En aquest número de la Directa, Eloi Latorre repassa tres dècades d’activitat del selectiu borsari espanyol, l’Ibex-35, en les quals conviuen rastres de l’oligarquia franquista, casos de corrupció, portes giratòries, privatitzacions, rescats públics i extractivisme als països del sud. També posem el focus en el centralisme de l’Ibex i la poca presència de firmes dels Països Catalans. Amb infografia de Maria Conill i Pau Fabregat i il·lustració de portada de Pepe Serra.
A la secció “Miralls”, publiquem una entrevista en profunditat de Roger Manau amb fotografies de Montse Giralt a Eudald Espluga. Parlem amb aquest filòsof sobre el seu nou llibre No seas tu mismo (Paidós, 2021), un assaig on dissecciona conceptes com capitalisme de plataformes, fatiga generacional o cultura de l’autoajuda. De l’ús que en fem dependrà, en gran part, que ens condueixin a l’individualisme i a la despolitització o bé que tinguin potencialitats emancipadores. Espluga proposa formes d’organitzar-se que polititzin els malestars.
La psicòloga i sexòloga Elena Crespí analitza en un article d’opinió il·lustrat de Patricia Cornellana el masclisme més quotidià i ens suggereix estratègies per fer-li front i evitar maldecaps. Roser Iborra, al seu torn, defensa un retorn a la natura per retrobar la pau interior i la força necessària per ignorar les distraccions que omplen la vida quotidiana.
A la secció “Cruïlla”, parlem de roller derby, un esport que ha anat guanyant popularitat gràcies a valors com l’autogestió, el feminisme, l’horitzontalitat o el suport mutu. Un reportatge de Giussepe Savino, amb fotografies de Lucas Guerra i Jaume Ferrando, en el qual ens descriuen com ho fan possible equips com les Bad’n’Rollers (Badalona), Insubmises Roller Derby (Reus), Rayo Dockers Roller Derby (València) i Ses Bèsties Roller Derby (Mallorca), que demostren que la pràctica esportiva també pot ser subversiva.
Des de Huliai Pole (Ucraïna), Bernat-Lautaro Bidegain signa un reportatge sobre les localitats al voltant de la disputa territorial que es viu des del 2014 entre el govern ucraïnès i les autoproclamades Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk. La població, esgotada després de gairebé vuit anys de guerra, viu la nova escalada bel·licista dividida entre la indiferència i la indignació.
Malgrat els innombrables tractats internacionals que condemnen l’ús d’armes químiques, el Partit de les Treballadores del Kurdistan (PKK) afirma que l’exèrcit d’Ankara hauria bombardejat amb gasos tòxics les posicions de la guerrilla a les muntanyes del nord de l’Iraq. Un article d’Aina Lablesa.
L’anàlisi internacional d’aquest número és sobre el cas del vessament de més d’11.900 barrils de petroli de la refineria de Repsol al municipi de Ventanilla, dins de la Lima (el Perú) metropolitana, que promet ser una catàstrofe de la qual se’n parlarà durant molts anys. Àlex Guillamón en repassa les conseqüències.
A “Expressions”, la secció cultural de la Directa, Adrián Crespo analitza el debat sobre el futur de la Sagrada Família. Quan queda poc perquè finalitzin les obres, la polèmica al voltant de la gran icona del modernisme català continua viva. Quin és el sentit del temple expiatori barceloní avui?
En aquest número també podeu llegir Somnis, el relat de Maria Llerena il·lustrat per Marina Labella, i les ressenyes literàries de la mà de Clara Asín, Marc Campos i Josep Pimentel.
Per últim, Mariana Cantero entrevista Isabel Alonso, portaveu de Dret a Morir Dignament. L’associació va néixer amb tres objectius que ja han assolit: la legalització del testament vital (l’any 2000 a Catalunya i el 2002 a tot l’Estat espanyol), la creació d’un clima favorable entre la població i la legalització de l’eutanàsia, que es va aconseguir fa sis mesos. Foto de Sònia Calvó.