Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Unes jornades al País Basc, trampolí cap a Madrid

El policia infiltrat durant tres anys als moviments socials de Barcelona, D.H.P., també ha participat en diferents activitats i esdeveniments polítics d'ambdós territoris

Daniel Hernàndez Pons al centre de la fotografia que les assistents a les jornades del barri okupat d’Errekaleor es van fer en suport a La Algarroba Negra, centre social de Badajoz (Extremadura) que es trobava en perill de desallotjament | Directa

L’abast territorial de l’acció de Dani com a infiltrat no es va limitar a Barcelona. Durant el període en què ha estat establert a Catalunya ha viatjat en almenys una ocasió a Madrid per assistir a un concert de punk i Oi! amb el seu cercle de confiança. A més, testimonis presencials afirmen haver-lo vist acudir a festes i concerts al centre social okupat La Casika de Móstoles i a altres esdeveniments d’ambient alternatiu del municipi madrileny. El periple de l’agent encobert també va incloure un desplaçament a Vitòria (el País Basc) per assistir a la primera edició de la trobada llibertària de la ciutat, Topaketa Libertarioak, que es va celebrar entre el 16 i el 19 de setembre de 2021.

L’encontre es va organitzar al barri okupat d’Errekaleor, on durant tres dies van conviure membres de diversos col·lectius procedents d’arreu de l’Estat espanyol. En la llista de convidades es trobava la comissió de gènere de La Cinètika, l’espai autogestionat de Sant Andreu de Palomar on el policia mallorquí s’havia vinculat des de feia més d’un any. “Es va sumar de rebot”, assegura una de les seves quatre companyes de viatge. “Poc temps abans de marxar va dir que s’hi apuntava, tot i que hi anàvem per presentar una guia d’agressions elaborada per una comissió en què no participava”.

Una altra de les assistents relata que van anar plegades a diverses xerrades i destaca les dues més concorregudes, que va dur a terme un col·lectiu extint procedent de Madrid anomenat Cultura de la Seguretat. “Es va fer el comentari que potser entre nosaltres hi havia algun policia i tothom va riure una mica”, recorda la dona, que escoltava des del públic asseguda prop de Dani. Els dos actes s’havien anunciat prèviament en el cartell de les jornades amb els títols “Consells útils per assistir a una manifestació” i “Reconeix l’enemic: la policia”. En el darrer, es va projectar un vídeo publicat per la Directa l’any 2016 on es mostrava l’intent de captació d’un confident per part de dos agents de seguretat de l’Estat.

Dani va aprofitar l’avinentesa per interessar-se per les ponents i adquirir una samarreta que tenien a la venda amb el lema “Fuck CNP”, en al·lusió al Cos Nacional de Policia (CNP), del qual forma part

Dani va aprofitar l’avinentesa per interessar-se per les ponents i adquirir una samarreta que tenien a la venda amb el lema “Fuck CNP”, en al·lusió al Cos Nacional de Policia (CNP), del qual forma part. Segons ha pogut confirmar aquest mitjà, no va ser l’única vegada que el policia infiltrat va assistir a un dels col·loquis organitzats per Cultura de la Seguretat, que mesos abans havia arrencat un “cicle de debats informatius al voltant de qüestions pràctiques importants a l’hora de plantejar la lluita als carrers”, segons consta al seu blog. Un temps després de la visita a Errekaleor, l’agent encobert va tornar a assistir a una formació del col·lectiu madrileny vestint la samarreta adquirida al País Basc.

Finalment, el mes d’agost, Dani va enviar una foto per WhatsApp a un amic de Sant Andreu, on li explicava que es trobava en un bar de la capital espanyola. Des que va marxar de Barcelona el 30 d’octubre, aquest mitjà ha constatat la seva presència de nou a la Comunitat de Madrid.

Article publicat al número 562 publicación número 562 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!