Judici a activistes de Greenpeace per una acció a la central nuclear de Cofrents

La fiscalia i Iberdrola demanen dos anys i vuit mesos de presó per a setze activistes i un fotoperiodista per entrar a la central i desplegar una pancarta el febrer de 2011
Diagonal 27/11/2014

Setze activistes de Greenpeace i el fotoperiodista Pedro Armestre aniran a judici, a partir del 3 de desembre, acusats per la fiscalia i Iberdrola de desordres públics, danys i lesions. S'enfronten a peticions de penes de dos anys i vuit mesos de presó i al pagament d'una multa que ascendeix a 360.000 euros. El seu delicte: entrar de manera pacífica al recinte de la centrar nuclear de Cofrents, a València, i escalar una torre de refrigeració per pintar –a 125 metres d'altura– les paraules Perill nuclear i desplegar una pancarta amb el lema: Cofrents: tancament ja.

L'acció de Greenpeace va tenir lloc el 15 de febrer de 2011 i hi van participar més de vint activistes. Tenia com a objectiu que no es renovés el permís d'explotació de la central, propietat d'Iberdrola. La instal·lació nuclear va començar a funcionar el 1984 i, des d'aleshores, el Ministeri d'Indústria va va anar donant pròrrogues per a la seva explotació cada dos anys fins al 1994 i, a partir d'aquest any, pròrrogues de cinc i deu anys. El permís d'explotació atorgat expirava el març de 2011 i Greenpeace havia denunciat que, a la central, s'havien produït fins a cent incidents de nivell 0 –el més baix– i de nivell 1 i que la radiació que patia la plantilla era el triple de la d'altres centrals nuclears.

Un mes després de l'acció de Greenpeace a Cofrents, més de 1.600 persones van morir al Japó com a conseqüència de l'accident de la central de Fukushima. A aquestes víctimes, se'ls van sumar 1.600 morts més per radiació fins al desembre de 2013. Malgrat els errors trobats en el funcionament de Cofrents, el Ministeri d'Indústria va tornar a concedir una pròrroga d'explotació a la central per deu anys més.

Accions de protesta contra la llei de seguretat ciutadana

Després dels fets, el Ministeri de Defensa va insinuar que els activistes també podrien ser acusats de pirateria, tot i que, segons el Codi Penal, l'autor d'un delicte de pirateria és aquell que “s'apoderi, danyi o destrueixi una embarcació”. L'articulat de la nova llei de seguretat ciutadana que s'aprovarà les properes setmanes inclou una menció a accions com la que va protagonitzar Greenpeace a Cofrents. L'article 36.9 qualifica com a infracció molt greu, amb una multa de 30.001 a 600.000 euros, les reunions o manifestacions no comunicades o prohibides a infraestructures o instal·lacions que presten serveis bàsics per a la comunitat (entre les quals s'inclouen centrals nuclears, refineries, ports, aeroports, serveis de subministrament i distribució d'aigua, gas i electricitat, etc.) o al seu voltant, així com la intrusió als seus recintes, incloent-hi volar-hi per sobre i la interferència il·lícita o l'obstrucció del seu funcionament, quan s'hagi generat un risc per a les persones o un perjudici en aquest funcionament”. També qualifica d'infracció greu, amb multa de 601 a 30.000 euros, la “intrusió a infraestructures o instal·lacions on es presten serveis bàsics per a la comunitat i la interferència il·lícita o l'obstrucció del seu funcionament, quan no constitueixin infracció molt greu”.

*Notícia publicada originàriament a Diagonal.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades