Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'esquerra italiana denuncia haver estat espiada per un policia infiltrat a Nàpols

La coalició de partits i moviments de l’esquerra italiana Potere al Popolo assegura haver estat espiada durant deu mesos per un agent de policia encobert

L'agent infiltrat és un funcionari de la Polizia di Stato, el cos de policia de la república italiana; i forma part de la unitat antiterrorista | Arxiu

Un jove agent de policia encobert es va infiltrar gairebé durant un any dins d’una organització de l’esquerra progressista i es va fenr passar per activista. Va participar en assemblees, accions de carrer, trobades nacionals i iniciatives de solidaritat. El seu objectiu: vigilar de prop un moviment legal, pacífic i anticapitalista. La història, que sembla que hem sentit moltes vegades, aquesta vegada, no té com a protagonista, però, un agent del Cos Nacional de la Policia espanyola, sinó de la Polizia di Stato, el cos de policia de la República Italiana; i forma part de la unitat antiterrorista de la policia italiana.

En aquest cas, ens hem de situar a Nàpols, on la infiltració va ser descoberta per la mateixa militància. Així mateix, defineix un punt d’inflexió sense precedents en la repressió política al sud d’Itàlia i obre interrogants sobre l’ús de tècniques d’intel·ligència contra la dissidència democràtica.

L’agent infiltrat va participar en piquets antidesnonaments, protestes estudiantils i accions propalestines

Potere al Popolo (Poder per al Poble) és una formació política d’esquerra radical fundada el 2017. Es defineix com a anticapitalista, feminista, ecologista i popular, amb una presència activa a eleccions generals i municipals, i molt arrelada a moviments socials i en lluites locals. El seu portaveu, Giuliano Granato, que en un vídeo publicat al portal Fanpage.it, informa de com han descobert l’agent infiltrat. Amb 21 anys i acabat de sortir de l’escola de policia el 2023 —es va presentar com un estudiant d’Apúlia interessat a col·laborar a Potere al Popoli. Durant mesos, va participar en piquets antidesnonaments, protestes estudiantils i accions propalestines. Tot i això, la seva manca d’implicació personal i la poca interacció amb altres militants van aixecar sospites.

El punt d’inflexió va arribar l’1 de Maig, quan va ser vist entrant en un restaurant amb persones vestides formalment, presumptament, funcionaris. No va consumir res, només va parlar una mica i després va marxar. D’allà sorgiren les sospites que desencadenaren la investigació. Una simple recerca en línia amb el seu nom i data de naixement va confirmar que es tractava d’un agent de la Polizia di Stato. En aquesta cerca a xarxes es van trobar fotografies del seu jurament i connexions amb altres policies localitzades a través de contactes comuns.

L’agent infiltrat va participar en accions contra desnonaments, protestes estudiantils i propalestines |Arxiu

 

Un cop desvelat el misteri, els activistes el van encarar. Li van dir que ja no era benvinguda la seva presència i que millor marxés, per no insultar la intel·ligència de ningú. Ell es va acomiadar amb un “bon dia” i va desaparèixer. Per a Granato, el cas és un atac directe al dret de dissidència: “No tenim res a amagar. Som un partit legal que es presenta a les eleccions des de fa anys. Això és un intent de criminalitzar el dissens polític.”


Agent infiltrat o policia de paisà?

Fonts qualificades citades per agències de premsa desmenteixen que el policia en qüestió actués com a agent encobert. Aquest tipus d’activitats, assenyalen les mateixes fonts, estan “regulades per una normativa que exigeix el vistiplau de l’autoritat judicial. Cosa que no va passar en aquest cas, on el suposat agent espia participava en els actes de Potere al Popolo amb el seu nom real, associat a un perfil a les xarxes socials on apareixia amb l’uniforme policial”. Segons aquestes fonts policials, no hi hauria hagut cap operació d’espionatge contra Potere al Popolo, partit que es presenta regularment a les eleccions.

Tanmateix, aquestes fonts fan referència al fet que el policia –la identitat del qual no ha estat desmentida– tindria un perfil social on apareixien clarament fotos seves amb l’uniforme de la Polizia di Stato. Aquesta circumstància, però, no es correspon amb la realitat. De fet, hem pogut consultar el perfil del presumpte agent infiltrat, i en cap cas s’hi mostraven imatges seves amb l’uniforme policial.


Pressió policial en augment

Aquesta és la primera infiltració policial coneguda en un partit polític italià en els darrers anys, però arriba en un context preocupant. Altres escàndols recents inclouen l’ús de l’espia informàtic Graphite contra activistes i periodistes, com Luca Casarini i Beppe Caccia, fundadors de l’ONG Mediterranea Saving Humans.

Imatge del policia infiltrat amb companys seus de promoció |Arxiu

 

La denúncia coincideix amb l’aprovació a Roma del polèmic decret de seguretat, que amplia els delictes per perseguir moviments socials —incloent-hi els de l’habitatge i l’ecologisme— i reforça les facultats dels serveis secrets, que els permet fins i tot dirigir grups “subversius” des de dins. “De quina democràcia estem parlant si l’Estat s’infiltra, espia i alhora promou lleis per reprimir qualsevol forma d’oposició?”, alerta Granato.

Fonts del mateix ministeri han declarat a premsa que la infiltració podria haver estat “una iniciativa personal” del jove policia, no autoritzada pels seus superiors

Diversos sectors socials han mostrat solidaritat amb el partit, entre ells la Unione Sindacale di Base, que ha denunciat “la deriva repressiva contra organitzacions legals i transparents”. Mentrestant, parlamentaris d’Alleanza Verdi-Sinistra i del Partit Demòcrata han anunciat iniciatives per exigir responsabilitats al ministre de l’Interior, Matteo Piantedosi.

Fonts del mateix Ministeri han declarat a premsa que la infiltració podria haver estat “una iniciativa personal” del jove policia, no autoritzada pels seus superiors. Però per a Potere al Popolo, el dany ja està fet. El cas evidencia, diuen, “una línia vermella creuada per l’Estat, que posa en joc la qualitat democràtica del país”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU