Un centenar de persones demanen l’absolució dels “3 joves de Lleida”

La marxa va recórrer els carrers del centre de la ciutat, on es va emfasitzar la situació d’opacitat a les presons i els CIE
Un moment just abans de començar la manifestació el passat diumenge
Sònia Pérez
Sergi Bertran 22/05/2015

Prop d’un centenar de manifestants van sortir a la plaça Ricard Vinyes de Lleida el passat dia 17, per reclamar l’absolució dels tres joves de Lleida, encausats pels fets ocorreguts l’any 2012 en el marc de la campanya Presó = Tortura i als quals se’ls demana una multa superior a 20.000 euros i penes de presó d’entre tres i cinc anys.


La marxa va estar marcada per la contundència de les consignes que cridaven les manifestants contra el funcionament i l’opacitat de les presons


La marxa, que es va iniciar quan faltaven pocs minuts per a les set de la tarda, va estar marcada per la contundència de les consignes que cridaven les manifestants contra el funcionament i l’opacitat de les presons i els Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs), per l’alliberament de les preses encausades en el marc de l’operació policial Pandora i per l’absolució dels tres joves processats. Dos furgons de l'ARRO dels Mossos d’Esquadra i nombrosos agents de la Guàrdia Urbana van custodiar de prop la manifestació tot i que, contràriament al que havia succeït en accions anteriors, no es va realitzar cap detenció ni identificació de les participants.

La ruta que va seguir la protesta es va interrompre en algunes ocasions per assenyalar edificis que d’una manera o altra es veuen implicats en aquestes situacions d’injustícia, com l’Oficina d’Estrangeria de la ciutat o la seu del Síndic de Greuges. En aquest darrer cas es van remarcar els informes elaborats per la institució que posen de manifest l’alt grau d’opacitat dels centres penitenciaris i on es recomana l’aplicació del protocol d’Istanbul.

Finalment, la manifestació va concloure a la plaça Sant Joan, on es van llegir manifestos per acabar de posar èmfasi a la situació de les preses i els encausats. A posteriori es va celebrar un sopador improvisat a l’Ateneu l’Arrel, ja que a causa de la suspensió del judici que s’havia de dur a terme l'endemà, s’havien anul·lat l’acampada i la concentració programada davant els jutjats.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades