es publica aquest dilluns, 11 d’abril de 2022, amb una investigació a fons que rastreja totes propietats immobiliàries del fons d’inversió estatunidenc Blackstone a Catalunya. Aquesta inversora Blackstone és el tenidor que controla, per mitjà d’una teranyina de societats filials, més pisos de lloguer a l’Estat espanyol. A Catalunya en concentra 5.550, el 73 % dels quals estan buits segons el registre de la Generalitat. El reportatge analitza també com funciona l’entramat de societats mitjançant el qual opera Blackstone a casa nostra i, a través de quatre testimonis de veïnes que habiten pisos del gegant voltor, coneixerem com posa en pràctica la seva estratègia sistemàtica de no renovar els contractes de lloguer per expulsar les inquilines. Un equip de dotze persones han treballat durant més de tres mesos per poder recollir i tractar totes les dades que han permès confeccionar aquesta informació exclusiva. El reportatge el signa Gemma Garcia, amb fotografies de Victor Serri i infografies de Pau Fabregat.

En la secció “Miralls”, entrevistem el periodista Rafael Poch-de-Feliu, qui va ser corresponsal de La Vanguardia a l’URSS i Rússia. Adrian Crespo ha parlat amb el periodista, que analitza les claus del conflicte armat a Ucraïna i el paper que hi juguen actors com la Xina, els Estats Units i l’OTAN. Compta amb fotografies de Miquel Muñoz.

El periodista Rafael Poch, bon coneixedor de l’Est europeu, protagonista de l’entrevista de la secció “Miralls” |Miquel Muñoz

 

Els sindicats laborals transversals clàssics han quedat obsolets? Aquesta és la pregunta que formulem a la secció d’opinió “contrast” d’aquest número. Per donar-hi resposta, comptem amb les veus de Karina Fulladosa-Leal, Norma Falconi, Ramona Fernández i Manuela Fernández Bocco, que signen el seu article en nom del col·lectiu laboral Sindillar; i contraposen la seva opinió Juan Ignacio Alonso i Pedro Ortiz, afiliats al sindicat CGT a Barcelona. El debat va acompanyat d’una il·lustració de Maria Conill Hernàndez. Per cloure les pàgines d’opinió, l’escriptor i periodista Xavier Garcia analitza, a partir d’una estada a Alcarràs, els efectes dels projectes de línies de molt alta tensió poden tenir sobre les comarques del ponent català, en un article il·lustrat per Anna Gran.

En la secció “Cruïlla” posem el focus en el ressorgiment de les pedagogies populars. Als Països Catalans emergeixen nombrosos projectes formatius adreçats a fer front a necessitats d’àmbits precaritzats i a empoderar l’activisme social, inspirats en les pedagogies obreres. Un reportatge de Guille Larios i Vicent Almela.

En aquesta edició obrim la secció internacional “Roda el món” amb un article de Nacho Ibáñez que analitza les conseqüències del conflicte bèl·lic a Ucraïna en la seguretat alimentària de països com el Iemen, Somàlia o Etiòpia –els quals també fa anys que pateixen guerres en carn pròpia– i la relació entre els conflictes armats i les crisis alimentàries. Itàlia és la protagonista del reportatge d’Alessandro Stoppoloni, ja que en els últims mesos el moviment estudiantil s’ha reactivat després de la mort de dos estudiants en accidents laborals el transcurs de les seves pràctiques. En la peça d’anàlisi, Ricard González analitza les claus de l’àmplia victòria del candidat d’extrema dreta Viktor Orbán en les eleccions a Hongria.

Què s’oculta darrere d’una màscara? En la secció “Expressions”, s’explica la història del misteriós Eduardo Arcos, també conegut com El Fantomâs español a principis del segle XX, i el posa davant del mirall del seu referent en la ficció popular

Què s’oculta darrere d’una màscara? En la secció “Expressions”, Eloi Latorre explica la història del misteriós Eduardo Arcos, també conegut com El Fantomâs español a principis del segle XX, i el posa davant del mirall del seu referent en la ficció popular. En el reportatge, es fa un repàs a l’ús de l’ocultació de la identitat com a símbol de dissidència i qüestionament de l’statu quo. A l’apartat de narrativa “Malalletra”, publiquem el relat guardonat amb el tercer premi de l’edició 2021 del concurs “Retalls de voluntariat”, del Servei Civil Internacional de Catalunya, titulat “Les brases”, un treball de Gemma Jordà Ferrer amb il·lustració de Mimi Isasmendi. Les ressenyes ens arriben de la mà de Sara Montesinos, Ferran Riera i Alejandro Robles.

Tanquem el número amb l’entrevista de la secció “Indirecta”. Àlex Romaguera ha parlat amb Analía Kalinec, filla d’un torturador i homicida de la darrera dictadura argentina, per saber com va reaccionar quan va esbrinar el paper del seu pare i com va suposar un trencament personal i familiar.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!