Drets

Un home ofereix 2.000 euros en nom de la Sareb a les ocupants d'un bloc de Terrassa perquè marxin

Un grup de veïnes, amb el suport del col·lectiu Sin Vivienda, denuncien a la policia municipal la persona que asseguren que, des de fa unes setmanes, ofereix diners perquè abandonin les cases i les amenaça si no ho fan
El bloc, propietat del Banc de Sabadell, està okupat per 12 famílies
Malarrassa
25/01/2017

Un home que afirma actuar en nom de la Sareb (la Societat de Gestió d'Actius de Gestió de la Restructuració Bancària, també coneguda com a banc dolent) fa temps que assetja un grup de dotze famílies que ocupen un bloc d'habitatges de Terrassa, i en algunes ocasions els ha ofert quantitats de diners per tal que l'abandonin. Així ho acredita un vídeo al qual la Directa ha tingut accés, en què es veu i s'escolta com l'individu, que diu venir enviat per la Sareb, ofereix 2.000 euros perquè abandonin les llars. Concretament, identificat com Alberto Pérez, explica: "Cuando hay que echar a un okupa, el Sareb me dice: Alberto, echa a este okupa". A més, afegeix que la Sareb li dóna "un presupuesto". 
Les dotze famílies afectades per aquesta situació, que ocupen el bloc de pisos anomenat Abat Marcet -que és propietat del Banc de Sabadell- han presentat una denúncia dels fets a la policia. Una de les veïnes explica a la Directa que "va començar a aparèixer aquest senyor, Alberto Pérez, que va començar a fer-nos visites i a oferir-nos quantitats de diners amb l'objectiu que marxéssim. Però les quantitats variaven segons el moment, no es podia concretar res. I si no deies que d'acord, passava a les amenaces". 

Identificat com Alberto Pérez, explica: "Cuando hay que echar a un okupa, el Sareb me dice: Alberto, echa a este okupa". A més, afegeix que la Sareb li dóna "un presupuesto"

Segons queda recollit a la denúncia –a la qual també s'ha tingut accés–  va aparèixer al bloc la persona que es va presentar com Alberto Pérez, que en un principi afirmava haver estat contractat per Solvia, el grup immobiliari del Banc de Sabadell, i va explicar a algunes veïnes que volia "tractar un assumpte relacionat amb l'ocupació d'un habitatge". L'entitat bancària ha assegurat a la Directa que no tenen "cap tipus de vincle amb aquesta persona" i que "per norma, mai ofereixen diners a qui ocupa edificis perquè marxi".

També els va deixar una targeta de visita en la qual apareix com a José Alberto Pérez Molina, "gestor d'actius bancaris" de Taurus Ibérica, i hi figura l'adreça, el correu electrònic i el telèfon de contacte. A la seva pàgina web, aquesta societat, que té seu al número 262 del carrer Muntaner de Barcelona, es defineix com el major comercialitzador de l'Estat espanyol, està especialitzada en la compra-venda d'immobles procedents d'entitats bancàries i fons d'inversió, i afirma comptar amb una xarxa de més de 300 agents comercials. Des de Taurus Ibérica han explicat a la Directa que es tracta d'un "col.laborador extern, en cap cas ni empleat ni col.laborador intern vinculat". Alberto Pérez Molina, per la seva banda, ha admès a la Directa que és col·laborador d'aquesta empresa, però assegura que en aquest cas va actuar a títol personal i no en nom de Taurus Ibérica, que no hi té res a veure. 

L'intermediari els va deixar una targeta de visita en la qual apareix com a José Alberto Pérez Molina, "gestor d'actius bancaris" de Taurus Ibérica. Pérez Molina assegura que en aquesta gestió no actuava en nom d'aquesta empresa

 

Dies més tard, el visitant va quedar amb un dels ocupants del bloc en un bar i -sempre segons la denúncia- li va dir que "vindria amb 1.500 a la mà, que els donaria a les veïnes o els donaria als matons". Més endavant van aparèixer altres veïnes al bar i a una d'elles li va etzibar que "si l'havia de treure estirant-la pels cabells, ho faria". La denúncia recull una conversa de telèfon entre Alberto Pérez i una veïna en la qual li va dir que "això només se soluciona amb diners o a hòsties". Tal com explica una d'aquestes veïnes, per a Pérez era condició sine qua non per arribar a l'acord que "tots els veïns agafessin els diners".

La versió d'Alberto Pérez és ben diferent. Assegura que va intervenir en aquest cas va intervenir de forma estrictament personal, a petició d'algunes de les ocupants del bloc, que li van demanar intervenir per negociar amb un banc. Admet que treballa com a intermediari per a grups immobiliaris per negociar casos de pisos ocupats, però assegura que "la meva missió és recollir quina és la situació de cada família per informar de la situació de cada cas per veure amb quines d'ells la propietat pot negociar un lloguer social. Perquè amb els okupes s'ha d'anar amb compte, hi ha gent que ho fa per necessitat, però altres hi han trobat un negoci". 

La denúncia recull una conversa de telèfon entre Alberto Pérez i una veïna en la qual li va dir que "això només se soluciona amb diners o a hòsties"

El 2 de gener un grup de veïnes del bloc Abat Marcet va forçar una nova reunió amb l'intermediari, a la qual van assistir dues activistes membres del col·lectiu Sin Vivienda de Terrassa, i Pérez s'hi va presentar amb una altra persona que deia ser "del Banc Sabadell" però va marxar abans que comencés. En la trobada, Alberto Pérez es va presentar com "agent directe de la Sareb" i va assegurar que tenia "dos opciones: de este presupuesto, hacer la mediación, darle una parte al abogado y decirle: échalo' o venir y decirte: 'tengo un presupuesto para echarte'". En algun moment de l'enregistrament, esmenta la quantitat de 2.000 euros.

L'intermediari, Alberto Pérez, reconeix que és ell qui apareix en les imatges, però diu que "la conversa sencera va durar tres quarts d'hora, i els de Sin Vivienda només han difós un minut, el que es dic allà està descontextualitzat i manipulat, ja que jo parlava de la Sareb i d'oferir diners com un exemple hipotètic". "L'any passat vaig arribar a acords amb 80 ocupants de pisos i tinc zero denúncies -assegura Pérez–. La meva única estratègia és diàleg, diàleg i diàleg". A diferència de la versió de les veïnes de l'immoble, érez ha afirmat a la Directa que "hi havia veïnes que volien negociar amb el banc però altres només acceptaven una solució per a tots". Segons aquest intermediari, "jo em vaig desentendre del cas quan em va arribar que ja tenien preparats nous okupes per entrar als pisos que ja tenien aparaulada una solució per marxar.

Per la seva banda, fonts de la Sareb han assegurat a la Directa que la persona que apareix a les imatges no té cap relació amb aquesta societat gestora, que mai han donat instruccions a cap dels seus agents "per actuar de la forma com ho fa la persona d'aquest vídeo" i que "aquest home diu falsedats, perquè la Sareb no gestiona habitatges del grup Sabadell, sinó només de les entitats que van rebre ajuts públics".

El bloc d'habitatges Abat Marcet, situat en el carrer del mateix nom de la cocapital vallesana, va ser ocupat fa tres anys per catorze famílies amb situacions familiars extremes. Actualment n'hi queden dotze. A mitjans de desembre, Endesa els va tallar el subministrament elèctric. Des d'aleshores han començat a negociar amb el Banc de Sabadell i l'Ajuntament de Terrassa per tal que se'ls reconegui el dret a un lloguer social.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: