Drets

“Cap obra vestirà de legalitat aquest centre de la vergonya; cal tancar el CIE del tot”

Tanquem els CIE creu que l'anunci d'Interior de tancar el centre de la Zona Franca durant quatre mesos és una oportunitat per la clausura definitiva. El 30 d'octubre faran la primera concentració en el marc d'una campanya “per convèncer la societat"
Una protesta davant del CIE de Barcelona. La delegació del govern espanyol a Catalunya ha anunciat que el 30 d'octubre s'iniciaran unes obres de millora al centre i que, per tant, el centre s'haurà de buidar durant quatre mesos
Manel Clemente
23/10/2015

L'ordre dictada el 15 de gener de 2014 pel jutge Joaquin Aguirre ha obert una finestra d'oportunitat. El magistrat encarregat de la vigilància i el control del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona va enviar un document al Ministeri de l'Interior que obligava a millorar les condicions de vida al recinte de la Zona Franca amb la instal·lació de lavabos a les cel·les i l'ampliació del servei de dutxes.

La delegació del govern espanyol a Catalunya ha anunciat que les obres de millora s'iniciaran el 30 d'octubre i, per tant, el centre s'haurà de buidar de gent durant un període de quatre mesos. “Són unes obres per adaptar les condicions del CIE a la normativa vigent que el jutjat de control havia ordenat fa molt temps, però entenem que les condicions deplorables no es poden maquillar. Cap obra vestirà de legalitat aquests centres de la vergonya”, ens explica Marc Serra, un dels portaveus de Tanquem els CIE.

"El CIE només s'hauria de poder reobrir com a centre de memòria contra els abusos, la discriminació i el règim de deportacions"

“Nosaltres creiem que estem més a prop que mai que aquesta situació es converteixi en definitiva. El context és ideal: amb unes eleccions pel mig, el govern entrant serà el responsable de la reobertura o no. Tenim quatre mesos per convèncer la societat”, assevera Serra enmig de clares expressions de satisfacció després de conèixer la notícia. I va més enllà. “El CIE només s'hauria de poder reobrir com a centre de memòria contra els abusos, la discriminació i el règim de deportacions, que és el que s'amaga sota els CIE”, conclou amb contundència.


 

Per a Tanquem els CIE, l'anunci del govern espanyol és un “intent de resposta al clam ciutadà i, per tant, és una ocasió excel·lent perquè no es torni a obrir el centre”. “No seria el primer cas. Recordem el que va passar amb el centre de Capuchinos, a Málaga, on la ciutadania va aconseguir que unes obres per la millora de les condicions acabessin amb el tancament definitiu. Ara, també ho podem aconseguir”, expliquen.


Primera concentració el 30 d'octubre

El divendres 30 d'octubre, dia d'inici de les obres, es farà la primera concentració, emmarcada dins una campanya contra rellotge que s'allargarà fins després de la conformació del nou govern espanyol sorgit de les eleccions del 20 de desembre. Serà a les sis de la tarda a la plaça de Sant Jaume. “Ha de ser una convocatòria que tothom es faci seva, en el sentit de les darreres que hi ha hagut, en què vam aconseguir ajuntar 2.000 persones al mig dels polígons de la Zona Franca. Fem una crida a veïns, veïnes, col·lectius; és una oportunitat única perquè la societat demostri que no vol que aquest centre es torni a obrir”, conclou l'activista.

Una protesta a les portes del CIE de la Zona Franca. Tanquem els CIE mostra la seva inquietud davant la possibilitat que es continuïn produint deportacions exprés durant els mesos que estigui tancat per obres / Albert Garcia

 

Marc Serra també anuncia que, durant els propers mesos, Tanquem els CIE desenvoluparà accions de desobediència civil i exigirà el posicionament de les institucions públiques de Catalunya. “El Parlament de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona ja ho han fet; ara és hora que la Generalitat, l'advocacia i el poder judicial també facin el pas”. Alhora, es mostra preocupat perquè “durant aquests mesos, es continuïn produint deportacions exprés de persones detingudes al carrer sense cap mena de garantia, sense ni tan sols tenir contacte amb un advocat i poder presentar recurs per demostrar el seu arrelament”. “Sabem que les deportacions exprés, avui, representen un percentatge més alt que les deportacions a través del CIE; ens mantindrem vigilants”, conclou.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: