Impressions

Històries d’amor entre Samurais

19/02/2018

Jo arribava nou a un vestuari molt diferent del que provenia: la suavitat del no conflicte de l’aikido sepultaria anys de cossos enfrontats tossudament sota l’aigua del waterpolo. Tota una vida que patia de ràpida destresa, fermesa i violència amarades combinada ara amb la vibració adulta del mestratge, del silenci serè i el respirar conjunts. Rigidesa versus flexibilitat; explosió versus paciència; cossos esculpits amb el seu vestit de bany estil fulla de parra versus panxetes curioses amb experiència i molt cobertes. De fet, no vaig trigar a assabentar-me que el ki -l’energia o força vital- es materialitzava en el centre, al voltant del melic, i que com més quilos tenies en aquesta zona, més a prop et trobaves d'aconseguir l'espiritualitat universal. Vaja, la salvació idònia per seguir prenent cerveses a la sortida de l'entrenament. I molt bé que em semblava. Però aquesta columna no va de les bondats de la pau interior quan equilibres cos i ment, sinó d'ELL.

Va ser al cap de pocs dies que me'l vaig trobar, capficat mentre s'engalanava amb el seu hakama: la faldilla-pantaló amb cinc plecs per davant i cinc per darrere que assenyala l'estatus del contrincant, i que ajuda a identificar ràpidament si es tracta d'un samurai. I ELL ho era. Jo ja havia vist aquests menesters en altres companys ... però ningú es vestia com ELL, ningú s'endinsava tant en la seva religiositat, ni es lligava amb tanta elegància les quatre tires que tanquen tot el procés. Només ELL em mostrava el shin musubi, la forma del guerrer. Abans de trepitjar el tatami, descalsant-se prèviament, va entrar en conversa amb un altre dels veterans. Jo em feia el suec, despullant-me i preparant el meu simple kimono blanc que només demostra que ets de l'escalafó més baix en l'estudi de les arts marcials. I com em quedava dues talles grans perquè me l’havia prestat un col·lega, a més de novell, era un pringat. Els primerencs com jo no teníem ni ki ni na. Superant les fragilitats, allà era jo, il·lusionat, expectant, nerviós i sense treure atenció a la xerrameca que mantenien els popes de l'harmonia. No em vaig assabentar de molt, només em vaig quedar amb una informació que em va sorprendre i em va fer gràcia: ELL s'estava traient el carnet d'autocar; fet que em va reforçar la meva admiració, el meu amor romàntic, ja que no només es dedicava a tasques celestials (quina avorriment! -) sinó que es movia en allò mundà, allò vulgar. Beneït sigui allò profà.

M'agradava, els seus moviments eren aire, levitava per les màrfegues japoneses, la seva manera d’agafar-me l'avantbraç en una de les vegades que li va tocar amb mi era singular

M'agradava, els seus moviments eren aire, levitava per les màrfegues japoneses, la seva manera d’agafar-me l'avantbraç en una de les vegades que li va tocar amb mi era singular. Jo no podia prestar atenció a les ensenyances del mestre, el dojo sencer era el seu contorn corporal, el meu centre li pertanyia. No era especialment guapo, però el seu somriure de dents tortes m’eclipsava; això sí, l'absència de correccions cap al meu estil maldestre m'enfadava ... ni tan sols em parlarà per redreçar-me? Tants anys fregant-me amb músculs nus per fondrem davant un vestit nipó. Les fantasies recurrents arran de veure’l amb el bokken -la espasa de fusta utilitzada en aquesta disciplina- me les reservo per a mi ... o per a la futura secció eròtica de la Directa.

Setmanes més tard vaig tornar a topar-me amb Ell, aquest cop nu; el que em faltava, un cos ple de tatuatges japonesos i cap il·lustrava cap Geisha: dracs, flames ardents i motius del període Edo de l'arxipèlag. Els chonmage completaven la sensualitat, aquests monyos pintorescos que se succeeixen als cranis rapats als caps dels samurais. En fi, que em despisto. Aquest dia vaig decidir que fos el dia, només havia d'esperar a què es vestís perquè la meva locució fos el més harmònica possible. Anava a trencar el gel, havia de formar part del seu món fos com fos i deixar de ser un company invisible més, un element insubstancial en el diari d'un vestuari. I em vaig dirigir a ELL com si res -cada un fa el que pot en aquestes situacions-, fent ús de la informació d'aquella conversa aliena. Així, fent com el que va a entrar al tatami, en creuar-me li vaig dir un simple "què tal" i li vaig preguntar com li anava el tema del carnet d'autobusos. Cara de perplexitat frívola, gest d'ignorància cap a la meva pregunta i ganes de saber a què em referia. "Sí, l'altre dia vaig saber que t’estaves preparant per a l'examen de conducció". La seva facialitat no s'immutava, però el nerviosisme de tota interacció humana errònia ja s'havia apoderat també d'ELL. Imaginin la meva estampa. Jo no estava entenent res, així que vaig fer servir les seves mateixes paraules, gravades a foc en el meu registre de ficar-me en converses que no em toquen. "No t'estàs traient el carnet d'autocar?", tornant-ho a intentar. Silenci fugaç que em va semblar etern, ulls com a plats, i successió de rialles sense contenció. Quan es va refer sense el més mínim intent de ser diplomàtic em va interpel·lar sense elegància ... "¿AUTOCAR?" (Aquest timbre de veu en aquesta paraula dita per ELL em va portar a un altre costat amb la rapidesa de les quimeres neuronals, em transportava a carreteres perdudes, a destins salvatges i clandestins, a escapades de frenesí amb autobús després de robatoris de bancs; res a veure amb els viatges regulars de l’Alsa, res a veure amb la realitat que m'estava engolint). "No, home, AUTOCAD!".

Es va convertir per atzars de l'amor en un gran mestre, en un company diligent i horitzontal, victòria que mai hagués aconseguit si no m'hagués ficat de manera maldestre i càndida en els passos errants d'un samurai

Jo seguia sense entendre, entenent, però ELL ja sí entenia, sense entendre; Jo només volia ser empassat pel desguàs de les dutxes, perquè, a més, la seva correcció seguia sense significar res per a mi. L'apogeu del ridícul. Erotisme tragicòmic, on la tragèdia és tota meva quedant-se ell amb la comèdia. Això sí, vaig aconseguir que em posés el braç per sobre com ganyota de compassió, d'indulgència, de recolliment del terra. Jo era una simple calcomania infantil enfront de les seves voluptuoses il·lustracions corporals.

Em va explicar el quid pro quo amb tota la dolçor del món, i us puc jurar que des d'aquell dia em moc com peix a l'aigua en les converses d'interioristes, dissenyadors, arquitectes i més faunes postmodernes ... sense que m'importi ni intervingui. El programa informàtic forma ja part de la meva vida moderna.

Des d'aquella història tristament verídica es va entaular una amistat transparent, de les que només les escenes de rialles i catetisme poden forjar. Es va convertir per atzars de l'amor en un gran mestre, en un company diligent i horitzontal, victòria que mai hagués aconseguit si no m'hagués ficat de manera maldestre i càndida en els passos errants d'un samurai.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: