Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 541?

La unió de forces d'agrupacions i sindicats policials amb l'activisme d'extrema dreta per aturar l'intent de reformar la llei per a la protecció de la seguretat ciutadana, una entrevista al llaurador i activista cubà Alberto Quirino i un debat entre la conveniència d'integrar o segregar els sexes masculí i femení en els esports de competició, entre els continguts de la nova edició impresa de la 'Directa'

| Arxiu

Obrim el número de la ‘Directa’ analitzant en la secció de l’A Fons quines són les organitzacions que s’estan mostrant contràries a la llei de seguretat ciutadana, també coneguda com a llei mordassa. Jesús Rodríguez explica la vinculació d’aquestes associacions professionals de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil que estan a l’òrbita de Vox. Guille Larios ha parlat amb sis persones que han sigut sancionades per l’aplicació de la polèmica llei i Anna Celma ens detalla com el model espanyol ha precedit propostes similars en altres països arreu del món, com Regne Unit, l’Uruguai o Colòmbia.

En la secció de Miralls, Giuseppe Savino entrevista Alberto Quirino, llaurador cubà i president de la cooperativa de Crèdits i Serveis Miguel Betancur, amb qui ha parlat d’agricultura, de sobirania alimentària i d’estratègies de comercialització dels productes agrícoles. Les fotos són de Mathías Rodríguez.

Albert Quirino a un hort d’alls porros a Benimaclet |Mathías Rodríguez

Què fa l’esport més igualitari: separar per sexes o aportar per un model mixt? Aquesta és la pregunta que planteja el contrast d’aquest número. Per donar-hi resposta, comptem amb les opinions d’Antonio Gutiérrez Herraiz i Marta Carranza Gil-Dolz del Castellar, amb una il·lustració d’Olga Mollà. En el pàgina oberta, donem pas als membres del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC) Pep Tarradas i Albert Costa, que qüestionen la gestió de la pandèmia en el món de la cultura que han fet les institucions en un article il·lustrat per Lluís Ràfols.

En la secció de Cruïlla, Guille Larios ens proposa descobrir altres models d’oci més segurs i saludables, que s’allunyen del model associat al consum d’alcohol i substàncies majoritari actualment i també ens dona una sèrie de recomanacions per fer dels espais de festa entorns més segurs.

Obrim l’apartat d’internacional amb un reportatge de Joan Mas que es fa ressò de les denúncies formulades contra el govern grec per les devolucions en calent de refugiades cap a Turquia. Un fet il·legal que assenyalen nombroses entitats de defensa de drets humans, així com el mateix govern turc. Nacho Ibáñez ens desvela què hi ha al darrere de l’onada de cops d’estat que s’han produït al Sahel en l’últim any i mig, en països com Guinea, Burkina Faso, Sudan o Mali. A l’anàlisi, el torn és per Iolanda Fresnillo. La investigadora analitza l’acord entre l’FMI i l’Argentina per renegociar el seu deute, un acord que pot ser un precedent positiu per als països endeutats de la regió i del món.

Cine quinqui, ‘exploitation’ i neorealisme d’extrarradi
Fotograma que recrea la detenció del Vaquilla a la pel·lícula ‘Yo, “el Vaquilla”’ (José Antonio de la Loma, 1985) |Arxiu

Sergio d’Asensio obre la secció d’Expressions, amb un reportatge que recupera les claus del cinema quinqui i analitza com el gènere ha sobreviscut en propostes actuals que l’intenten recuperar. En aquest número també comptem amb el relat “Maduixes, nabius i gerds” de Clara Jorge Blanco, il·lustrat per Marina Labella. Les ressenyes ens arriben de la mà de Jordi Campabadal, Elena Maravillas i Aïda Camprubí.

Tanquem el número amb l’entrevista de la Indirecta, que en aquesta ocasió està dedicada a Lurdes Zabalza. Àlex Romaguera ha parlat amb germana de Mikel Zabalza, qui va morir a la caserna d’Intxaurrondo fruit de les tortures de la Guàrdia Civil, que es va desfer del cos llançant-lo al riu Bidasoa. Ara, un documental recupera la lluita de la família. Foto de Miquel Muñoz.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!