Què hi trobem, a la 'Directa' 444?

Repàs als 25 anys del cas Pedro Álvarez, el tractament de l'assetjament escolar, la victòria de les treballadores de Bershka de Galícia, sàtira corrosiva d'un col·lectiu artítsic d'Eivissa, entrevista a Hugo Soriani i molt més
En el 25è aniversari de l'assassinat es farà l'ofrena flora al matí a l'Hospitalet i la concentració a la tarda a la plaça Universitat de Barcelona
Victor Serri
Estel·la Marcos 12/12/2017

Obrint la Directa 444, Jesús Rodríguez i Marc Iglesias escriuen un reportatge que repassa els 25 anys de lluita del grup de suport a Pedro Álvarez, un jove de la Verneda que el 15 de desembre de 1992 va ser assassinat a l’Hospitalet de Llobregat. Un policia va ser detingut com a principal sospitós del crim, però va quedar en llibertat per “manca de proves”. La Plataforma Pedro Álvarez manté viva la flama de les mobilitzacions que demanen reobrir la investigació. Juanjo Álvarez i Carmen Peso, pare i mare del jove assassinat, van començar una llarga i incansable lluita. No han aconseguit portar el culpable de l’homicidi davant la justícia, però la seva persistència no ha estat en va. Han aconseguit relleu generacional, i el missatge contra la impunitat es manté ben present. Seguint amb la secció, Guille Larios fa un repàs a alguns casos de defuncions que en els últims quinze anys es computen a l'Estat espanyol per actuacions d’agents de la policia a la via pública o per una deficient custòdia a l’interior dels CIE, centres penitenciaris i de menors. Idrissa Diallo, que va morir als 21 anys al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, on estava reclús sota custòdia del Cos Nacional de Policia espanyola per la seva situació administrativa irregular. Juan Pablo Torroija, un jove argentí que es va suïcidar mentre estava detingut a la comissaria de la Policia Municipal de Girona l’any 2011. Jonathan Carrillo, que va morir l’any 2009 en rebre un cop a la cara propinat per un agent de la policia local que el feia caure a terra i colpejar-se fortament el cap. Elhadji Ndiaye, Yassir El Youmossi, Juan Andrés Beníez i Iñigo Cabacas.

Portada de la Directa 444 / Victor Serri i Pau Fabregat


A la secció “Miralls”, Alba Gómez Gabriel entrevista Jaume Capdevila, ninotaire. Conegut com a Kap, fa més de vint anys que fa punta al llapis per sintetitzar dins les vinyetes el món que l’envolta i el que li agradaria inventar. “M’agrada dessacralitzar la meva feina, però també prendre-me-la amb ètica”, explica. Dibuixant satíric, activista, investigador de l’humor... Kap publica els seus ninots en capçaleres de tota mena, com La Vanguardia, el Mundo Deportivo, El Jueves, El Triangle o el Courrier International. Va començar l’ofici quan no hi havia internet i havia d’embrutar-se les mans amb tinta xina, però avui ja ha editat més de 40 llibres amb els seus ninots i estudis.

Obrint la secció d'opinió, Rolando d'Alessandro, membre de LAICA (Lliure Associació Italocatalana Antifeixista), escriu sobre com la força i la repressió estatal s'amaguen darrere dels conceptes “legalitat”, “justícia” o “estat de dret”. D'Alessandro explica que aquest és un vell recurs de les nostres democràcies occidentals, i el fet que segueixi funcionant tan bé és la prova indiscutible que les palanques de la maquinària productora de pensament hegemònic segueixen estant a les mans dels de sempre, les classes dominants. Amb un agreujant: que els seus postulats han estat assumits per una part d’allò que alguns s’entesten a denominar esquerres. A la pàgina oberta, Jordi Enèriz Paredes, educador ambiental, escriu un article d'opinió sobre com el mercat ha fet dels éssers vius una mercaderia més, traslladant espècies d’una punta a l’altra del món per satisfer les “necessitats” d’exotismes zoològics o botànics. El tràfic il·legal d’espècies exòtiques és un dels negocis il·legals més rendibles del món, que belluga milers de milions de dòlars anualment, incomplint el Conveni sobre Comerç Internacional d’Espècies Salvatges de Fauna i Flora en Perill (CITES). Aquest tractat protegeix del comerç internacional 33.000 espècies animals i vegetals, en menor o major mesura, atenent al seu risc d’extinció. Existeix un tràfic il·legal que acosta primats, rinoceronts, mol·luscs, orquídies, papallones, peixos dels esculls de corall, serps i altres rèptils... a l’extinció.

Prop d’una de cada deu menors d’entre 12 i 16 anys ha viscut assetjament escolar. De les més de 21.000 enquestades, el 9,3% declara haver patit assetjament escolar en els dos últims mesos

Prop d’una de cada deu menors d’entre 12 i 16 anys ha viscut assetjament escolar. De les més de 21.000 enquestades, el 9,3% declara haver patit assetjament escolar en els dos últims mesos. A la secció “Cruïlla”, Meritxell Rigol escriu un reportatge sobre com trencar amb l'assetjament escolar. Corresponsabilitzar infants i joves de les discriminacions i abusos que presencien al grup és a la base de les intervencions per arrencar la violència entre iguals de l’entorn educatiu.

Obrint la secció internacional “Roda el món”, Ana Viqueira escriu un reportatge sobre com les treballadores de Bershka a Galícia han aconseguit tòrcer el braç d'Inditex després de nou dies consecutius de vaga. Sol·licitaven millores com el permís per lactància, l’elecció de vacances i un plus de 80 euros mensuals. El punt més conflictiu, en el qual l’empresa no volia cedir, era la demanda d’un altre plus de 50 euros, del qual gaudien a la Corunya i no a Pontevedra. Diversos conflictes laborals, com el tancament de dos centres de treball, van interrompre les converses, i no va ser fins a finals del mes de setembre – un any més tard– que les assemblees de treballadores van decidir plantar-se i anar a la vaga.

Les treballadores de Bershka a Galícia han aconseguit tòrcer el braç d'Inditex després de nou dies consecutius de vaga

Seguint amb la secció, Diana Gener escriu des de Tegucigalpa sobre les irregularitats en els resultats de les eleccions d'Hondures del passat 26 de novembre. L’òrgan que gestiona les eleccions encara no ha anunciat cap guanyador oficial. Tot i això, per ara, ha donat la victòria al candidat oficialista Juan Orlando Hernández –per 1,6 punts de diferència. Ciutadanes hondurenyes han pres els carrers de les principals ciutats per protestar contra aquest triomf i denuncien que els resultats estan tacats de sospites de frau. Gabriel Garroum, investigador del Departament d'Estudis de la Guerra del King's College Londres, tanca la secció amb una anàlisi sobre els múltiples actors i sobiranies que es disputen a l'espai públic de Síria. Si aprofundim una mica en el mapa de l'estat actual de Síria, ens adonarem que alguns d’aquests actors representen l’Estat, mentre que altres són actors no-estatals o subestatals. El mapa que teniu davant és una representació de les grans dinàmiques de la guerra i els seus fronts.

A la secció de cultura, “Expressions”, trobem un reportatge d'Antònia Escandell sobre l'estil humorístic corrosiu, de fotomuntatge i collage del col·lectiu artístic eivissenc Comando Artístic Illenc Nihilista (CAÍN), i que entre d'altres, denuncia el poder que Abel Matutes pare i fill tenen a l'illa. És pràcticament impossible posar un peu a l’illa si no és per mitjà d’una de les innombrables empreses on participen en més o menys proporció, entre les quals figuren les dues navilieres que operen a l’illa, Baleària i Transmediterránea, i la companyia aeronàutica Air Europa. Al “Malalletra” trobem, “Desbloqueig”, un relat de Ramon Mas, impulsor de l'editorial Males Herbes i autor d'Afores.

És pràcticament impossible posar un peu a Eivissa si no és per mitjà d’una de les innombrables empreses on hi participen la família d'Abel Matute en més o menys proporció

Obrint les pàgines de ressenyes, Josep Pimentel escriu sobre el llibre que acaba de publicar Ferran Aisa sobre ECN 1 Radio CNT-FAI Barcelona, puntal comunicatiu durant el període revolucionari (setembre 1936 – juny 1937). Durant la dècada dels anys 30, la ràdio es va anar convertint en un mitjà de masses. Les obreres escoltaven a casa, als sindicats, als ateneus i a altres centres culturals les al·locucions radiofòniques de les més de seixanta emissores del dial. Xavier Puig escriu la ressenya musical sobre la música de Kepa junkera, que ja fa una colla d’anys que se submergeix en les sonoritats de la música folk d’Euskal Herria. Fa poc més d’un any, va fer l’aposta per canviar de terreny de joc i, acompanyat de la seva trikitixa, va revisar les profunditats de la música gallega. La ressenya documental l'escriu Àlex Romaguera sobre Milà, resistència a la muntanya, que, gràcies als 311 mecenes que han finançat la realització, la cinta esdevé un homenatge a Josep Milà, que als seus 96 anys posa veu i rostre als homes i dones que, a l’escalf de la natura, han mantingut intactes els anhels de llibertat.

Tancant la 'Directa' 444, Àlex Romaguera entrevista Hugo Soriani, periodista represaliat per la dictadura argentina. L’any 1972, mentre estudiava Dret, Soriani va entrar a l’Ejército Revolucionario Popular (ERP), una organització armada d’orientació marxista, fet que el va portar a ser detingut el desembre de 1974 i a passar deu anys confinat en diverses presons. A través d’Hugo Soriani, fundador de la publicació Página/12, ens acostem a una generació d’homes i dones que es van deixar la pell per les llibertats i que, encara avui, lluiten perquè els crims de lesa humanitat no es repeteixin enlloc. Segons Soriani, “la militància és un compromís amb la bellesa”.


Catàleg de joguines conscients 'La Juganera'

Des de la Directa hem creat un catàleg on trobem joguines fetes des de cooperatives, inspirades en línies pedagògiques Montessori, Pickler, Waldorf i Hengstenberg, que exploren els mons del joc lliure i creatiu, i fetes amb materials nobles i naturals com la fusta i les teles orgàniques. A més de joguines, el catàleg també recull propostes de literatura infantil crítica, música transformadora i experiències que fan créixer. Un catàleg que surt en una època en la qual creiem que ens pot servir per repensar el model de consum i d'aprenentatge que volem per a nosaltres i per les nostres filles.

Portada del catàleg 'La Juganera' / Pol Guillen

 

 

Continguts relacionatsMostra'l en portada

Notícies relacionades