El BDS Castelló es manifesta contra la presència del Maccabi Tel-Aviv FC a Vila-real

El moviment de solidaritat amb la lluita del poble palestí a la comarca de la Plana, al País Valencià, s'ha involucrat en una campanya activa de denúncia i boicot contra l'equip israelià, com a símbol i ambaixador de l'estat d'Israel
Protesta del BDS Castelló aquest vespre abans del partit entre el Vila-real i el Maccabi de futbol
Maite Plazas
Ximo Colomina 07/12/2017

Aquest dijous 7 de desembre se celebra, a les set de la tarda, el partit de tornada de l'Europa League entre el Vila-real CF i el Maccabi Tel Aviv FC, a l'Estadi de la Ceràmica. Davant d'aquest esdeveniment, des de l'organització BDS Castelló (Boicot, Sancions i Desinversions a Israel) van iniciar una campanya comarcal de protesta i conscienciació sota el lema 'Targeta roja a Israel'.

Mitjançant xerrades a diferents centres socials han volgut explicar com Israel vulnera els Drets Humans i com la societat pot practicar el boicot per acabar amb la seua política d'apartheid. "És un clamor general que Sud-àfrica va superar l'apartheid, entre altres motius, pel boicot internacional generalitzat. Per això cal boicotejar a Israel, per acabar amb l'apartheid que practica contra els palestins i palestines", comenten.

L'esport, ambaixador d'Israel
Concretament, en aquesta campanya, volen senyalar i denunciar que l'esport és un dels àmbits que l'estat d'Israel utilitza per a netejar la seua imatge internacional. En aquest sentit, segons afirmen, "no és d'estranyar que els seus equips, malgrat ser asiàtics, juguen en l'àmbit europeu". En un comunicat, a més, han volgut manifestar, per aquests motius, el seu rebuig públic pel fet que aquest equip israelià visite i jugue a Vila-real, declarant el Maccabi Tel Aviv com a un club que no és ben rebut.

"Des del BDS condemnem el racisme, sionisme, feixisme, nazisme, sexisme o xenofòbia en l'àmbit esportiu com en qualsevol altre espai", expliquen en un comunicat

"Des del BDS condemnem el racisme, sionisme, feixisme, nazisme, sexisme o xenofòbia en l'àmbit esportiu com en qualsevol altre espai. Per això manifestem que l'equip israelià no és benvingut a Vila-real, ja que representa un estat que practica el racisme, sionisme i xenofòbia", denuncien.
Les accions reivindicatives i de conscienciació entorn del partit finalitzaran amb la concentració convocada, finalment, a les sis de la tarda a la plaça Sant Ferran de Vila-real, una hora abans de l'inici. No obstant això, la localització de la concentració no és la que en un primer moment havien sol·licitat des del BDS, que era l'encreuament del carrer de l'Ermita amb el carrer Joan Baptista Llorens.

Des de la Subdelegació de Govern i l'Ajuntament de Vila-real van denegar l'autorització amb el pretext d'un informe tècnic de la Policia Local que desaconsellava la celebració de la protesta a aquest lloc per motius de seguretat, al·legant que es trobava dins de l'àrea d'influència dels dispositius establerts per a l'esdeveniment. Des del BDS Castelló, en aquest sentit, afegeixen que, prèviament, ja tenien la limitació de 300 metres que imposa la normativa FIFA.

Concentració del BDS Catalunya a la seu barcelonina de l'Eurolliga de bàsquet el 12 de març de 2015  /
Sergi Pujolar


El desplegament de seguretat i de control de les protestes i les manifestacions solidàries amb la causa Palestina, però, és una dinàmica habitual en els esdeveniments internacionals d'equips esportius israelians. Als Països Catalans, el Maccabi de Tel Aviv, com a societat poliesportiva, ha sigut la més denunciada i criticada pel BDS per la seua estreta relació amb l'exèrcit i l'estat israelià. Concretament, l'equip de bàsquet, al voltant dels seus enfrontaments amb el Barça a l'Eurolliga al Palau Blaugrana, ja va provocar campanyes, concentracions i reaccions des del moviment de solidaritat amb Palestina de Catalunya, que demana la seua exclusió de la competició europea.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades