Aïda Gascón i Yasmina Moreno: "Els correbous s’han permès per covardia i ignorància"

Activistes d'Animanaturalis
26/07/2016

El 8 de juliol passat, Aïda Gascón i Yasmina Moreno van assistir a la plaça de Mas de Barberans (Montsià) amb l’objectiu d’enregistrar un correbou. La seva presència va desfermar les ires d’alguns taurins, que, amb la complicitat de part del públic, es van abraonar sobre elles i els van trencar les càmeres que duien. Arran dels incidents, les dues activistes d’AnimaNaturalis han presentat una denúncia per agressions, per la qual tres homes i una dona de Sant Carles de la Ràpita –tots membres de la mateixa família– han estat imputats.

Aïda Gascón (a l’esquerra) i Yasmina Moreno (a la dreta)  /VICTOR SERRI
Aïda Gascón (a l’esquerra) i Yasmina Moreno (a la dreta)  /VICTOR SERRI

 

A Mas de Barberans, vau ser colpejades per gravar els correbous que s’hi celebraven. Però no és la primera vegada que heu estat agredides, oi?

Havíem patit agressions el 2012. També vam presentar denúncia i vam guanyar el judici, cosa que ens va animar a fer més gravacions. Abans de Mas de Barberans, havíem estat a Aldover, al Baix Ebre, on –després que s’anunciés per megafonia: “Les antitaurines ja són aquí”– ens van encerclar, ens van llançar una cadira i ens van ruixar amb cervesa. A una companya li van trepitjar el braç quan pretenia recuperar la càmera que li havien tirat a terra. Sort d’un parell de veïns, que van avisar la policia perquè ens acompanyés fins a la sortida del poble.

Què us porta a enregistrar els correbous?

Volem que es conegui què s’hi fa, perquè se’ls embola amb foc, se’ls capllaça i se’ls deixa anar pels carrers durant 50 minuts. Respectem que sigui un espectacle legal i regulat per una llei, però creiem que, si detectem alguna infracció, l’hem de poder documentar i interposar la denúncia corresponent.

Per què van quedar exclosos de la prohibició d’espectacles taurins a Catalunya?

"Respectem que els correbous siguin espectacles legals i regulats, però creiem que, si detectem alguna infracció, l’hem de poder documentar i interposar una denúncia"

Es van blindar per motius polítics. És lògic que alguns alcaldes i alcaldesses acceptin els correbous, ja que reben molta pressió per part de les penyes taurines i són conscients que, si s’hi oposessin, perdrien les eleccions. Per això havia de ser el Parlament de Catalunya qui fes el pas; i no el va fer. Els correbous s’han permès per covardia i també per la ignorància sobre què impliquen.

Quin tipus de públic ho fomenta?

Principalment, les penyes taurines, que es belluguen pels pobles durant la temporada. En general, creen un ambient familiar, amb avis, pares i fills del poble que hi van a passar la tarda com a espectadors, però els que hi participen solen ser els més joves i fanàtics de les penyes.

La normativa que els regula és insuficient?

Té molts buits legals, fins al punt que, als bous capllaçats, s’hi veuen moltíssims menors a coll dels pares. Però les denúncies no solen prosperar perquè el reglament no concreta què significa ser espectador. I també és molt laxa pel que fa al maltractament animal, ja que no detalla què està prohibit i que no. Per aquest motiu, és complicat demostrar si s’està incorrent en algun comportament indegut.

Les denúncies tenen poc recorregut?

La majoria són arxivades perquè, com dèiem, la llei és força interpretable. Però, a mesura que algunes denúncies han estat admeses i s’ha sancionat els organitzadors, cada vegada hem estat més atacades. El president de les penyes ha arribat a dir que, si es toquen els toros a l’Ebre, “la sang arribarà al riu”. Per això no volen que gravem. Saben que això els desprestigia davant la societat.

Us esperàveu el que vau viure a Mas de Barberans?

No pensàvem que hi hagués tanta agressivitat. És un poble on es fan pocs correbous i la gent ho viu d’una manera desapassionada. Tan sols intuíem que tard o d’hora passaria perquè, quan anem a gravar, rebem insults i amenaces. En aquest cas, la implicada va ser una família, però hi va haver més gent que s’hi va sumar. Per sort, només va durar un minut.

Canviareu la vostra manera d’actuar?

"Continuarem gravant, en espera que els ajuntaments adoptin un protocol perquè fets com els de Mas Barberans no es tornin a repetir. La nostra actitud sempre ha estat correcta i pacífica"

Continuarem gravant, en espera que els ajuntaments adoptin un protocol perquè aquests fets no es tornin a repetir. La nostra actitud sempre ha estat correcta i pacífica. Hi anem sense pancartes ni samarretes al·lusives a les nostres idees i, sobretot, sense entrar en provocacions. Tan sols els informem que tenim dret a enregistrar un espectacle en un espai públic. Això sí: a partir d’ara, per estalviar mals majors, ens repartirem. Si succeeixen casos com els de Mas de Barberans o Aldover, podrem gravar-nos les unes a les altres.

 

 

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: