Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La fundació Denaes, vinculada a Vox, no presenta comptes des del 2014

En contra del que dicta la Llei de Fundacions, l'entitat fundada per Santiago Abascal, que està darrere de les diverses convocatòries antiindependentistes a la plaça de Colón de Madrid, no ha dipositat oficialment els seus comptes des de l'any 2014 al patronat de la Comunitat de Madrid on li correspon fer-ho

Manifestació espanyolista a Madrid | Álvaro Minguito

La Fundació Denaes, vinculada amb el partit Vox, no ha dipositat comptes anuals des del 2014, segons confirmen al digital ‘El Salto’ des del Patronat de Fundacions, tot i que així ho obliga la Llei de Fundacions vigent. La Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (Denaes) està inscrita al Registre de Fundacions des de maig de 2006. Fins novembre de 2014 estava presidida per Santiago Abascal, que en l’actualitat n’ocupa el càrrec de secretari. El seu domicili social i seu estan ubicats al Centro Cultural Riojano a Madrid.

En els seus comptes de 2014, els últims presentats oficialment, apareix que la fundació va rebre fins a 57.000 euros en subvencions i donacions, i que havia acabat el curs amb un saldo positiu de 18.300 euros. Les seves despeses de personal ascendien a 11.462 euros –amb tres persones empleades– i la major part de les seves despeses (28.900 euros) corresponia a la partida “altres despeses de l’activitat”. Com a entitat associada, apareix l’Associació per a la Defensa de la Nació Espanyola, entitat amb el mateix nom però sota la forma legal d’associació sense ànim de lucre, domiciliada a Cantàbria. En aquests mateixos comptes s’assenyala que no hi ha ingressos per quotes de persones associades o afiliades. També s’indica el cessament com a patró d’Iván Espinosa de los Monteros, fill de l’Alt Comissionat per a la Marca Espanya Carlos Espinosa de los Monteros. Actualment Espinosa fill és vicesecretari de relacions internacionals de Vox i marit de Rocío Monasterio, presidenta de Vox Madrid. Sabino Fernández Campo, excap de la Casa Reial, va ser Patró d’Honor de la Fundació Denaes des que es va constituir fins a la seva defunció l’any 2009.

La Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (Denaes) està inscrita al Registre de Fundacions des de maig de 2006. Fins novembre de 2014 estava presidida per Santiago Abascal, que en l’actualitat n’ocupa el càrrec de secretari

A la pàgina web de la fundació s’han publicat els comptes dels anys 2015 i 2016 que, però, no han estat enviats al Patronat de Fundacions de la Comunitat de Madrid. En el cas de les de 2015, apareix que han estat aprovats pel patronat de la fundació, amb un saldo positiu de 32.811 euros i unes despeses de personal de 37.760, sense concretar el nombre d’empleades. En aquest exercici sí que hi figuren ja ingressos per quotes de sòcies i afiliades, en concret 75.413 euros, als quals se sumen 28.960 euros en subvencions i donacions. El Salto s’ha intentat posar en contacte amb l’àrea de comptabilitat d’aquesta fundació, l’encarregada de la qual és Lourdes Carrera –també candidata de Vox, com a suplent, a la llista per Cantàbria al Senat– sense que fins al moment s’hagin respost les trucades i correus electrònics d’aquest diari.


Qui està al capdavant?

Segons apareix en els comptes publicats en el seu mateix web per al 2015 –en què s’afirma que van ser aprovats el juny de 2016–, en aquest any formaven part del seu patronat Santiago Abascal, l’Associació per a la Defensa de la Nació Espanyola –que signa els comptes sense especificar qui la representa–, Gustavo Bueno –que signa com a president de la fundació–, Ricardo Garrudo i Joaquín Robles López –com secretari. En els comptes de 2016 ja no s’inclou l’acreditació d’haver estat aprovades pel patronat.

Santiago Abascal és fundador d’aquesta fundació i en va ser president fins a novembre de 2014, quan va ser elegit candidat per Vox. Des de març de 2018 ocupa el càrrec de secretari de Denaes. Abascal va fundar Denaes el 2006, quan ocupava un escó al Parlament Basc pel Partit Popular en substitució de la diputada Encina Regalado. Al costat d’Abascal apareixen com a fundadors Gustavo Bueno Sánchez –fill del filòsof de capçalera de José María Aznar, Gustavo Bueno Martínez–i  l’esmentat Iván Espinosa de los Monteros.

Un any després de la seva constitució, la Comunitat de Madrid presidida per Esperanza Aguirre va atorgar un ajut de 100.000 euros a l’Associació per a la Defensa de la Nació Espanyola, que consta com a patrona de la fundació

Un any després de la seva constitució, la Comunitat de Madrid presidida per Esperanza Aguirre va atorgar un ajut de 100.000 euros a l’Associació per a la Defensa de la Nació Espanyola –que consta com a patrona de la fundació–, segons que va publicar aquell any El País. El mateix diari va publicar el 2013 que la Comunitat de Madrid va continuar donant diners a aquesta associació: 43.770 euros el 2011, 41.580 euros el 2012, 37.422 euros el 2013 i 33.680 euros més el 2014. En aquesta època, Abascal era també director de la Fundació per al Mecenatge, que el 2013 va rebre 180.000 euros d’ajuda de la Comunitat de Madrid.

Avui, el president de la Fundació Denaes és Ricardo Garrudo, empresari a qui diversos mitjans de comunicació han vinculat amb Vox com un dels seus finançadors. Garrudo és el propietari de Wolder, una empresa dedicada a la fabricació de tablets que va rebre prop d’1,2 milions d’euros en ajudes per part del Govern de Cantàbria des de 2013 fins al 2017, any en què va entrar en concurs de creditors.

Denaes va ser l’organització que va estar darrere de les convocatòries del 7 d’octubre de 2017 i l’1 de desembre de l’any passat –dia de reflexió abans de les eleccions a Andalusia– a la plaça de Colón (Madrid), contra l’independentisme català, que van tenir com a banda sonora l’himne legionari “El novio de la muerte”.

 

Article publicat originalment a El Salto

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!