Mig centenar d'estudiants es tanquen al rectorat de la Universitat de Lleida

La tancada s'ha produït després d'una concentració de protesta per la presència policial al campus causada per les classes d'Inma Manso, subdelegada del govern central i professora del centre
Des de fa uns mesos a l'edifici del Rectorat hi ha un seguit de pancartes contra la presència d'Inma Manso al centre
Sònia Pérez

Aquesta nit passada, l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), que és a la vegada la Facultat de Lletres, ha estat ocupat per una cinquantena d'estudiants. Durant el matí d'avui s'han bloquejat les portes d'accés ubicades al darrere de l'edifici, deixant pas únicament per l'entrada principal.

El que ha portat a realitzar aquesta acampada, segons expliquen, és protestar contra els fets ocorreguts durant una concentració d'ahir, la qual va ser convocada a les 2/4 de 4 per l'assemblea de Lletres i va finalitzar a les 2/4 de 6. Aquesta concentració tenia com a objectiu protestar contra la forta presència policial que es ve donant des de fa més d'un mes, quan un grup d'estudiants va fer-li un escarni a Inma Manso, professora de la UdL i subdelegada del Govern Espanyol a Lleida. A partir d'aquell dia, segons declaracions fetes per una de les integrants de l'assemblea de Lletres, hi ha cinc Mossos d'Esquadra de paisà i tres treballadors de l'empresa Prosegur que es passegen per l'edifici del Rectorat els dilluns i dimarts, coincidint amb els dies que Inma Manso exerceix de professora.

Des que Manso va ser objecte d'un escarni estudiantil, hi ha cinc Mossos d'Esquadra de paisà i tres treballadors de l'empresa Prosegur que es passegen per l'edifici del Rectorat els dilluns i dimarts

L'estudiantat volia fer palès el seu malestar davant la presència dels cossos policials a la universitat pública. És per això que, durant la protesta d'ahir, els alumnes van passar classe per classe entregant fulls impresos en els quals s'explicava el perquè d'aquesta campanya. Però, quan el grup d'estudiants va intentar accedir a l'aula on es trobava la subdelegada del govern, es van topar amb els agents que els impedien el pas. Després d'alguns moments de tensió –durant els quals les estudiants denuncien que hi va haver agressions per part d'alguns uniformats– es van detenir una de les estudiants, posteriorment alliberada, la qual acusen d'atemptat contra un agent. És en aquest moment quan els alumnes van decidir fer una crida a la resta d'universitaris per tal que se sumin a una acampada en solidaritat amb la detinguda i en protesta "contra la repressió al moviment estudiantil de la UdL".

Alguns estudiants han denunciat contusions després de l'actuació dels cossos policials d'ahir al migdia / Sònia Perez


Segons les declaracions de les persones reunides en l'acampada, durant la detenció de la seva companya hi va haver amenaces per part dels Mossos d'Esquadra envers altres estudiants, als quals van avisar que, si seguien amb les accions de protesta, acabarien detingudes. A més, han explicat que dos dels seus companys agredits durant la concentració de la tarda van intentar arribar a l'hospital per tal que se'ls realitzés un informe mèdic sobre les lesions causades pels agents. Això, però, no va ser possible perquè, segons diuen, els dos joves van ser perseguits pels Mossos d'Esquadra al sortir al carrer, fet que els va obligar a tornar a entrar al Rectorat i demanar una ambulància.


L'assemblea de Lletres reclama la destitució de Manso

En un comunicat publicat aquest matí a través de la pàgina de Facebook de l'assemblea de Lletres, els estudiants expliquen que, en el transcurs dels fets es va intentar negociar amb la direcció de la universitat, sense èxit. La detenció d'ahir és el primer arrest efectuat dins les dependències universitàries des de fa molts anys.

Estudiants de la UdL al rectorat, ahir a la nit / Sònia Pérez


Des de fa uns mesos a l'edifici del Rectorat s'hi poden trobar un seguit de cartells i pancartes contra la presència d'Inma Manso. L'assemblea de la facultat va iniciar una campanya en què acusen a la subdelegada del govern i al seu partit de fer polítiques que "han deixat sense feina i sense casa a milions de persones i han condemnat a la precarietat a moltíssimes més". A més, condemnen les declaracions de caràcter racista que Inma Manso va pronunciar arran d'una batuda policial, on afirmava que "es buscaven immigrants sense documentació, no delinqüents". 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades