Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

D’any de figues, no te’n rigues

Han estat un producte molt valorat, pels seus efectes curatius, perquè ajuden a regular la digestió, combaten l’esgotament i el nerviosisme, estimulen la capacitat de concentració, milloren l’estat d’ànim. Les podem trobar en salses, melmelades, gelats, com a acompanyament de carns, en amanides i, sobretot, en dolços.

| Victor Serri

Podem dir que els fruits de la figuera marquen l’inici i el final de l’estiu. “Per Sant Joan, bacores; verdes o madures, però segures”, afirma la dita popular, perquè per aquestes dates es poden collir aquestes primeres figues, que generalment són més grosses i són les primeres que fan les figueres bíferes. És a dir, aquelles que fan fruit dues vegades a l’any. Per altra banda, cap a finals de setembre trobarem les figues, ja madures i a punt per a menjar. Tanmateix, cal dir que, des de la mirada de la botànica, la figa és un siconi, és a dir, una inflorescència que protegeix un conjunt de petits fruits que estan a l’interior.

Les figues han estat un producte molt valorat arreu de la Mediterrània, sobretot pels seus efectes curatius, perquè ajuden a regular la digestió, combaten l’esgotament, estimulen la capacitat de concentració, milloren l’estat d’ànim i eliminen el nerviosisme. A la Grècia antiga ja es recomanaven per combatre la desnutrició i als atletes perquè la incorporaren a la seua dieta. A més, la llet de les figues, quan encara són verdes, s’usa per a eliminar berrugues.

Pel que fa a l’ús culinari, les podem trobar en salses, melmelades, gelats, com a acompanyament de carns, en amanides –fent contrast amb sabors salats, com el formatge– i, sobretot, en dolços. Es poden menjar fresques o seques. En aquest segon format se solen hidratar primer per a després cuinar-les. L’assecatge és una bona manera de conservar-les, a banda de les melmelades.


COCA DE SOBRASSADA, FORMATGE I FIGUES

INGREDIENTS

200 g de sobrassada (pot ser vegana)
200 g de formatge de tovalló
4 figues
Sal
Oli d’oliva
Mel

PER A LA MASSA

250 g de farina
125 ml d’aigua
45 ml d’oli d’oliva
Rent fresc
Sal

ELABORACIÓ

Per a fer la massa, barregeu l’aigua, el rent, l’oli, la sal i la farina, i pasteu-ho bé. Tapeu-la i deixeu-la fermentar durant una hora.
Feu vuit coques individuals i enforneu-les durant deu minuts a 180 °C. Cal escalfar prèviament el forn.Traieu les coques del forn i disposeu-hi a sobre la sobrassada, el formatge i les figues. Torneu-les a introduir al forn durant quinze minuts més a la mateixa temperatura.
Traieu les coques i afegiu-hi a sobre un poc de mel al gust.

 

Article publicat al número 581 publicación número 581 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!