Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

SOS Racisme demana que es jutgi per un delicte de tortures els mossos acusats de l'agressió racista al Bages

L'entitat que representa ‘Wubi’, detingut per sis antidisturbis de les ARRO dels Mossos d'Esquadra el gener de 2019 a Sant Feliu Sasserra (Bages), demana en el seu escrit d'acusació una pena de sis anys de presó i dotze d'inhabilitació absoluta per a cadascun dels agents. El jutge tanca la fase d'instrucció i envia la causa a judici en considerar que existeixen “indicis raonables i suficients” per mantenir els policies imputats pels delictes de lesions i contra la integritat moral

Captura de pantalla del vídeo on 'Wubi' explicava els fets | Arxiu

“El comportament agressiu, degradant i vexatori dels sis agents policials contra el detingut ha de qualificar-se com un presumpte delicte contra la integritat moral sigui per acció o per omissió per permetre alguns d’ells que els altres companys executessin les accions descrites contra Wubi“. Així de taxatiu s’expressa el magistrat del jutjat d’instrucció número 5 de Manresa en la seva interlocutòria del 9 de març, amb la qual manté la imputació pels delictes contra la integritat moral i lesions als sis membres de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) del cos de Mossos d’Esquadra que haurien agredit, vexat i amenaçat el jove de vint anys. Tanmateix, la interlocutòria de procediment abreujat ha estat recorreguda per la defensa dels policies a l’Audiència de Barcelona, a qui han demanat de nou l’arxivament de la causa al·legant que “s’està portant a la banqueta dels acusats, amb tot el que això comporta, a sis persones pel mer fet que ‘passaven per allí’”.

L’acusació també demana el pagament d’una responsabilitat civil solidària de 260 euros per les lesions i de 30.000 euros pels danys morals causats a la víctima

Amb aquest moviment del jutge queda tancada la fase d’instrucció del cas, es confirma que aquest anirà a judici i només queda pendent que l’acusació i la fiscalia presentin els seus respectius escrits d’acusació per poder reclamar l’escrit de la defensa i sol·licitar l’obertura de judici oral. En aquest sentit, SOS Racisme Catalunya –que exerceix l’acusació particular en representació de la víctima– ja ha fet els deures i demana en el seu escrit que els sis agents seguin a la banqueta dels acusats com a autors d’un delicte de tortures, pel qual sol·licita una condemna de sis anys de presó per a cadascun d’ells, així com la seva inhabilitació absoluta durant un període de dotze anys.

A més a més, l’entitat antiracista també acusa tres dels agents per un delicte lleu de lesions, pel qual demanen tres mesos de multa a raó de trenta euros diaris, i els demanen el pagament d’una responsabilitat civil solidària de 260 euros per les lesions i de 30.000 euros pels danys morals causats a Wubi, cinc mil per cada agent. Tot això, en un judici en el qual, al seu entendre, s’hauria de tenir en compte el fet d’haver comès els delictes per motius racistes i xenòfobs, així com exercint abús de superioritat, tots dos preceptes recollits al codi penal com a agreujants de les penes imposades en cas de condemna.

 

Certament, els sis mossos no ho tindran fàcil per sortir indemnes d’aquest procediment penal, ja que el passat 15 de juny la Directa i Catalunya Ràdio van publicar l’àudio de l’episodi que la mateixa víctima va poder enregistrar, on se senten els insults, les amenaces, les vexacions i les agressions que els agents infligeixen sobre el jove. El mateix jutge d’instrucció ho reconeix quan afirma “presumptament, se’l va humiliar i agredir tirant-lo a terra, amb escopinades, puntades de peu i cops al cap”, mentre en paral·lel “es proferia pels agents policials expressions injurioses o amenaçadores tals com: t’arrenco el cap, ets un mico, negre de merda”, etc. totes elles perfectament audibles a l’enregistrament, que és la prova principal aportada a la causa després que un pèrit independent i qualificat hagi certificat la seva autenticitat.

Els agents imputats i alguns dels seus superiors han intentat obstaculitzar la investigació judicial i han fomentat l’encobriment dels fets

L’acusació de Wubi també compta amb un informe mèdic elaborat la matinada posterior als fets per una facultativa del centre hospitalari Sant Joan de Déu de Manresa, on consten les contusions i lesions que va patir i se certifica que va requerir quatre dies per guarir-les. Tanmateix, SOS Racisme critica que el noi va estar detingut durant hores sense rebre cap mena d’assistència mèdica i que quan finalment la va rebre va ser en presència dels agents, el que defineixen com un “acte clarament intimidatori i irregular, especialment després dels fets ocorreguts”.

El jutge instructor considera que els presumptes fets delictius es van executar per “algun o alguns dels sis agents policials intervinents, sense que consti acreditat que la resta d’agents reprovessin aquest comportament, interrompessin o tractaren d’aturar d’alguna forma la il·lícita acció dels seus companys”. Per aquest motiu, SOS Racisme creu que estem davant d’un delicte de tortures que implica conjuntament tant els perpetradors com els encobridors, perquè segons consta al seu escrit d’acusació “els imputats no només no van salvaguardar la integritat física i moral del denunciant enfront dels abusos, com els obligarien les seves funcions, sinó que van contribuir de forma activa en les agressions, insults i vexacions [a Wubi] deixant-lo totalment desemparat”.

Seu SOS Racisme
Seu de SOS Racisme a la ciutat de Barcelona |Sira Esclasans

 

Aquest corporativisme s’ha perpetuat durant tota la fase d’instrucció, quan els agents imputats i alguns dels seus superiors han intentat obstaculitzar el correcte desenvolupament de la investigació judicial i han fomentat l’encobriment dels fets, tal com han denunciat reiteradament des de SOS Racisme. En un primer moment, els sis agents imputats es van negar a identificar les seves veus davant del jutjat; posteriorment, els seus superiors van optar per la mateixa estratègia, tot i que finalment dos sergents i un sotsinpector van rectificar i van aportar la informació requerida. Finalment, els sis agents van demanar fer la roda de reconeixement davant la víctima amb la cara tapada amb passamuntanyes, forçant la renúncia de l’acusació a la pràctica d’aquesta prova.

A hores d’ara, el departament d’Interior només ha canviat de destinació els sis agents implicats, que segueixen treballant a l’espera de la resolució judicial tot i que el Parlament de Catalunya –a proposta de la CUP– va instar el Govern a suspendre de sou i feina els policies, mesura que contempla el mateix reglament de règim disciplinari del cos per un cas com aquest. La resolució parlamentària va comptar amb els vots a favor d’En Comú Podem i ERC, l’abstenció de Junts per Catalunya, PSC i PP, i els vots en contra de Ciutadans.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!