Gandia dóna la benvinguda a les refugiades sirianes

Dissabte passat, la capital de la Safor, incorporada dins la Xarxa de Municipis Refugi, va acollir una cita solidària i sensibilitzadora de cara a la futura arribada d'exiliades provinents de la guerra a Síria
Exposició de l'Associació Republicana de la Safor on es mostren les semblances entre l'exili durant la Guerra Civil Espanyola i l'exili de la guerra siriana
Paula Duran
Paula Duran 26/10/2015

Nombroses entitats, organitzacions, col·lectius i altres agents socials de la comarca de la Safor han sumat esforços per organitzar i dur a terme aquesta trobada solidària, que inclou activitats, tallers, actes i concerts per a infants i majors. La societat s'ha congregat a l'interior del mític parc Sant Pere de Gandia sota el lema Benvingudes a Gandia.

La jornada ha comptat amb una gran diversitat de tallers i activitats, moltes d'elles relacionades amb la sensibilització de la societat respecte a les persones que han de migrar de les seues ciutats i països natals a la força arran d'una guerra creada per factors i personatges externs aliens a les repercussions i les conseqüències dramàtiques que generen aquests conflictes bèl·lics. Així doncs, s'ha incidit en la finalitat de la migració d'aquestes persones, que busquen països que les acullen i les integren per poder refer les seues vides d'una manera normalitzada. Arguments i valors que han servit perquè els infants comprengueren el conflicte bèl·lic i la necessitat social de la solidaritat, fet que algunes entitats organitzadores han valorat molt positivament.

En total, es van reunir més de 10.000 euros per fer front a les primeres necessitats bàsiques que tindran aquestes persones quan arriben

Aquest espai de conscienciació i multiculturalitat ha comptat amb la presència de diversos col·lectius que van ser migrants en el passat i ara conviuen totalment integrats a la ciutat. També hi havia diverses associacions i paradetes distribuïdes pel parc, que han recaptat fons per a les despeses bàsiques de la futura acollida de famílies sirianes a la ciutat. L'esdeveniment ha comptat amb una gran afluència de persones, que han aportat roba, joguets i aliments. L'organització valora el bon acolliment i el compromís de la ciutadania davant la iniciativa, que ha aconseguit reunir més de 10.000 euros per fer front a les primeres necessitats bàsiques que tindran aquestes persones quan arriben.

El parc Sant Pere ha estat l'escenari i el context de la solidaritat internacional a la capital saforenca, un espai que és exemple de lluita i resistència veïnal, ja que va aconseguir aturar l'intent de cimentació proposat per l'anterior alcalde popular, Arturo Torró. La plataforma Salvem el Parc de Sant Pere pogué frenar la intenció del consistori de sepultar la natura d'un parc històric i un dels pulmons verds més grans de la ciutat, malgrat que Torró no va cedir a l'hora de proporcionar un manteniment i una conservació digna per al parc. Ara, aquest ha sigut l'espai escollit per albergar un acte representatiu de la solidaritat entre els pobles del món.

Xarxa de Municipis Refugi

El 17 de setembre, Gandia es va incorporar a la Xarxa de Municipis Refugi mitjançant una moció que declarava la ciutat refugi per a les sirianes exiliades de la guerra. L'Ajuntament també va crear una web municipal amb l'eslògan Gandia Ciutat Acollidora perquè qualsevol persona o família que estiguera interessada a acollir refugiades sirianes puga inscriure's i oferir la seua casa. A tot el País Valencià, s'han assignat prop de 1.500 persones per acollir. En concret, a la ciutat de Gandia, se li han assignat entre 40 i 50 persones, que s'assentaran en nuclis familiars. Malgrat la bona rebuda d'aquest acte i la il·lusió de la societat pixavina per oferir una vida millor a aquestes persones, encara no hi ha notícies que determinen de manera segura quan arribaran. Nahuel González, regidor delegat de Responsabilitat Social i Polítiques amb la Ciutadania a l'Ajuntament de Gandia, explica: L'entrada de persones exiliades de la guerra s'ha frenat prou des d'Europa. Ens sentim molt impotents en veure que el govern central del PP tampoc no ha resolt res sobre el tema, mentre la situació d'aquestes persones cada dia esdevé més dramàtica (...) Els ajuntaments municipals i autonòmics tenim ganes que arriben per acollir-les i donar-los una vida digna. Esperem rebre notícies prompte”.

L'acte solidari ha durat gairebé tot el dia i s'ha desenvolupat sense cap incidència, més enllà de l'aparició d'unes pintades racistes i uns escuradents com piquets a les portes del parc. Els dos actes han estat signats per la formació ultradretana Grup d'Acció Valencianista, seguidors ultres de l'equip de la ciutat, que ja van protagonitzar unes agressions a menors durant les Trobades d'Escola Valenciana l'any 2014 a Benirredrà.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades