Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Carxofa, la flor de l’hivern

| Victor Serri

Amb l’arribada de l’hivern i, per tant, del fred, és l’hora de collir les carxofes, que haurem sembrat a mitjan agost i de les quals ens menjarem els capítols florals abans que florisquen. La planta, la carxofera, es cultiva durant els tres anys que és productiva i necessita grans aportacions d’adob i compost, així com un clima fred, però sense excés.

La carxofa ja era consumida a l’antiga Grècia i Roma, i des d’aleshores s’ha considerat un bé medicinal. I és que aquest vegetal, a banda de posseir una gran quantitat de vitamines i minerals i ser baix en greixos, afavoreix la síntesi i secreció de bilis, és diürètic i digestiu i ajuda a baixar els nivells de colesterol i triglicèrids.

Però on és més versàtil i conegut és a la cuina. El podem fer a la brasa, farcit, cuit, al forn, fregit, arrebossat, en truita o amb arròs, i pot ser un bon acompanyament de plats amb peix o carn. Amb aquesta varietat, podem gaudir, per exemple, d’una paella d’hivern de carxofes, faves i pilota o d’un guisat de sèpia i carxofa.

El cultiu i la recol·lecció d’aquesta flor meravellosa és motiu de goig i festeig arreu dels Països Catalans, com per exemple, al Prat de Llobregat (el Baix Llobregat) o a Benicarló (el Baix Maestrat), on s’organitzen jornades gastronòmiques i graellades de carxofes torrades per a potenciar aquest producte autòcton. On també es cultiva, i potser més que en altres territoris, és al Baix Segura, on es coneix popularment com alcasil.


CARXOFES FARCIDES

INGREDIENTS

  • 8 carxofes
  • 20 g de tomaca triturada en conserva
  • 2 cebes
  • 2 alls
  • 2 ous bollits
  • Julivert
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • 100 g de cansalada (opcional)

ELABORACIÓ

  1. Peleu les carxofes, retireu la part central i poseu-les a coure.
  2. Un poc abans que estiguen cuites, escorreu-les i reserveu-les.
  3. A banda, sofregiu en una paella els alls, les cebes i la cansalada (si li’n volem posar), tot tallat en trossos menuts.
  4. Tot seguit, afegiu els ous (bollits prèviament) trossejats, el julivert i la tomaca, i sofregiu-ho bé fins que aquesta perda l’aigua i quede una textura més o menys compacta.
  5. Farciu les carxofes, poseu-les a una safata de forn i fornegeu-les a 180 °C durant 25-30 minuts.
    Serviu-les acompanyades d’una bona amanida de temporada.

Article publicat al número 575 publicación número 575 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!