Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 491?

El reportatge d'obertura ens dona totes les claus dels conflictes oberts arreu del territori per la instal·lació de plantes d'incineració de residus. Entrevistem les plataformes opositores del Berguedà, les Garrigues i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, entitats ecologistes, experts i institucions. A la secció 'Miralls' parlem amb el veterà sindicalista i exdiputat navarrès Sabino Cuadra

Les comarques del Berguedà i les Garrigues es revolten contra el projecte de dues noves plantes d’incineració. L’empresari manresà Lluís Basiana i l’exregidora d’UDC de Manresa Olga Sánchez impulsen un projecte que pretén adaptar les antigues instal·lacions de la central tèrmica de Cercs per cremar-hi residus urbans i industrials i generar electricitat. Al pla de Lleida la reconversió de la planta d’assecament de purins de Juneda per cremar-hi brossa urbana ha aixecat les alarmes. Entitats ecologistes i veïnals impulsen mobilitzacions i un embat jurídic per aturar els projectes que, segons denuncien, comportarien un impacte negatiu en la salut, el medi ambient i en l’economia. La plataforma Residu Zero reclama als grups polítics del Parlament de Catalunya i al govern de la Generalitat una moratòria que impedeixi la concessió de noves llicències per incinerar i obri un debat social sobre el model de generació i tractament dels residus. Un reportatge de Jesús Rodríguez, Aleix López, Marc Freixenet i Pau Fabregat.

 

Al ‘Miralls’, entrevistem Sabino Cuada, el veterà sindicalista i exdiputat navarrès al Congrés espanyol per la coalició abertzale Amaiur, qui reflexiona sobre l’evolució de la repressió i dels mètodes de càstig contra la dissidència política. Preguntes d’Àlex Romaguera i fotos d’Àngel Monlleó.

A la secció d’opinió, l’historiador i filòleg Roger Prims parla sobre el control del temps i l’espai. “L’avorriment no està permès, és un fracàs social del qual només som responsables (culpables) nosaltres mateixos”. A continuació, Andrea Duane, doctora en Ecologia i investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), exposa que “la lluita contra la crisi climàtica és una lluita per la justícia social”, i alerta que “una dona té cinc vegades més possibilitats de morir davant d’un esdeveniment climàtic extrem que un home”. Amb il·lustració de Roser Pineda.

Sabino Cuadra, sindicalista i exdiputat per Amaiur |Àngel Monlleó

 

A la secció propositiva, Guille Larios ens parla de trauma, comunitats i resistència. Grups activistes, equips legals i mèdics, entitats socials i xarxes de familiars s’organitzen per acompanyar i donar suport a persones que han patit la violència institucional, com ara Alerta Solidària, Sanitaris per la República o Street Medics. Amb il·lustració d’obertura de Raúl Vélez.

Obrim la mirada al món. En primer lloc, Ferran Domènech parla de l’ocupació turca al nord de Síria, que cronifica el desplaçament de civils. La invasió de l’octubre de 2019 va provocar la fugida de 200.000 persones. Tres mesos després, desenes de milers no han tornat a casa. Algunes que ho han intentat han estat assassinades o segrestades. En segon lloc, Marc Español explica un nou xec en gas. Erdogan signa un doble acord amb el qual es compromet a donar suport militar al debilitat govern libi atrinxerat a Trípoli a canvi de més accés als jaciments gasístics de la Mediterrània. Finalment, l’anàlisi del periodista i politòleg Ricard Gonzàlez. ‘Protestes globals, diferents detonants, un mateix malestar’. El 2019 ha viscut una onada de protestes en una vintena de països amb característiques comunes. Però cap a on ens condueixen?

El reportatge cultural d’Antonio Alcántara va dedicat a El Timbal, l’escola d’actors i actrius més antiga de Catalunya, que fa 50 anys. L’innovador projecte va arrencar com una empresa familiar i avui és una cooperativa que ofereix formació actoral contemporània. Actualment, El Timbal presenta una proposta àmplia adreçada a la formació de l’individu a través del teatre. Ofereix un sistema pedagògic propi, anomenat CODA, que és una metodologia d’interpretació que dota els actors i les actrius de competència i autonomia en la seva professió. Tot seguit, el relat d’Elena G. Ruiz, il·lustrat per Benzo Canela. I, finalment, les ressenyes. Ferran Riera, sobre el nou disc de Miquel Gil: Geometries. Misael Alerm, sobre la primera traducció al català del llibre d’Aleksandr Puixkin: Eugeni Oneguin. David Palau, sobre l’obra de Fina Birulés: Hannah Arendt: llibertat política i totalitarisme.

Una de les formacions d’interpretació de l’escola El Timbal |Arxiu

 

A la contraportada, Àlex Romaguera conversa amb Rudhramoorthy Cheran, periodista i poeta tàmil. A través dels versos, recorda el genocidi que el seu poble va patir en mans de la majoria cingalesa a Sri Lanka, un conflicte que es va allargar 26 anys. Amb fotografia de Bruna Casas.


Suplement del Festival de Cinema asiàtic

Coincidint amb la nova edició del Festival de Cinema del Baix Llobregat centrat en la cinematografia del continent asiàtic us oferim un suplement de setze pàgines amb la programació, crítica dels films més destacats i una sèrie d’articles que complementen les temàtiques que podreu veure a les pantalles del Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat.

 

Ignasi Franch, ploma de la casa, fa un repàs de la història recent de la filmografia hongkonguesa.  Anna Molas i Albert Cruz ens expliquen la història de la resistència aborigen australiana contra la tala d’arbres sagrats. Javier Borràs ens apropa a la realitat social i política de l’estat indi de Gujarat. Leticia Barrios ens revela com el primer ministre d’Indonèsia vol traslladar la capital des de Java a Borneo, i Roger Suso ens actualitza la via neozelandesa contra l’extrema dreta. La portada del suplement és obra de Roser Pineda.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!