Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Fiscalia demana tres anys de presó per al comissari de València que va equiparar immigració amb delinqüència

La Fiscalia considera que Ricardo Ferris, llavors inspector del Cos Nacional de Policia i cap de la Comissaria del districte centre de València, hauria incorregut en diversos delictes d'odi en acusar la població migrant de delinqüent en una taula rodona organitzada per la formació d'extrema dreta Vox i la fundació afí Defensa de la Nación Española. Després del ressò mediàtic de les seues declaracions, Ferris va ser destituït del càrrec

| Arxiu

“Tots els fenòmens delinqüencials són protagonitzats pràcticament en la seua totalitat per estrangers”. Així s’expressava en una taula redona a l’Ateneu Mercantil de València, el 14 d’octubre de l’any 2022, Ricardo Ferris, en aquell moment, inspector del Cos Nacional de Policia (CNP) i cap de la Comissaria del districte centre de València. El fet d’haver equiparat la immigració amb la delinqüència i haver atribuït a la població migrant l’autoria dels delictes que es cometen a l’Estat espanyol va provocar que una trentena d’entitats en defensa de les persones migrants interposaren una denúncia davant la fiscalia de València.

La fiscal, en un escrit remès al jutjat d’instrucció número de 12 de València, ha instat a l’obertura de judici oral. Considera que les declaracions constitueixen un delicte contra l’exercici de drets fonamentals i de llibertats públiques, recollit en els articles 510.1, 510.3 i 510.5 del Codi Penal, que pena els delictes d’odi. La Fiscalia demana tres anys de presó i multes de dotze mesos amb quota diària de 6 mesos de responsabilitat civil subsidiària, i la pena d’inhabilitació especial per a la professió o ofici educatiu, en l’àmbit de la docència, esportiu o temps lliure per un termini de sis anys. Per altra banda, també procedeix la pena d’inhabilitació per treball o càrrec públic pel mateix temps. Des de l’acusació popular, les entitats antiracistes València Acull i Cim Burkina han anunciat que pròximament presentaran els escrits d’acusació sol·licitant l’obertura del judici oral contra l’exinspector del CNP.

La Fiscalia considera que les declaracions constitueixen un delicte contra l’exercici de drets fonamentals i de llibertats públiques, recollit en els articles 510.1, 510.3 i 510.5 del Codi Penal, que pena els delictes d’odi

“Per a mi, immigració és igual que delinqüència”, “tots els fenòmens delinqüencials que s’estan produint a València i a la resta d’Espanya estan protagonitzats, pràcticament, del tot, per estrangers”; “sempre són els mateixos: o són algerians, marroquins, o sud-americans”; “absolutament, totes les violacions a Espanya estan sent comeses per gent que ve de fora, i així ho afirme, perquè és així; i la violència de gènere, que està tan de moda, exactament igual”; “venen de països que estan en l’edat de pedra, de països que estan acostumats a la violència”. Aquestes són només algunes de les afirmacions que Ricardo Ferris va llançar en els primers dèsset minuts de taula rodona i que es van recollir en la denúncia.

En aquesta taula, anomenada “de seguretat ciutadana”, també van participar Julio Utrilla, diputat de Vox en el Congrés dels Diputats espanyol; i José Manuel Vallejo, vicepresident del sindicat Una Policia para el Sigo XXI. L’acte va ser organitzat pel grup parlamentari d’extrema dreta Vox i la fundació afí Defensa de la Nación Española (DENAES) en el marc d’unes jornades “sobre immigració i seguretat”, amb el suport del sindicat policial. A la taula, conduïda per Jesús Wolstein, director de l’emissora de ràdio EsRadio CV; no es va presentar Ricardo Ferris com a un ponent particular, sinó com a inspector cap del Cos Nacional de Policia i comissari. A més, va subratllar que durant cinc anys havia servit al cos de la Brigada d’Informació ‘anti-ETA’ en Donosti i Pamplona, i a la Brigada Provincial de la Policia Judicial de Tarragona i Torrent, així com que havia estat d’assessor de seguretat ciutadana de tres delegats del Govern espanyol.

“És un discurs públic realitzat no sols a l’auditori, sinó que està gravat amb la finalitat de difondre’l en xarxes”, van subratllar les entitats en la denúncia presentada.

Es va donar la circumstància que el seu discurs es va difondre a través dels canals de Youtube d’organitzacions com Denaes, VOX Corts Valencianes i el sindicat Una Policía para el Siglo XXI, arribant així a un públic àmpliament major que el de l’Ateneu Mercantil. “És un discurs públic realitzat no sols a l’auditori, sinó que està gravat amb la finalitat de difondre’l en xarxes”, van subratllar les entitats en la denúncia presentada.

Al seu torn, en l’escrit d’acusació de la Fiscalia, es desmenteixen les declaracions de l’excomissari. Segons la informació aportada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el nombre d’infraccions penals comeses en el País Valencià durant l’any 2022 per persones de nacionalitat espanyola ha sigut de 38.872, i les perpetrades per les persones d’altres nacionalitats, de 19.766. En concret, quant a delictes contra la llibertat sexual, consten 86 comeses per espanyols i 40 per persones migrants.


Historial racista i vincles amb l’extrema dreta

No es tracta de la primera vegada que Ricardo Ferris ha equiparat la immigració amb la delinqüència a l’espai públic. En novembre de 2003, Ferris, com a inspector de la Policia Nacional espanyola, va presentar el pla de seguretat del barri de Russafa, junt amb Juan Cotino (PP), llavors delegat del Govern espanyol; i Miguel Domínguez, exregidor de Seguretat Ciutadana. En l’acte de presentació, va llançar un missatge a la població migrant en situació administrativa irregular: “En sis mesos estaran en la presó o en el seu país d’origen”.

Ricardo Ferris ha impartit classes en l’acadèmia de l’empresa Levantina Seguretat SL, del líder de la formació d’extrema dreta España 2000, José Luis Roberto

Segons va avançar El Levante EMV, Ricardo Ferris ha impartit classes en l’acadèmia de l’empresa Levantina Seguretat SL, popularment coneguda com La Levantina. El gerent d’aquesta empresa de seguretat és el líder de la formació d’extrema dreta España 2000, José Luis Roberto —àlies El Cojo. Aquest va anunciar el seu suport a Ferris, després que la Delegació del Govern no autoritzés una concentració en solidaritat amb l’excomissari. Al seu torn, l’excomissari ha participat en el canal 7NN, afí ideològicament a l’extrema dreta. Posteriorment, també hi va participar activament en la Plataforma 6N, rere una estratègia per instrumentalitzar la revolta agrària i ramadera.

Per ara, segons van informar fonts del sindicat policial Jupol a l’agència EFE, Ferris ha passat a exercir tasques en segona línia, com si fora una mena de policia de “reserva”, una opció a la qual poden acollir-se els agents abans de l’edat de jubilació, si han complert un període d’activitat determinat. En la carta d’acomiadament, Ferris va assegurar que no se sentia una “víctima” i que “faria front al ministre —en referència al Ministeri d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska— i a tot el seu entorn decadent, responent a tots i cadascú dels atacs i difamacions amb tota la contundència”. Tot i això, en un reportatge a El País, el líder d’extrema José Luis Roberto, va declarar: “Des que creem la nostra filial de Levantina a República Dominicana, Lanceros, un dels tres socis és Ricardo Ferris” —fins a 2022 inspector cap de la Policia Nacional.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!