Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 480?

Un equip de periodistes de la 'Directa' s'ha desplaçat a Colòmbia i el Salvador per entrevistar i documentar l'impacte de la fuga de cures. Milers de dones d'Amèrica Llatina migren a Europa i els Estats Units, havent de deixar la lluita pel territori i les cures a la seva comunitat. A casa nostra s'incorporen al gruix de treballadores precaritzades a occident que es fan càrrec de les cures de criatures, llars i persones dependents

Cuidar entre dues terres. Txell Rigol, Berta Camprubí, Anna Celma i Montse Giralt (fotografia) ens fan conèixer, mitjançant un extens treball de camp, el flux migratori de dones de l’Amèrica Llatina que es fan càrrec de les cures –majoritàriament de persones amb dependència– a Europa i els Estats Units. La vessant audiovisual del reportatge, que s’estrenarà el 27 de juny, és obra de Núria Gebellí i Estel·la Marcos.

A la secció d’opinió, Sergi Raventós i Carme Porta, membres de la Xarxa Renda Bàsica, plantegen si cal abandonar els sistemes d’ajuts condicionats per un altre que elimini les grans desigualtats econòmiques i socials mitjançant una redistribució de la riquesa de dalt a baix. Acompanya el text una il·lustració de Cafeina Prints. Després, la professora Irene Puig Rocher ens pregunta quina voldríem que fos la funció de l’escola ara que s’acaba el curs. Il·lustra la reflexió Sr. Plástiko.

Una de les activitats del grup de lleure Pandora del barri de Torre-romeu de Sabadell |Arxiu

 

El Grup d’Educació en el Lleure Pandora del barri de Torre-romeu de Sabadell i l’esplai La Fàbrica del barri de Can Tusell de Terrassa combaten el determinisme social amb projectes socioeducatius. Esther Bermejo se centra en aquests dos exemples de lleure que genera oportunitats.

En la secció internacional, des de Bogotà, Jose Ángel Sánchez Rocamora alerta que la política penitenciària de Colòmbia criminalitza la pobresa i debilita encara més el fràgil procés de pau. Des de Ciutat de Guatemala, Xavier Ruiz Ribes analitza la primera volta de les eleccions presidencials al país, que ha deixat com a finalistes dues candidatures de la vella i corrupta política que governa des de fa dècades. Ho fotografia Enric Adila. Per últim, el periodista i politòleg Ricard Gonzàlez dona veu a la silenciada Primavera Àrab del Sudan. Actualment el país viu una potent mobilització popular que podria sucumbir a la repressió de l’estat si no hi ha una intervenció internacional.

El projecte Hangar a l’interior de l’antic recinte industrial de Can Ricart |Arxiu

 

En el reportage d’obertura de la secció cultural, Ivan Alcázar Serrat ens apropa a les fàbriques de creació, que són tallers per a artistes, icones postmodernes i edificis souvenir d’un patrimoni desaparegut, espais lúdics per a la ciutadania mobilitzada artísticament. A continuació, el relat de M. Antònia Massanet, titulat ‘El temps que no hem viscut’. L’acompanya una il·lustració de Lluís Ràfols. Finalment, signen les ressenyes literàries Jordi Relaño (El prejuicio psiquiátrico, de Giorgio Antonucci), Guille Larios (La máquina es tu amo y señor, de Jenny Chan Yang, Xu Lizhi, Li Fei i Zhang Xiaoqio) i Oriol Soler Pablo (Vida mantera: retrat circular de la venda ambulant (Dakar-Barcelona), de Yeray S. Iborra).

Tanca l’edició l’entrevista a Edda Pando, una de les fundadores de l’associació Todo Cambia, espai que li ha servit per començar a pensar els perquès del racisme o la significació de viure a Itàlia com a peruana. “No volíem ser una agrupació de migrades, tampoc una d’italians que sostenen les migrades, sinó una on les migrades tinguessin el paper protagonista i els italians es posessin al mateix nivell”, explica. Preguntes de Mariana Cantero i fotografia de Roser Gamonal.

 

Suplement Diverses

Setze pàgines especials sobre les resistències LGTBI des dels marges. En aquest suplement parlem de com es viu la diversitat sexual i de gènere a les presons (Victor Yustres i Joao França), de l’activisme LGBTI al poble gitano (Meritxell Rigol), del cabaret com a espai de transgressió de l’expressió de gènere i també de cures (Elena G. Ruiz i Sara Borrella), de la lluita contra l’homofòbia i els mites a l’entorn rural (Ester Fayos), de la realitat i les reivindicacions de les dones lesbianes i bisexuals a Kenya (Victor Yustres) i de la mirada LGBTI que s’aplica als diferents processos de pau (Anna Celma). La portada és de Raul Paredes, i il·lustracions de D. Vandereh i Joan Manel Pérez acompanyen algun dels textos.

La publicació dels 5.000 exemplars ha estat possible gràcies a la col·laboració de Fil a l’agulla, Calala, l’Associació de Drets Sexuals i reproductius, Acathi, Creación Positiva, La Bonne, Candela, La Raposa, Servei Civil Internacional de Catalunya i Sida Studi.

Article publicat al número 480 publicación número 480 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!