El TSJC declara nul el concurs d’Aigües Ter-Llobregat, la privatització més gran de la història de la Generalitat

Aigua és Vida exigeix que es recuperi immediatament “la gestió pública d’Aigües Ter-Llobregat” i que aquest procés, així com la seva futura gestió, “es faci de forma oberta, transparent i amb la participació de les treballadores i els treballadors”
La sentència ha capgirat la privatització d'Aigües Ter-Llobregat
Premsa Sant Cugat
Manel Ros 23/06/2015

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul tot el procés que va dur a la privatització d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Amb aquesta sentència, ni Acciona –guanyadora inicial del procés– ni AGBAR no es poden quedar amb la que havia estat una de les empreses públiques més importants de la Generalitat de Catalunya. La sentència considera que el procés va vulnerar “els principis de publicitat, concurrència i igualtat” i anul·la el concurs en la seva totalitat. Tot i això, el govern de la Generalitat ja ha anunciat que valorarà recórrer-la davant el Tribunal Suprem.

En el seu moment, el procés de privatització ja va ser molt polèmic: una trentena de municipis abastits i copropietaris d’ATLL s’hi van oposar


ATLL és l'encarregada de subministrar aigua a prop de cinc milions de persones a l'àrea metropolitana de Barcelona i la seva privatització, amb un contracte de gairebé 1.000 milions d'euros, era una de les més importants, en l'àmbit econòmic i social, que havia dut a terme la Generalitat en tota la seva història.


En el seu moment, el procés de privatització ja va ser molt polèmic: una trentena de municipis abastits i copropietaris d’ATLL s’hi van oposar, a més de nombroses entitats socials. Cal recordar que, abans de ser privatitzada, ATLL havia guanyat un concurs internacional com a millor empresa pública.


Des de la plataforma Aigua és Vida, que ha denunciat constantment aquest procés irregular de privatització, exigeixen que es recuperi immediatament “la gestió pública d’Aigües Ter-Llobregat” i que aquest procés, així com la seva futura gestió, “es faci de forma oberta, transparent i amb la participació de les treballadores i els treballadors de l’empresa, així com amb la societat civil”. Moisès Subirana, portaveu de la plataforma, ha declarat a la Directa que la sentència obre una porta a l'esperança, però que, alhora, hi ha un punt agredolç, ja que constaten que el procés mai no s'hauria d'haver dut a terme: “Una part de la privatització ja l'hem pagat”, afirma.


Per a Subirana, la Generalitat només té dues sortides: Crear unes noves bases i una nova taula per tornar a obrir el concurs o tornar l'empresa a la gestió pública”. Entre aquestes dues opcions, Aigua és Vida considera que ara és el millor moment “per recuperar la gestió pública”, ja que en declarar-se nul el procés no s'hauria d'indemnitzar a les empreses. “Que la Generalitat deixi de fer el ridícul i torni a la gestió pública”, afirma contundent Subirana. “Si vol crear estructures d'Estat, ara és el moment per demostrar-ho”.


A més, Subirana considera que, quan falten poc menys de tres mesos per les eleccions, tornar a obrir el concurs seria un “suïcidi polític” i, amb el nou escenari polític i l'oposició que ja va crear en el seu moment, diu: No sé si la Generalitat vol tornar a jugar a aquesta carta, que no suposa cap benefici”.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades