Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 563?

Un nou cas d'infiltració d'un agent de la policia nacional espanyola als moviments socials de València, la guerra interimperialista que es viu a Ucraïna, la lluita contra el racisme a l'accés a l'habitatge o el conflicte a l'Estat francès entre partidàries de Michel Houellebecq i d’Annie Ernaux, entre els continguts de la nova edició de la 'Directa'

Obrim el número 563 de la ‘Directa’ amb un nou cas d’infiltració policial, aquesta vegada a la ciutat de València. Destapem un nou cas, el tercer en els darrers mesos, d’un agent del Cos Nacional de Policia infiltrat en l’activisme del barri de Benimaclet, un dels més actius pel que fa a l’activitat política de la capital valenciana. Amb el nom fals de Ramón Martínez Hernàndez, ha actuat com un militant més de col·lectius com Cuidem Benimaclet, EntreBarris o la Xarxa Antifeixista de València, i fins i tot va participar en protestes en què es va enfrontar a dispositius dels antiavalots policials i va liderar accions de sabotatge, com la que va tombar diverses tanques de la constructora Metrovacesa en una protesta contra el PAI de Benimaclet. Una investigació d’Ester Fayos, Irene Molina, Jesús Rodríguez, Gemma Garcia i David Bou.

En la secció de “Miralls”, Giuseppe Savino entrevista Raúl Sánchez Cedillo, investigador de la Fundació dels Comuns que, en el llibre Esta guerra no termina en Ucrania, proposa el que anomena “pau constituent” i qüestiona l’imperialisme rus i occidental que atien el conflicte armat. Amb fotografies de Laura Escartí.

Raúl Sánchez Cedillo és el protagonista de la secció “Miralls” |Laura Escartí

Per què parlem de policia política? Les advocades del centre per la defensa dels drets humans Iridia Mireia Salazar Gabarro i Sònia Olivella Saludes, reflexionen sobre la legalitat del procediment d’infiltració d’agents emprés pel Cos Nacional de Policia destapat per la Directa, en un article il·lustrat per Maria Conill. En el “Pàgina Oberta”, les llevadores Maria Martínez i Verónica Paredes, amb la col·laboració de la mare Carlota Marimon, argumenten per què és important posar curar en la gestió del part. Il·lustració de Pepajade.

Destinem la secció del “Cruïlla” a parlar del racisme que afecta les persones que busquen un habitatge per viure. Diversos col·lectius de les comarques gironines, amb suport de SOS Racisme, posen en marxa campanyes per denunciar els filtres discriminatoris per perfil ètnic a l’hora de llogar un pis. Un reportatge de Laura Masó, amb fotos de Joan Aureli Martí.

Els vincles d’Erdogan amb el Barça és el tema d’obertura de la secció “Roda el Món”, ja que una constructora afí al president turc acusada de corrupció al seu país remodelarà el Camp Nou

Els vincles d’Erdogan amb el Barça és el tema d’obertura de la secció “Roda el Món”, ja que una constructora afí al president turc acusada de corrupció al seu país remodelarà el Camp Nou. Ho explica Xavier Palacios. El segon reportatge ens porta al Tigre, la regió del nord d’Etiòpia que ha viscut en guerra durant gairebé dos anys. Nacho Ibáñez descriu els acords de pau signats al novembre, que no depuren responsabilitats en un conflicte que ha deixat 600.000 morts segons algunes fonts. En l’anàlisi, la jurista Rachele Stroppa revisa el cas d’Alfredo Cospito, un anarquista italià en vaga de fam per protestar contra l’aplicació del règim d’aïllament dissenyat per capos de la màfia.

Dos joves caminen davant un tanc, a la regió de Tigre, al nord d’Etiòpia |Arxiu

 

La secció d'”Expressions”, dedicada a la cultura, l’obrim amb una disputa novel·lesca. En concret, Gorka Bereziartua desgrana la polèmica a l’Estat francès entre partidàries de Michel Houellebecq i d’Annie Ernaux, l’última guanyadora del Premi Nobel de Literatura. “La memòria dels estels” és el títol del relat literari d’aquesta edició, signat per Ivet Eroles i il·lustrat per Gènia Trallero. Les ressenyes, de Jordi Montell i Susanna Vázquez, estan dedicades a llibres de Theodor Kallifatides i Carson McCullers.

En la “Indirecta”, Àlex Romaguera conversa amb la pionera dels horts comunitaris Pam Warhurst, veïna de Todmoden, un poble de l’est d’Anglaterra on l’any 2008 va posar en marxa un projecte d’autosuficiència alimentària destinat a fomentar el compromís comunitari per mitjà dels cultius locals.


Suplement ‘Alimentació adequada’

L’edició 563 de la Directa ve acompanyada d’un nou suplement. Vuit pàgines en defensa del dret a una alimentació saludable, sostenible i justa, que hem elaborat en col·laboració amb Justícia Alimentària, ACOEC i Entreiguales.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!