Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Carxofa, la flor de l’hivern

| Victor Serri

Amb l’arribada de l’hivern i, per tant, del fred, és l’hora de collir les carxofes, que haurem sembrat a mitjan agost i de les quals ens menjarem els capítols florals abans que florisquen. La planta, la carxofera, es cultiva durant els tres anys que és productiva i necessita grans aportacions d’adob i compost, així com un clima fred, però sense excés.

La carxofa ja era consumida a l’antiga Grècia i Roma, i des d’aleshores s’ha considerat un bé medicinal. I és que aquest vegetal, a banda de posseir una gran quantitat de vitamines i minerals i ser baix en greixos, afavoreix la síntesi i secreció de bilis, és diürètic i digestiu i ajuda a baixar els nivells de colesterol i triglicèrids.

Però on és més versàtil i conegut és a la cuina. El podem fer a la brasa, farcit, cuit, al forn, fregit, arrebossat, en truita o amb arròs, i pot ser un bon acompanyament de plats amb peix o carn. Amb aquesta varietat, podem gaudir, per exemple, d’una paella d’hivern de carxofes, faves i pilota o d’un guisat de sèpia i carxofa.

El cultiu i la recol·lecció d’aquesta flor meravellosa és motiu de goig i festeig arreu dels Països Catalans, com per exemple, al Prat de Llobregat (el Baix Llobregat) o a Benicarló (el Baix Maestrat), on s’organitzen jornades gastronòmiques i graellades de carxofes torrades per a potenciar aquest producte autòcton. On també es cultiva, i potser més que en altres territoris, és al Baix Segura, on es coneix popularment com alcasil.


CARXOFES FARCIDES

INGREDIENTS

  • 8 carxofes
  • 20 g de tomaca triturada en conserva
  • 2 cebes
  • 2 alls
  • 2 ous bollits
  • Julivert
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • 100 g de cansalada (opcional)

ELABORACIÓ

  1. Peleu les carxofes, retireu la part central i poseu-les a coure.
  2. Un poc abans que estiguen cuites, escorreu-les i reserveu-les.
  3. A banda, sofregiu en una paella els alls, les cebes i la cansalada (si li’n volem posar), tot tallat en trossos menuts.
  4. Tot seguit, afegiu els ous (bollits prèviament) trossejats, el julivert i la tomaca, i sofregiu-ho bé fins que aquesta perda l’aigua i quede una textura més o menys compacta.
  5. Farciu les carxofes, poseu-les a una safata de forn i fornegeu-les a 180 °C durant 25-30 minuts.
    Serviu-les acompanyades d’una bona amanida de temporada.

Article publicat al número 575 publicación número 575 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU