L'onada de solidaritat internacionalista amb Catalunya desembarca a Barcelona

La campanya With Catalonia impulsa una trobada que acollirà activistes i representants polítiques i socials de 150 organitzacions d'arreu de l'Estat espanyol, Europa i el món per articular i enfortir vincles amb el poble català
A la roda de premsa per presentar la trobada hi ha participat (d'esquerra a dreta): Mireia Herrera, David Fernàndez, Carme Sansa i Antoni Trobat
David Bou 14/12/2017

Construïm República. Trenquem el Règim del 78 és el títol clarificador de la primera trobada popular de solidaritat amb Catalunya que se celebra aquest cap de setmana, 16 i 17 de desembre, a la ciutat de Barcelona. Les jornades es desenvoluparan en un escenari gens casual: l'escola Mediterrània del barri marítim de la Barceloneta, un dels més de noranta centres electorals que van ser assaltats per les forces i cossos de seguretat espanyols el passat 1 d'octubre, durant la celebració del referèndum d'autodeterminació convocat per la Generalitat de Catalunya.

Per presentar els objectius i el contingut de la cita, les organitzadores han ofert avui una roda de premsa a la seu del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN). A l'acte han pres la paraula Antoni Trobat i Mireia Herrera, membres del Ciemen i de la Intersindical Alternativa de Catalunya, respectivament –i impulsors de la campanya With Catalonia, que té com a objectiu enxarxar les agents solidàries i visibilitzar-les– acompanyades de l'actriu Carme Sansa i del periodista David Fernàndez, adherits a la crida a la solidaritat.

L'origen de la iniciativa se situa en l'acollida de voluntàries internacionals vingudes per col·laborar en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre i la crida feta després, quan una vuitantena d'activistes d'àmbits molt diversos del país van subscriure una missiva on animaven persones i organitzacions d'altres pobles i estats d'arreu a formar a espais unitaris de mobilització i pressió, organitzar actes públics de difusió, convocar manifestacions i concentracions perquè, "si avui es permet que es reprimeixi impunement el nostre dret a decidir, demà poden ser reprimits altres drets fonamentals a qualsevol altre indret del món".

Construïm República. Trenquem el Règim del 78 és el títol clarificador de la primera trobada popular de solidaritat amb Catalunya que se celebra aquest cap de setmana

A partir d'aquell moment el seu propòsit ha estat clar: "articular i enfortir vincles de solidaritat amb Catalunya davant la repressió i la violació de drets democràtics per part de l'Estat espanyol", segons ha expressat Trobat en la roda de premsa. "Reforçar els vincles amb organitzacions populars, democràtiques i sindicals de l'Estat espanyol és especialment important en un moment en el qual s'intenta donar una imatge en què el procés de construcció de la República catalana va en una altra direcció", ha volgut remarcar el representant del Ciemen.

Mireia Herrera ha agraït el suport rebut de part dels Comitès de Defensa de la República (CdR) per oferir allotjament i intendència a les assistents i ha anunciat que s'enregistrarà i documentarà tot el contingut de les jornades. Posteriorment, ha pres la paraula David Fernàndez, que ha recordat les persones ferides, investigades, preses i exiliades després dels esdeveniments dels darrers mesos i ha remarcat el caràcter fraternal d'un país "que necessita urgentment la solidaritat", recordant les mobilitzacions contra la guerra a l'Iraq, pel poble palestí i el moviment zapatista, pels i les refugiades: "els estats i els mercats tenen la seva lògica de solidaritat que funciona a través de palaus, consells i tribunals i la nostra funciona des de baix, poble a poble i amb la gent".

Per cloure, Carme Samsó ha reivindicat el comportament de la societat civil i ha fet èmfasi en la lluita feminista: "hem de reivindicar que tenim l'oportunitat per treballar unides per una nova república on la igualtat sigui realment present".


Teixint el mapamundi des de baix

Gairebé 150 organitzacions polítiques, socials i sindicals de 24 pobles, nacions i estats tan diferents com el Kurdistan, Suïssa, Sardenya o el Perú han confirmat la seva participació en les jornades que arrencaran dissabte. El tret de sortida el donaran al matí amb dues manifestacions, una capitanejada pels CDR de la ciutat de Barcelona i una altra per les delegacions dels col·lectius solidaris, que confluiran a dos quarts d'una del migdia a les portes del centre educatiu ubicat al passeig Marítim.

L'acte central, que comptarà amb intervencions de representants de pobles i lluites de l'Estat espanyol i del món, actuacions musicals i un dinar popular

La benvinguda festiva donarà pas a l'acte central, que comptarà amb intervencions de representants de pobles i lluites de l'Estat espanyol i del món, actuacions musicals i un dinar popular. Durant la tarda, les participants s'agruparan en sis grups de treball temàtics: lluita contra el feixisme, repressió i preses polítiques, feminisme i LGBTI, treballs i drets socials, educació i mitjans de comunicació. Cadascun, reunits en paral·lel, comptarà amb diversos ponents i especialistes en les respectives temàtiques que introduiran els elements de debat.

La jornada de diumenge estarà centrada en debatre, mitjançant tres grups, com organitzar la solidaritat amb Catalunya, tenint en compte els diferents marcs geogràfics. Un primer grup aplegarà activistes d'arreu d'Europa, de la Mediterrània i el món per coordinar-se i potenciar una xarxa que es pugui activar per respondre a diferents escenaris més enllà del català. Simultàniament, un altre grup se centrarà en la relació entre tots els pobles de l'Estat espanyol amb l'objectiu de "treballar conjuntament i fer front a tots els atacs antidemocràtics que l'Estat espanyol pugui dur a terme", i un darrer espai ajuntarà en assemblea les organitzacions i col·lectius vinguts d'arreu dels Països Catalans.

  

Mostra'l en portada

Notícies relacionades