Condemna històrica contra la dictadura militar argentina

El judici més gran celebrat fins ara per delictes de lesa humanitat es resol amb presó perpètua per a 29 genocides argentins
A les portes de l'edifici judicial es va concentrar un bon nombre de membres dels organismes defensors dels drets humans, Madres de Plaza de Mayo, HIJOS, familiars i exdetinguts desapareguts
Mariana Cantero 01/12/2017

La societat argentina ha viscut aquests dies un procés inèdit en tot el món. L'anomenada Megacausa de l'ESMA III ha permès jutjar 54 civils i militars acusats de 789 delictes de lesa humanitat, entre els quals es troben cinc efectius de l'Armada argentina que van participar en els anomenats vols de la mort. El règim militar eliminava opositors llançant-los vius o mort des d'avions al riu de la Plata.

La causa s'ha saldat amb 48 condemnats, 29 a cadena perpètua, altres a penes menors i sis absolts, i ha esdevingut una fita històrica pel que fa als processos per violacions de drets humans al món. Mai abans un estat havia dut a terme un judici per crims de lesa humanitat de tal magnitud: genocidis com els de Ruanda o l'exYugoslavia es van jutjar mitjançant tribunals constitucionals.

La causa s'ha saldat amb 48 condemnats, 29 a cadena perpètua, altres a penes menors i sis absolts, i ha esdevingut una fita històrica pel que fa als processos per violacions de drets humans al món

El tribunal de la tercera causa de l'ESMA va llegir ahir dijous 30 de novembre les sentències contra els genocides durant unes quatre hores. A les portes de l'edifici judicial es va concentrar un bon nombre de membres dels organismes defensors dels drets humans, Madres de Plaza de Mayo, HIJOS, familiars i exdetinguts desapareguts que seguien la lectura de les penes des de les pantalles gegants que es van instal·lar al carrer.

Alfredo Astiz, responsable de la desaparició de tres de les fundadores de les Madres de Plaza de Mayo i ja condemnat en la megacausa de l’ESMA II, Jorge Eduardo El Tigre Acosta o Ricardo Cavallo són alguns de 29 condemnats a cadena perpètua. També van ser declarats culpables els pilots dels vols de la mort Mario Daniel Arru i Alejandro Domingo D'Agostino. A més, de gran importància, la megacausa ha servit per donar per provat que aquests vols eren un mètode d'extermini sistemàtic instaurat pels militars. Un altres dels condemnats és el conegut com El partero de l'ESMA, Jorge Luis Magnacco, que va rebre una pena de 24 anys de presó. Sis dels acusats van ser declarats innocents.

Encara que no van ser totalment favorables a les peticions de la fiscalia, les condemnes es van valorar des dels organismes de drets humans com a satisfactòries. Més en l'actual context polític, amb un govern liberal al poder, que ja ha intentat desresponsabilitzar-se de dels militars de l'última dictadura. La lluita per la veritat i la justícia continua, però ja pot fixar la data del 30 de novembre de 2017 com un dia de victòria. Quan fa 41 anys de l'inici de la dictadura, després de les lleis d'Obediència deguda i Punt Final i dels diferents embats de la dreta per intentar esvair responsabilitats, el moviment ha aconseguit fer història.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades