Un tribunal alemany condemna a set anys i mig de presó l'anarquista de Barcelona acusada d'atracar un banc

L'altre encausat queda absolt de tots els càrrecs i la defensa té una setmana per presentar recurs contra la sentència condemnatòria. Es manté per avui a les vuit del vespre a la plaça Lesseps la manifestació de resposta a la sentència
Durant tota la campanya solidària, el grup de suport ha deixat clar que no els importava la culpabilitat o no de les anarquistes perquè consideren legítima l'acció d'atracar un banc
Victor Serri
David Bou 07/06/2017

La sala de vistes dels jutjats d'Aachen (Alemanya) ha estat l'escenari de la darrera sessió del judici contra les dues anarquistes acusades d'atracar una entitat bancària l'any 2014, en la qual s'ha donat lectura a la sentència. Totes dues havien estat detingudes a Barcelona la primavera del 2016 i feia dotze i catorze mesos, respectivament, que estaven en presó preventiva en centres penitenciaris –primer de l'Estat espanyol i posteriorment d'Alemanya– després de la seva extradició.

Cal recordar que un dels elements claus de la investigació ha estat l'encreuament entre les mostres d'ADN recollides al lloc dels fets amb d'altres sostretes d'amagat –per part dels Mossos d'Esquadra– a les encausades. Segons el tribunal, les gravacions de les càmeres de seguretat del banc demostren que la dona encausada hauria portat durant l'atracament la mateixa indumentària i estris que posteriorment va trobar la policia alemanya a una motxilla abandonada a l'exterior del banc d'Aachen. D'aquests estris es van extreure quatre mostres d'ADN, algun dels quals serien de l'activista, i d'aquí es desprèn la sentència condemnatòria. 

Un dels elements claus de la investigació ha estat l'encreuament entre les mostres d'ADN recollides al lloc dels fets amb d'altres sostretes d'amagat pels Mossos

En el cas de l'home ha estat una absolució in dubio pro reo (en cas de dubte, a favor del pres). El tribunal considera que no poden assegurar que no estigués al lloc dels fets i participés de l'acció, però tampoc poden provar-ho. El seu ADN es va trobar a l'interior de la sucursal en un tornavís, però es considera que no se'l pot condemnar només per aquest fet perquè, tot i que demostra que té relació amb l'acció, podria ser que simplement hagués prestat l'objecte deixant en ell el seu rastre genètic. En darrer terme, la sentència valora com atenuant el fet que no hi va haver lesions i que en tot moment els empleats del banc van ser tractats correctament.

Finalment, el tribunal ha condemnat a la dona a set anys i mig de presó en considerar provada la seva participació en l'atracament. En canvi, l'home ha estat absolt de tots els càrrecs. Segons testimonis presencials, en el moment de donar-se a conèixer la sentència hi ha hagut força enrenou a la sala, motiu pel qual la policia ha procedit ràpidament a endur-se a la condemnada. En canvi, l'home ha quedat lliure immediatament. La defensa de les activistes té una setmana per presentar recurs contra la decisió del jurat i aquest vespre una manifestació partirà a les vuit del vespre de la plaça Lesseps de Barcelona per rebutjar la sentència i mostrar solidaritat amb les represaliades.

El grup de suport de les joves, articulat mitjançant la campanya Solidaritat Rebel, va tenir coneixement dels fets que se'ls imputaven mitjançant la premsa alemanya / Victor Serri

 


Aquest cas va saltar a la llum pública el passat 13 d'abril, quan els Mossos d'Esquadra llançaven una operació policial contra el moviment llibertari a la ciutat de Barcelona. L'operatiu estava coordinat pel magistrat Eloi Velasco des del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional (AN) espanyola, per respondre a una ordre de detenció europea derivada d'una comissió rogatòria tramitada des d'un jutjat alemany, arran de les investigacions de la Polizei Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen (policia criminal de l'Estat de Renània del Nord-Westfalia) per localitzar les presumptes autores de diversos atracaments a entitats bancàries consumats en territori alemany.

En aquella ocasió, l'operació dels Mossos va finalitzar amb una detenció a un domicili del Carmel i dotze hores d'escorcoll al centre okupat Blokes Fantasma. El segon processat va ser detingut mesos més tard també a la ciutat de Barcelona. El passat 21 de juny, els Mossos d'Esquadra van esbotzar la porta del seu domicili del barri de l'Eixample. En aquesta ocasió, la policia va prescindir de l'escenificació mediàtica i no va emetre cap nota de premsa ni va avisar els mitjans de comunicació. Després de sengles detencions, les dues activistes van passar pel mateix procediment. En primer lloc, van ser traslladades a Madrid, on l'AN va dictar el seu empresonament preventiu a Soto del Real. Posteriorment, d'acord amb una Ordre Europea de Detenció i Entrega emesa des de la Fiscalia d'Aachen, van ser extradides a Alemanya, que les ha mantingut empresonades sota l'acusació d'haver assaltat una sucursal bancària de l'entitat Pax Bank –vinculada al Vaticà–, d'on s'haurien emportat una gran quantitat de diners sense causar ferits ni danys personals.

Durant tots aquests mesos la dona detinguda al Carmel ha estat en règim d'aïllament a una cel·la individual, sortint una hora al pati i amb les comunicacions amb l'exterior fortament restringides

Durant tots aquests mesos de captiveri, la dona detinguda al Carmel ha estat en règim d'aïllament a una cel·la individual, sortint una hora al pati i amb les comunicacions amb l'exterior fortament restringides. Ha esperat data de judici a la presó de JVA Köln, mentre que l'home arrestat a l'Eixample ho ha fet en condicions similars, però al centre penitenciari d'Aachen, tots dos ubicats a l'oest del país. La fiscalia sustentava la tesi que aquest atracament seria el darrer d'un seguit de tres accions a oficines bancàries ocorregudes en aquesta mateixa ciutat en un període de poc més d'un any. La primera es va produir l'any 2012 i la segona l'estiu del 2013 a una sucursal de l'Aachener Bank, acció que va comportar la detenció i posterior processament d'una activista anarquista d'Amsterdam, capital dels Països Baixos. La jove va ser jutjada abans de finals d'any i la sentència va ser absolutòria, perquè el tribunal no va considerar demostrada la seva participació en els fets que se l'imputaven.

El grup de suport de les joves, articulat mitjançant la campanya Solidaritat Rebel, va tenir coneixement dels fets que se'ls imputaven mitjançant la premsa alemanya. Des d'aleshores, han anat actualitzant les informacions que transcendien, a l'hora que han organitzat actes solidaris per donar a conèixer el cas i recaptar fons així com mobilitzacions per exigir la llibertat de les encausades. Aquest matí, "algunes anarquistes solidàries" publicaven un comunicat on defensaven que "malgrat la seva intenció [de l'Estat] de colpejar i reprimir les nostres idees i les nostres pràctiques anarquistes nosaltres seguim i seguirem orgulloses i convençudes de qui som i perque lluitem". També animaven a participar d'una manifestació aquesta tarda a les vuit a la plaça Lesseps de Barcelona. 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades