Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La vaga general i les mobilitzacions del 8-M, minut a minut

autoría:Redacció Directa

Han passat tres anys i mig d'ençà que el moviment feminista va convocar la primera vaga de dones. Aleshores, la jornada va ser el 22 d'octubre, fruit de tot un any de debats i preparació. Anomenada vaga de totes, Dolo Pulido del grup promotor de la iniciativa explicava que anava molt més enllà d'una tradicional vaga de producció: "És diferent perquè respon a les anàlisis feministes, que critiquen com està organitzat el món en un sistema patriarcal i qui assumeix les tasques per moure'l. El més fonamental és que serà una vaga liderada per dones". 

El maig del 2015 diferents col·lectius feministes van convocar una vaga de consum i, el 27 de febrer del 2016, la jornada Destapem l'esclavisme del segle XXI: Treballadores domèstiques. L'any passat, amb motiu del 8 de març, Dia internacional de la dona treballadora, ja es va celebrar l'Aturada internacional de dones a prop de 50 països del món.

Enguany, la crida a la vaga feminista ha arribat amb més força que mai. Per primera vegada en la història serà una convocatòria de vaga general legal, amb autorització del Ministeri de Treball, a partir d'una sol·licitud del sindicat IAC, CGT i Sindicat de Comissions de Base (Co.Bas). Altres forces sindicals en l'àmbit dels Països Catalans s'hi han adherit, com la CGT, COS, la Intersindical-SCS, la Intersindical Alternativa de Catalunya – IAC, la CNT o el sindicat de mestres USTEC. Per la seva banda, sindicats més majoritaris quant a nombre d'afiliades, com ara CCOO o UGT, han fet una crida a negociar amb les empreses aturades de dues hores.

La crida a la vaga s'ha fet mitjançant un manifest al qual s'hi han adherit centenars d'entitats i moviments socials i feministes, delegacions locals de sindicats i partits polítics i institucions. En aquest document es fa una crida a què la jornada de demà no sigui una simple aturada laboral, sinó que tingui el triple vessant de vaga de treball remunerat, de consum i de tasques reproductives.

En paral·lel, altres àmbits professionals també han llançat el seu propi manifest, com per exemple les periodistes, que han impulsat Les periodistes ens aturem, en el conjunt de l'Estat espanyol. Igualment, a Barcelona, s'ha organitzat una agència de notícies formada per dones l'àmbit de la comunicació amb l'objectiu de donar cobertura a la jornada de forma voluntària, una iniciativa a la qual la Directa dóna suport i col·labora.

Des de la Directa fem un seguiment minut a minut de totes les mobilitzacions i l'actualitat relacionada amb la vaga d'aquest 8 de març.

21.55 h. Acaba la manifestació a la plaça de la Muntanyeta d'Alacant amb la lectura d'un comunicat. Segons la Policia Nacional espanyola, han participat més de 40.000 persones en la marxa.

40.000 persones s'han manifestat a Alacant

21.50 h. La manifestació a València ha acabat a la plaça de la Verge amb l'actuació de dolçaineres i tabaleteres, muixerangues de dones i albaes cantades i versades per dones. Les últimes manifestants han arribat a la plaça fa just uns minuts, quan ja feia molta estona que havia acabat. 

Muixerangues a València, aquest vespre

21.46 h. Unes 10.000 persones, segons els col·lectius organitzadors, han participat en la manifestació pels carrers de Tarragona aquest 8 de març per la tarda, que ha recorregut el tram entre l'avinguda Imperial Tarraco i la plaça de la Font, on s'han llegit diversos manifestos. La marxa estava encapçalada per un grup no mixt. 

Bloc no mixt a la manifestació de Tarragona

21.35 h. A Terrassa, en acabar la manifestació, les paticipants han dibuixat un símbol feminista a la Plaça Vella, en un ambient festiu. Al mig del símbol, en el cercle, els Bastoners de Terrassa han fet una actuació.

21.22 h. La manifestacio a la plaça major de Manresa ha acabat amb la lectura d’un manifest i la crema simbòlica de totes les paraules que engloben el patriarcat en una falla.

21.15 h. Els col·lectius feministes han llegit el seu manifest a Vic en finalitzar el recorregut. Han dit que la manifestació que havien convocat s’acabava i les assistents han començat a marxar. Només han quedat els representants de CCOO i UGT.

21.04 h. A Xàtiva (La Costera) l'Albereda ha estat plena de gom a gom degut a la manifestació, que ha acabat a les portes de l'Ajuntament. Les persones més majors comentaven que no veien tantes dones juntes des de la Guerra Civil.

L'Albereda de Xàtiva

20.49 h. Quan falta poc perquè la capçalera de la manifestació arribe a l'Ajuntament d'Alacant, l'avinguda de l'Estació -punt de partida de la marxa- encara és plena amb gent cantant i cridant consignes. El bloc no mixt passa per davant de l'estació. Les participants es conten per milers amb un ambient festiu alhora que combatiu.

Avinguda de l'Estació d'Alacant, aquesta vesprada

20.35 h A Palma, la manifestació ha acabat amb la lectura d'un manifest. Abans, estudiants de l'IES Son Ferrer han fet una performance damunt l'escenari on han reivindicat les dones que han sigut invisibilitzades al llarg de la història. Ha sigut una de les mobilitzacions més potents de fa molts d'anys -20.000 persones segons l'organització-, a l'altura de vaga docents. Durant tot el recorregut han sigut constants els enfrontaments entre els col·lectius feministes de base i els sindicats majoritaris. A les dues pancartes que han encapçalat la marxa durant tot el recorregut es pot llegir "Si ens aturem totes, s'atura el món" i "Juntes i revoltes som més fortes". Estudiants de l'IES Son Ferrer han fet una performance damunt l'escenari en la qual han reivindicat les dones a travès de la història.

20.25 h. Unes 4.000 manifestants ocupen la Gran Via de Girona al crit de "visca la lluita feminista". (Via Ariet).

Manifestació a la Gran Via de Girona

20.10 h. A Barcelona comencen els parlaments de l'acte central de la convocatòria. L'organització de la manifestació ha xifrat en 500.000 les participants en la mobilització d'avui. La Guàrdia Urbana, mentrestant, calcula que les manifestants han estat unes 200.000.

20.00 h. La manifestació de Lleida arriba a la plaça de Sant Joan, on posarà el punt final. Els parlaments destaquen el creixement del moviment feminista. Les organitzadores valoren la jornada com a històrica.

Final de la marxa a la plaça de Sant Joan, a Lleida. 

19.55 h. Una marxa a Gandia (la Safor), encapçalada per un grup no mixt de dones, aplega al voltant d'un miler de persones. L'assemblea de Dones de la Safor, convocant de la manifestació i de la jornada d'avui a Gandia, comencen el comunicat de dinal de la mobilització impressionades per l'assistència recordant que "la lluita continua aquest i cada dia de l'any". Les dones de la Muixeranga de la Safor han finalitzat l'acte convocat aquesta vesprada amb dues figures seguides i amb el suport de moltes manifestants per fer pinya; tot seguit s'han entonat uns cants d'albaes feministes.

Muixerangues a Gandia

19.50 h. La manifestació del 8-M a Vic (Osona) ha arrencat del passeig Verdaguer.

Manifestació a la capital d'Osona, Vic.

19.40 h. El centre d'Alacant es troba col·lapsat per la convocatòria a manifestar-se. S'estima que és de les manifestacions més grans que ha viscut la ciutat. Fa 40 minuts que avança el gruix de la concentració i el final encara no s'ha mogut.

Capçalera de la marxa a Alacant

19.20 h. Comença la manifestació a Palma. El moviment feminista de base ha tingut un enfrontament amb els sindicats CCOO i UGT perquè aquests volien presidir la capçalera de la manifestació. Finalment aquests han retrocedit i la capçalera és liderada pels col·lectius feministes. 

Manifestants a Palma

19:00 h. Eivissa. La manifestació arriba al final del recorregut, al passeig de Vara De Rey. Segons l'organització la participació supera les 1.000 assistents. (Via L'Aguait).

Manifestació a Eivissa

 

18.45 h. Ha començat una manifestació als Jardins del Parterre de València, amb desenes de milers de persones. La marxa sobrepassa les espectatives de les organitzadores. Més de 100.000 persones s'apleguen al nucli de la convocatòria segons l'organitzacio de la vaga, que explica que és possible que la d'aquesta tarda es converteixi en una concentració més que en una manifestació, degut al gran nombre de participants, que fan impossible el desplaçament.

Manifestació a València

18.35 h. Milers de persones es concentren ara mateix als voltants dels Jardinets de Gracia, plens de gom a gom. Algunes manifestants expliquen que costa fer fora els homes del bloc no mixt, mentre diverses columnes provinents de tota Barcelona van avancant cap al nucli de la manifestació. Les linies 3 i 5 del metro de Barcelona estan col·lapsades, així com les antenes de mòbils. Tenint en compte l'alta participació, l'organització preveu que serà la manifestació feminista més multitudinària de la història a Barcelona.  La manifestació ocupa una superficie de 100.000 metres quadrats aproximadament, amb la qual cosa la Directa estima que ha aplegat un mínim de 300.000 participants.

Capçalera del passeig de Gràcia, a Barcelona

18.28 h. Sota el lema "Ens volem rebels, lliures i combatives", centenars de persones es concentren a Lleida en motiu de la vaga del 8 març. Tot just ara han començat a caminar. Surten de plaça Ricard Vinyes i es dirigeixen fins a Sant Joan, on es posarà el punt final amb la lectura del manifest. És la manifestació més gran que ha viscut Lleida un 8 de març. Aplega entre més de 3.000 persones

Arrencada de la manifestació a Lleida

18.13 h. Més d'un miler de persones en la columna que va des de la Universitat cap al centre de la ciutat. Ha estat convocada per l'assemblea organitzativa de la Vaga8M de la Universitat d'Alacant. 

Columna des de la Universitat d'Alacant

18.00 h. La columna de Sants comença la marxa amb unes 1000 persones aproximadament. Des del Poble-sec la columna avança cap a plaça Catalunya per Ronda Sant Pau. Mentrestant, els Jardinets de Gràcia comencen a omplir-se i es preparen per la manifestació. El primer bloc de la marxa estarà format exclusivament per dones.

Les columnes de Sants i les Corts coincideixen amb la de la Dreta de l'Eixample a l'Hospital Clínic

17.35 h. Comença una manifestació a la Plaça Aragó de Perpinyà. Hi participen unes 400 persones.

Inici de la manifestació a Perpinyà

17.05 h. Diverses columnes parteixen de diferents barris de Barcelona, com Sants (a la foto en direcció a la manifestació unitària del 8-M, convocada a les 6 de la tarda als Jardinets de Gràcia. Altres columnes estan partint del Clot-Camp de l'Arpa, Poble Nou, el Fort Pienc, Horta, el Poble-sec, Sant Andreu i el Guinardó. Ja comença a arribar gent a la part alta del passeig de Gràcia.

Columna del barri de Sants, a Barcelona, que més endavant s'ha unit a la de les Corts

16.30 h. A Sueca (Ribera Baixa) més d'un centenar de dones s'han aplegat aquest migdiaen una concentració davant de la plaça de l'Ajuntament entre crits de "obreres i estudiants, unides i endavant", "sense les dones no hi ha història", "sense les trans no hi ha feminisme", "no som mortes, som assassinades", "refugiades benvingudes", "contra el capital, feminisme radical". A Camporrobles (comarca d'Utiel-Requena), la majoria de dones del poble (mestreses de casa, mestres, tenderes, agricultores i ramaderes) han llegit un manifest i després de dinar plegades marxen cap a la manifestació de València. Per primera vegada en molt de temps es visualitza que el "món rural està viu i amb força", diuen. A Altea (Marina Baixa), la Plataforma Feminista Altea-Callosa ha convocat un taller de transformació de davantals, amb cassolada i posterior marxa. Alta participaci'o ambient carregat d'eufòria. A Dénia (Marina Alta) la convocatòria ha estat gestionada per les estudiants de l'IES número 3, amb l'ajuda de l'AMPA. La concentració ha tingut lloc en la plaça de la Constitució , durant tot el matí, a partir de les 10h. A partir de les 12h s'hi han sumat partits politics i sindicats.
Les joves han recitat poemes i han ballat i durant tot el matí amb música feminista i en valencià. Segons els mitjans locals s'han mobilitzat unes 600 persones.

Concentració davant de l'Ajuntament de Sueca

16.02 h. Al voltant de les dues de la tarda s'ha produït una intervenció policial davant del Consorci d'Educació de Barcelona, situat a la plaça Urquinaona. Segons informa la CGT, els Mossos d'Esquadra han retingut "com a mínim mitja hora" i han escorcollat amb violència un grup de persones, que han estat identificades. Segons el sindicat també s'hi han produït retencions i multes al piquet d'aquest matí a la Diagonal. Al Vallès, a Sant Cugat i Terrassa, també s'haurien retingut manifestants, segons explica la CGT.

15.32 h. A les comarques centrals valencianes s'han succeït diversos actes aquest matí: el col·lectiu de la vaga feminista d'Ontinyent (a la Vall d'Albaida) ha protagonitzat actes informatius als carrers i al mercat, després un alletament de nadons popular a l'espai públic, una performance i una cassolada pels carrers del municipi. Els actes han acabat amb la lectura d'un manifest i aquesta vesprada participaran en el bloc no mixt de la manifestació a València. A Castelló de Rugat, l'agrupació local Dones Progressistes ha organitzat una concentració a les 12 h. Al llarg de la setmana continuaran els actes relacionats amb la diada de hui. A Alcoi, unes 3.000 persones han fet una passejada travessant els ponts de la ciutat i han organitzat busos des de l'Alcoià-Comtat per prendre part a la manifestació de València. Pel que fa a l'Horta Sud, a la una del migdia, una marxa dels col·lectius feministes dels pobles de Massanassa, Alfafar, Benetússer i Sedaví, ha acabat amb una concentració a la plaça de l'Ajuntament de Massanassa.

14.01 h. A Vic, sobre les 13 h del migdia, els Mossos d'Esquadra han aturat a un grup de 40 vaguistes exigint-ne la identificació, concretament a dues d'elles. La policia ja havia intentat identificar a diferents grups de dones durant el matí, però la concentració multitudinària de les 12 h de la Plaça Major de Vic els ha mantingut al marge. Un cop finalitzat l'acte, els Mossos d'Esquadra han seguit al grup de dones fins a un pàrquing proper on les han encerclat per identificar-les. Les vaguistes s'han negat a identificar-se immediatament i han restat a l'espera fins que han arribat més vaguistes, dissuadint finalment als Mossos d'Esquadra d'identificar-les. Les agents, tanmateix, han advertit que procedirien amb les identificacions "d'una forma o una altra al llarg del dia." Posteriorment, les vaguistes s'han desplaçat a Santa Eugènia de Berga, on estava programada una concentració a les 13.30 h davant l'escorxador Le Porc Gourmet per denunciar l'acomiadament massiu de 500 treballadores per part de la càrnia vigatana Clavial. També denuncien a l'empresa de ser una falsa cooperativa, ja que no s'adapta a la nova llei de catalana.

[[{“fid”:”36608″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”media-element file-default”}}]]

13.52 h. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de Lleida ha enviat una nota de premsa on expliquen que els piquets no mixtes han tallat aquest matí -de 8.00 a 10.00- el Pont de la Universitat. Durant el tall, les joves han informat del motiu de la vaga i s'han fet pancartes feministes per encapçalar la manifestació de la tarda. Les estudiants denuncien "les violències que pateixen diàriament en tots els àmbits". Protesten perquè, en l'àmbit educatiu, "el 20% de les catedràtiques són dones i només el 2% estan presents als càrrecs de direcció". Després dels talls més matiners, els piquets no mixtes s'han desplaçat fins a l'Eix Comercial i la Zona Alta per explicar els motius de la vaga. A les 12.00 desenes de persones s'han reunit a la plaça Sant Joan, convocades per entitats i col·lectius feministes. Hi han fet tallers de pancartes, una performance, activitats per a nens i nenes i un bingo feminista i coeducatiu. A les dues, l'ateneu cooperatiu La Baula oferirà un dinar solidari i a les 18.00 h està prevista una manifestació unitària, que sortirà de plaça Ricard Vinyes.

13.28 h. La manifestació encapçalada per les estudiants ha sortit de plaça Universitat de Barcelona, davant l'edifici històric de la UB. Cap a dos quarts d'una la mobilització s'ha dirigit cap a plaça Catalunya, on estava convocat el piquet central. Allà la plaça estava plena d'altres dones. Les estudiants hi han entrat amb consignes com "visca la lluita feminista", "no és no, l'altre agressions" i "sense la dona no hi ha revolució". Han encapçalat una manifestació que ha omplert via laietana per dirigir-se a plaça de Sant Jaume per on encara continuen arribant centenars de persones, bàsicament dones joves. Les consignes en defensa dels drets de les dones i contra el patriarcat han sigut constants. No hi ha hagut ni un moment de silenci en tota la manifestació des que ha sortit de la plaça Catalunya. La denúncia de la violència sexual ha estat molt present en la mobilització de les joves. Una de les consignes més corejades "no és no, l'altre és agressió".

 

13.18. h. A les 12 h han començat concentracions davant dels ajuntaments de diferents localitats del País Valencià. A Castelló de la Plana, més d'un centenar de dones iniciaven una cercavila amb la Batukada Donakumà i s'hi han programat actes durant tot el dia coincidint amb les festes de la Magdalena. A València han seguit els piquets informatius al Mercat Municipal de Cabanyal i s'han denunciant les càrregues que han tingut lloc al rectorat de la Universitat de València, al crit de "si ens toquen a una, ens toquen a totes." També hi ha hagut concentracions al Mercat Central d'Alacant i davant l'ajuntament de Gandia, on s'ha realitzat una muixeranga feminista. A Gandia també s'ha fet boicot al discurs de CCOO i UGT per haver convocat dues hores de vaga amb crits de "vint-i-quatre hores!". A la plaça d'Espanya d'Alcoi ha finalitzat una cercavila pels ponts del municipi que ha aplegat unes dues mil persones. També hi ha haut concentracions davant dels ajuntaments a Cocentaina, a Banyeres de Mariola, a Muro d'Alcoi i a Altea, per citar algunes de les ciutats més importants. A Sagunt, durant el matí, s'han realitzat piquets informatius en bici i a l'Olleria hi ha hagut una concentració davant del centre de Salut.

Concentració al Mercat Central d'Alacant

12.16 h. Comença l'acte de Les Periodistes ens Aturem als Jardins Montserrat Roig de Barcelona amb unes 300 dones periodistes concentrades. Nou dones periodistes llegeixen el manifest, on denuncien la bretxa salarial, el sostre de vidre i reivindiquen llocs de poder i responsabilitat. També protesten per la situació de precarietat, especialment de les freelance.

Destaquen que la corresponsabilitat i la flexibilitat han de ser prioritats per a les empreses i rebutgen l'assetjament sexual per part de companys i superiors, entre altres. A banda del manifest, han parlat de les pressions d'alguns mitjans perquè els homes assumissin la feina de les vaguistes. A Palma, les dones periodistes també han llegit un manifest a la plaça de Cort.

11.55 h. Un grup de dones ha intentat entrar al rectorat de la Universitat de València, però la Policia Nacional espanyola els ha barrat el pas fent servir la força. S'han viscut moments de tensió quan els agents han identificat i colpejat algunes de les participants al piquet. Com a resposta, el grup s'ha assegut a les escales d'accés i han convocat una concentració de suport a les 12 del migdia.

[[{“fid”:”36602″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”media-element file-default”}}]] 

11.10 h. A Lleida, una vuitantena de dones participen als piquets informatius. S'han dividit entre el carrer Major i la Zona Alta, i a les 12.00 es trobaran a plaça Sant Joan per començar les activitats previstes.

Piquets informatius a la ciutat de Lleida

10.40 h.  La Policia Nacional espanyola encapsula i identifica a totes les participants del piquet informatiu al carrer Peris Mencheta del barri de Benimaclet de València, al tram entre Juan Giner i Baró de Sant Petrillo. Després de mitja hora d'encapsulament i un cop identificades, les deixen marxar.

Encapsulament del piquet al barri de Benimaclet (València)

 

10.30 h. A la comarca d’Osona s’han fet piquets informatius i talls a diferents polígons de la ciutat de Vic des de les 5 del matí, i també a diferents supermercats i algunes botigues del centre. Al migdia s’han convocat concentracions a les places majors de Vic, Manlleu i Lluçanès, i a les 13,30 les mobilitzacions es traslladaran a l’escorxador Le Porc gourmet de Santa Eugènia de Berga.

Piquets informatius a Vic

 

9.50 h. ​ Al País Valencià comença el dia amb diferents accions en diversos punts del territori. A Castelló de la Plana, les dones del sindicat CGT Castelló han començat els piquets informatius a les 8 del matí. A València, després dels talls de carretera a les eixides cap a Castelló i del tramvia, s’ha ocupat un bus i han començat els piquets informatius a la plaça de Benimaclet, amb algunes identificacions per part de la Policia Nacional espanyola. A Xàtiva, la coordinadora feminista pel 8-M ha tallat l’accés principal al municipi per informar sobre la vaga. A la comarca de la Safor, les docents del CEIP Joan Martorell de Gandia han buidat avui les aules i les del CEIP El Castell, d'Almoines, han penjat les seues bates a la porta per sumar-se a la vaga feminista.

Al País Valencià comença el dia amb diferents accions en diversos punts del territori

 

9.15 h. Els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil pressionen els piquets i talls de trànsit i en bloquegen alguns arreu del país. A Barcelona s'han produït moments de tensió al campus Diagonal de la UB i a almenys a dos punts de la Gran Via a l'altura de Sants i de l'Eixample esquerre. També hi ha hagut picabaralles a la Universitat Autònoma de Barcelona, Manresa, València i vigilància de la benemèrita a la Universitat d'Alacant.

Imatges del tall a la C-16 a l'altura de Terrassa

 

9.00 h. Ahir a la nit es va canviar el nom de diversos carrers al barri de Canamunt de Palma, substituïts per noms com: Maria Mayol, Rosa Luxemburg, Matilde Landa, Paula Cañellas, Alba Dolores Ibárruri, etc. L’acció va ser realitzada per les dones del CdR Canamunt. Informa l’Aguait en el seu minut a minut.

 

8.30 h. Talls de trànsit en diversos punts de la ciutat de Barcelona com la Gran Via a l'altura de la Campana, la plç de les Glòries, Lesseps, Colon, el Paral·lel, el campus de la UB a la Diagonal o la Meridiana per arrencar la jornada de vaga general feminista. Aquestes accions així com els piquets matinals s'estenen també a diversos punts del territori com ara l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Sant Cugat del Vallès, l'entrada a València per Benimaclet, la rotonda Mas Gri a Girona, el centre de Terrassa.

Imatges del tall a la C-16 a l'altura de Terrassa, al peu de l'estàtua de Colon de Barcelona, a la Gran Via al pas per l'Hospitalet de Llobregat i la Campana i a l'entrada de València pel barri de Benimaclet

 

7 de març

22.55 h. Nou cercle a la manifestació nocturna no mixta de Barcelona, aquest cop a la plaça de Tetuan. Aquest cop es llegeix un manifest en solidaritat amb l'anarquista condemnada a Aachen (Alemanya) a set anys i mig de presó per haver participat en l'atracament d'un banc. La dona va ser detinguda a Barcelona i després de passar per la presó de Soto del Real (Madrid) va ser traslladada a Alemanya."Solidaritat amb ella i amb totes les lluitadores que estan dins les gàbies de l'estat. Les volem lliures", han cridat. També s'ha llegit un manifest a favor de l'autodefensa "contra un estat feixista i patriarcal" i s'han corejat càntics com "no hi som totes falten les preses" i en record a Patricia Heras, una de les involucrades en el cas 4-F, qui es va acabar suicidant. Han acabat amb un manifest de solidaritat amb Afrin, la ciutat del Kurdistan sirià sota atac turc: "per les que lluiten i per les que van morir lluitant per la vida: solidaritat amb Afrin és solidaritat amb totes les dones que construeixen un exemple de convivència". Després de la lectura d'un nou poema, es desconvoca la marxa.

  

22.02 h. La marxa nocturna no mixta de Barcelona aconsegueix arribar a la cruïlla de Diagonal amb Bailén, després de diversos estira i arronsa amb els antiavalots dels mossos que han bloquejat el pas de la manifestació pel passeig de Sant Joan, com pretenien les organitzadores. En aquest punt, les concentrades s'han assegut a terra, deixant un cerce buit, en el qual s'han pintat a terra simbols feministes i la consigna "ni presas ni submisas, rebeldes combativas" i s'han llegit versos sobre la lluita feministes i antiracistes. S'han proferit càntics com ara "cárceles, cies, redadas y fronteras asi se construye la riqueza europea". El recorregut ha continuat per diversos carrers de l'Eixample, com València, Roger de Flor i, finalment, al passeig de Sant Joan.

21.40 h. Una quarantena d'estudiants de l'Assemblea organitzativa de la Vaga del 8-M de la Universitat d'Alacant intenten ocupar una aula però la seguretat de la universitat els amenaça en avisar la Policia. En assemblea han decidit fer nit al recinte universitari, cosa que s'està negociant amb l'empresa que gestiona la seguretat privada del claustre.

Assemblea a la Universitat d'Alacant.

7 de maig. 20 h. Arrenca a la plaça Joanic (a la Vila de Gràcia, Barcelona) una marxa no mixta que aplega unes 1.500 dones, lesbianes i trans que ocupaven tres quartes parts de plaça en el moment de la sortida. La manifestació s'ha iniciat amb la lectura d'un manifest elaborat a partir de les VII Jornades d'Acció Feminista Autònoma Se va a armar la gorda. El document assenyala la necessitat de "reunir-nos des de la seguretat entre nosaltres, des de la no mixticitat (per a dones, bolleres i trans) que hem elegit per teixir les nostres xarxes i els nostres espais polítics. Juntes des de l’acció directa i real, des de l’autonomia de la nostra lluita, i sense partits ni banderes que intentin identificar-nos". La manifestació ha enfilat per un lateral del passeig de Sant Joan, però ben aviat les furgonetes dels mossos els han barrat el pas i la marxa ha hagut de seguir pel carrer Bailén. En diverses ocasions ha intentat recuperar el passeig . Durant el recorregut s'han produït pintades a la façana d'entitats bancàries, tendes de roba i dependències públiques, com  la delegació provincial de la Seguretat Social, o  una Oficina d'Estrangeria, on s'han proferit càntics i contra els CIE i les fronteres. A la parròquia del Corpus Cristi (Còrsega amb Bailén) s'ha llegit un nou manifest que abomina de les pràctiques masclistes de la jerarquia catòlica i s'ha encès una figura en forma de T al terra.

La marxa baixant pel passeig de Sant Joan

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!