El registre de l’Agència d’Habitatge de Catalunya certifica que els megapropietaris sumen 29.479 habitatges en desús, un recompte que és tan sols la punta de l’iceberg del mapa de cases sense gent. Al País Valencià i les Illes aquestes dades no són públiques. BBVA, Sareb, CaixaBank, Blackstone i Bankia encapçalen el rànquing a Catalunya. Un reportatge de Gemma Garcia i Jesús Rodríguez amb gràfiques i portada de Pau Fabregat. Fotografies de Victor Serri, Lucas Guerra, Xavi Hurtado i Toni Ferragut.
María Sánchez és dona, del camp, veterinària i escriptora, per aquest ordre. Nascuda a la Sierra Norte de Sevilla l’any 1989, treballa i viu amb una mirada agroecofeminista. Hi conversa Berta Camprubí. Amb fotos de Jose González.
A la secció d’opinió, Sergi Raventós i Carme Porta, membres de l’associació Xarxa Renda Bàsica, publiquen un article sobre la confluència dels moviments socials i la renda bàsica. “La renda bàsica universal no condicionada donaria més possibilitats de fer canvis en la vida de les persones i, per tant, augmentaria la nostra llibertat”, consideren. Acompanya el text una il·lustració d’Adrià Ramírez. Tot seguit, Iñaki Vázquez Arencón, membre de l’entitat Rromani Pativ, denuncia que el poble gitano encara espera justícia i que, després del perdó, cal la reparació. Amb il·lustració de Manu Clavero.
‘Menstruació conscient per a una vida cíclica’ és el títol del reportatge de Laia Mas. Fer-ho en harmonia amb els ritmes fisiològics del nostre cos, permetent i acceptant una vida al marge de la linealitat capitalista. Aquests són alguns dels objectius de les veus que s’alcen per posar fi al segrest del cicle menstrual. Amb il·lustracions de Valentina Maleza.
A la secció internacional, Marc Español visibilitza els límits de la transició sudanesa. El govern que pilota el camí cap a la democràcia ha de mantenir l’equilibri entre els sectors de la societat que exigeixen canvis profunds i els lleials al vell règim islamista. A continuació, Berta Camprubí denuncia l’onada de massacres executada per l’exèrcit, els paramilitars i la policia a Colòmbia, on unes 250 persones, la majoria joves, han estat assassinades des d’inicis de 2020. Finalment, l’anàlisi del periodista i activista Zain Saad un any després de la Revolució d’Octubre a l’Iraq.
Escriptors i escriptores del País Valencià s’uneixen a través d’associacions o societats literàries per fomentar l’escriptura i la lectura en català i preservar la memòria de les autores del passat. Un reportatge de Vicent Almela amb dissenys de Jose Téllez. Tot seguit, el relat titulat ‘El xef’, de Paula Llopis Muntadas, amb il·lustració de Laboño. I finalment, les ressenyes. Anna Celma ens parla del llibre Hija de sangre y otros relatos, d’Octavia Butler; Ferran Riera analitza el tercer disc en solitari de Biel Majoral, Arasiquesí…, i Albert Kuhn fa una crítica de la producció cinematogràfica de Charlie Kaufman I’m thinking of ending things, distribuïda per Netflix.
A la contraportada, Àlex Romaguera entrevista Antoine Boudinet. L’activista va ser mutilat per la Gendarmeria quan participava en una marxa que els Armilles Grogues havien convocat pel centre de Bordeus el 8 de desembre de 2018. Aviat farà dos anys d’aquells fets i, originari de la població basca de Baiona (Nova Aquitània), s’ha erigit en un dels rostres de la repressió que aplica el govern francès contra la dissidència política. Amb foto de Claude Petit.