Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La policia espanyola acusa dues antimilitaristes d'injúries a l'exèrcit per llançar pintura contra un tanc militar

Dues activistes d'Antimilitaristes-MOC van llançar pintura rosa a un tanc de l'ExpoJove de València com a forma de protesta contra la presència militar en la fira juvenil. Dos dies després, la policia espanyola les va detenir, sota l'acusació d'un presumpte delicte de danys i injúries greus contra l'Exèrcit, castigats entre huit i 12 mesos de pena-multa i dos i quatre anys de presó

Dues activistes d'Antimilitaristes-MOC van llançar pintura rosa a un tanc de l'ExpoJove de València com a forma de protesta contra la presència militar en la fira juvenil | Antimilitaristes-MOC

Un any més, activistes d’Antimilitaristes-MOC van mostrar el seu rebuig contra la cultura de la guerra i de la violència que les institucions de l’Estat espanyol intenten normalitzar entre el públic més jove. El dia 26 de desembre van dur a terme una acció directa no-violenta a l’ExpoJove. Un “exèrcit pallasso” llançà pintura sobre un vehicle blindat de combat, tot sostenint cartells amb missatges antimilitaristes, mentre els increpava i insultava el segon tinent d’alcalde de València, Juan Manuel Bádenas Carpio (Vox), i els seus acompanyants. En acabar l’acció, la Policia Local va identificar les activistes i les va denunciar a la delegació del govern a València per “deslluïment de béns públics”. Dos dies després, la Brigada Provincial d’Informació de la Policia Nacional espanyola els va detindre, sota l’acusació de “danys” al vehicle de combat i d’“injúries greus contra l’Exèrcit”.

Des del MOC expliquen que, l’endemà de l’acció, van rebre una telefonada de la Policia Nacional “exigint que ens presentàrem l’endemà a la comissaria de Sapadors (València), sense més explicacions. Després d’insistir, ens van informar que era un tràmit de ‘detenció’ i ‘posada en llibertat’. Vam patir el típic ritual humiliant d’una detenció”. Els càrrecs formulats per la Brigada Provincial d’Informació número 5 són per presumptes danys en grau de delicte (per estimar-se superiors a 400 euros); i un presumpte delicte d’injúries a l’organització militar, recollit en l’article 37 del Codi Penal. Ambdós delictes són castigats amb entre 8 i 12 mesos de pena-multa i, en cas d’agreujant dels danys per haver actuat contra una màquina de guerra, amb entre 2 i 4 anys de presó. “Uns dies després, quan vam poder accedir a l’expedient, vam comprendre que la detenció va ser una iniciativa de la brigada d’informació i va ser totalment innecessària. Suposem que per aplicar-nos una mena de càstig previ, a més dels desorbitats càrrecs, i per espantar-nos”, rebla un dels antimilitaristes que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

“Suposem que es tracta d’un intent per aplicar-nos una mena de càstig previ, a més dels desorbitats càrrecs, i per espantar-nos”, rebla l’antimilitarista

Segons les antimilitaristes, que van prestar declaració el passat 18 de gener al jutjat d’instrucció número 10 de València, no hi ha cap justificació per als agreujants de què acusen el col·lectiu. “No sabem la raó per la qual la brigada d’informació va decidir intervenir d’ofici, per iniciativa pròpia, aquella mateixa vesprada de l’acció. Però podem conjecturar que el tinent d’alcalde, que durant l’acció semblava molt alterat, deu tindre contactes als cossos de seguretat i es van fer algunes telefonades demanant ‘mà dura’ contra els activistes. Mai, en totes les nostres accions de desobediència civil, hem vist aquesta actuació tan ràpida i contundent de la brigada”, asseguren.

Segons les estimacions citades en l’atestat policial, elaborades per comandaments militars de la base General Almirant (Marines), seu del Regiment Lusitània al qual pertany el blindat VRC Centauro B1, objecte de l’acció; la pintura rosa que van vessar les antimilitaristes, “podria haver danyat el motor del vehicle de combat fins al punt de fer impossible la seua tornada al quarter per estar inutilitzable el radiador i els sistemes contra incendis i antiexplosius”. Estimen els danys per un valor superior als 44.000 euros.

 

Sobre la justificació d’aquesta acusació, l’activista entrevistat insisteix en el fet que “es tracta d’estimacions sobre una hipòtesi que encara no ha estat comprovada, i fins ara no ha aparegut a l’expedient cap peritatge que permeta comprovar que aquestes estimacions són reals”. I afegeix: “S’arriba a afirmar que el tanc estacionat a ExpoJove no podria engegar el motor sense fer aquestes comprovacions del motor i altres sistemes i que potser hauria de ser transportat amb un camió. Tanmateix, nosaltres poguérem presenciar en persona, poc abans del tancament de portes d’ExpoJove, el dia 4 de gener, com el vehicle de combat engegava el motor sense problemes”. Per això, consideren que no prosperaria l’agreujant.

L’accés a l’expedient policial els ha permès certificar que el col·lectiu és habitualment vigilat per les forces policials. Aquesta vigilància forma part de la seua missió de controlar “entorns d’ideologia radical” per a perseguir les seues “formes de delinqüència” i en concret “els fets delictius relacionats amb grups antimilitaristes radicals”. A l’atestat policial hi figuren captures de pantalla de X (l’antic Twitter) del perfil d’Antimilitaristes-MOC València i d’una de les participants de l’acció per tal d’intentar fonamentar l’acusació d’“injúries greus a l’exèrcit”, per una suposada voluntat en les publicacions de fer befa del públic assistent. Tot i això, explica l’antimilitarista: “l’acusació d’injúries s’argumenta molt pobrament”, limitant-se a les captures de pantalla esmentades per tal de “demostrar que ens mofem i burlem de l’Exèrcit, a banda que la mateixa acció de tacar de color rosa es considere un afrontament i una burla a la institució militar”.


Desmilitaritzar l’ExpoJove

L’acció s’emmarcava en la campanya encetada pels antimilitaristes l’any 2017 per a “desmilitaritzar ExpoJove”, amb l’objectiu de què la fira juvenil consagre els valors educatius de la pau i la no-violència, i que l’Ajuntament de València deixe de convidar-hi les forces armades i policials. Les accions de l’“exèrcit pallasso” a les edicions del 2018, 2019 i 2022 van assenyalar els responsables municipals d’aquell moment, en especial el llavors regidor de Cultura, Pere Fuset (Compromís), per la seua postura incoherent i fal·laç quan afirmava que només hi convidava a la Unitat Militar d’Emergències de l’Exèrcit. Enguany han decidit apujar el to de la seua protesta davant el suport explícit de l’actual equip municipal a una major presència militar i amb armament.

A l’atestat policial hi figuren captures de pantalla de X (l’antic Twitter) del perfil d’Antimilitaristes-MOC València i d’una de les participants de l’acció per tal d’intentar fonamentar l’acusació d’“injúries greus a l’exèrcit”

Sobre el posicionament dels governs progressistes respecte a la presència i accions de les forces armades, l’antimilitarista afirma que “la institució militar sembla que continua sent intocable i inqüestionable. Ni tan sols els partits progressistes emergents durant l’últim cicle polític han considerat necessari debatre sobre el paper de l’Exèrcit i qüestionar la idea estat-cèntrica i militarista actual de defensa”. Des del MOC consideren que les propostes antimilitaristes que intenten anar a l’arrel del problema de la guerra “no han sigut assumides” pel govern del Botànic, que “ha donat suport sense més ni més i normalitzat tant les institucions de la guerra com la indústria militar, tant a l’àmbit estatal com al local; com per exemple amb les declaracions públiques dels responsables de Compromís com Pere Fuset o Joan Ribó lloant la important tasca de l’Exèrcit a través de la seua Unitat Militar d’Emergències i rebutjant radicalment qualsevol petició de desmilitaritzar l’ExpoJove”. “Es podria dir sense exageració que els partits progressistes són també partits militaristes amb escasses excepcions, ja que continuen apostant pel manteniment o foment del militarisme i les polítiques que fan possible la preparació (i l’exportació) de la guerra”, conclouen.

Davant les diferents causes i multes que tenen pendents per aquesta i altres accions, les antimilitaristes han organitzat una jornada solidària el dissabte 3 de febrer al CSOA l’Horta per a sufragar les despeses de la seua defensa legal. Entre les onze del matí i les huit de la vesprada hi haurà actuacions de Xavi Castillo, Pau Alabajos, i diversos DJs; així com una paradeta informativa i menjar vegà.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!