Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desokupa trenca el confinament per portar material sanitari a comissaries de policia

Daniel Esteve, gerent de l'empresa de desallotjaments extrajudicials, ha trencat el confinament per a desplaçar-se durant l'estat d'alarma i dur a terme una campanya de promoció de la seva empresa, repartint mascaretes i guants a agents de cossos policials

Daniel Esteve es fotografia amb agents de l'ARRO Barcelona durant el mes d'abril de 2020 | Arxiu

Durant sis setmanes, el fundador de l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa –denunciada per entitats en defensa dels drets humans– ha dut a terme una particular operació de màrqueting solidari. Del 29 de març fins al 20 d’abril, en els moments més crítics del confinament, el gerent de l’empresa, Daniel Esteve ha ignorat l’estat d’alarma i ha conduït 3.000 quilòmetres entregant mascaretes, gel i guants a comissaries de policies locals, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional espanyola. Cal recordar que la modificació del decret de l’estat de l’alarma en relació als quinze dies de confinament total –entre el 28 de març i el 9 d’abril– no permetia l’activitat laboral en l’àmbit dels controladors d’accés (en el que està registrada l’empresa Desokupa) i prohibia els desplaçaments que no s’ajustessin als treballs “essencials”. Tampoc es contemplava cap tasca de voluntariat que comportés desplaçaments per carretera entre ciutats tan allunyades com Barcelona i Madrid.

Per distribuir el material a les comissaries de policia i efectuar els viatges en vehicle particular, s’ha emparat en una associació contra el càncer infantil, que ha batejat com La Caravana de Alberto 3 huevos, i que ha donat a conèixer a través de les seves xarxes socials amb etiquetes com #Desokupamanda, entre d’altres. Així, utilitzant l’associació, Esteve hauria entregat milers d’unitats de material sanitari a les comissaries dels Mossos a la Travessera de les Corts, Ciutat Vella, i la Zona Franca de Barcelona, a l’edifici Egara de la Comissaria General de la policia catalana a Sabadell (on hi ha la seu de la Brigada Mòbil), a la Prefectura del Cos Nacional de Policia espanyola a la Via Laietana de Barcelona i a la Policia Municipal de Madrid. També va anunciar que en repartiria a geriàtrics i residències.

Entre donació i donació, Esteve s’ha gravat o fotografiat amb agents de les policies municipals de Mataró, de l’Hospitalet de Llobregat, de Sant Boi de Llobregat o de Madrid

Entre donació i donació, Esteve s’ha gravat o fotografiat amb agents de les policies municipals de Mataró, de l’Hospitalet de Llobregat, de Sant Boi de Llobregat o de Madrid. El mateix Sindicato de Policias Locales y Mossos d’Esquadra, secció de l’Hospitalet de Llobregat, va fer un post agraint al gerent de Desokupa la seva donació, fotografiant-se amb ell. També ho van fer des de la comissaria de Sant Boi de Llobregat.

La camaraderia i la permissivitat amb la qual els diferents policies reben Esteve durant aquests dies d’estat d’alarma, contrasta amb les denúncies i les multes de milers d’euros –que l’Ajuntament de Barcelona posteriorment va anunciar que retiraria– amb les quals podrien ser sancionades associacions com la Xarxa de Cures Antiracistes o el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, membres de les quals van ser aturades per la Guàrdia Urbana de Barcelona, mentre repartien aliments de primera necessitat. La seva activitat solidària consistia a fer punts de recollida d’aliments per a repartir entre persones sense papers o sense recursos econòmics i, en el cas del sindicat manter, va reconvertir el seu taller per fabricar mascaretes i bates sanitàries.


Una relació constant amb policies

Al llarg d’aquests anys, Esteve ha col·laborat o ha donat feina a través de Desokupa a una extensa xarxa de contactes; persones relacionades amb cossos policials, militars, porters de clubs i discoteques de la nit (barcelonina, balear i andalusa), professionals de la lluita i amateurs de la boxa, el Muay thai i les arts marcials mixtes, ultres d’equips de futbol, personal instructor de gimnàs, revisors de transport públic, empresaris del món de la nit i/o de la seguretat privada, agents del sector immobiliari i jurídic. Una relació molt explícita en molts dels seus operatius, on sovint exhibeix la col·laboració i sintonia amb agents dels cossos policials, així com les mostres de suport que li arriben a través de les xarxes socials.

En un vídeo recent, donava suport a les unitats antidisturbis de la Guàrdia Urbana de Barcelona: “Tinc molts amics en aquesta unitat d’intervenció, hem entrat conjuntament en desokupacions, moltes al Raval, tant amb Mossos com amb la Guàrdia Urbana”. Esteve i Desokupa, que han estat criticats per entitats de drets humans i moviments veïnals per les seves pràctiques de coacció i intimidació a famílies vulnerables, ha fet nombrosos vídeos criticant l’alcaldessa Ada Colau, però també denunciant i criminalitzant a manters, activistes socials o plataformes d’habitatge.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!