"Un país que destrueix la cultura i la pluralitat està destinat a la decadència"

Prop de 2.000 persones reclamen, a Barcelona, la llibertat sense càrrecs dels dos titellaires empresonats durant cinc dies al centre penitenciari madrileny de Soto del Real
L'escenari instal·lat a la plaça de Sant Jaume per celebrar la diada de santa Eulàlia s'ha fet servir per l'acte de solidaritat amb els titellaires
Brais G. Rouco
Jesús Rodríguez 10/02/2016

"El que hauria de ser delicte és privar a l'ésser humà de llibertat d'expressió i pensament", ha cridat l'Agnès micròfon en mà enmig d'una plaça de Sant Jaume amb prop de 2000 persones i un escenari ple de titellaires i iaioflautes. “Barcelona quan toquen la llibertat d'expressió sempre respon”, ens ha dit en Carles, un vell militant anarquista. I avui ha estat així. Llibertaris, comunistes, artistes, avis, pares i mares, veïnes, regidors del govern municipal i de l'oposició, cares conegudes com la del pallasso Tortell Poltrona o la del dibuixant Carlos Azagra, a la plaça hi havia de tot, però sobretot gent anònima arribada de tots els barris que exigien la lliure absolució de Raul i Alfonso, els dos titellaires que aquesta tarda han sortit de la presó de Soto del Real. Segueixen imputats pels delictes d'enaltiment del terrorisme amb l'agreujant d'incitació a l'odi, han hagut d'entregar el seu passaport i cada dia estan obligats a comparèixer a les dependències de l'Audiència Nacional espanyola.

Des del barri del Raval ha arribat la representació més nombrosa. Aquests dies l'assemblea de barri i nombroses entitats del centre de la ciutat –majoritàriament vinculades al món de l'escena teatral i de l'activisme veïnal– s'han mogut i, això, s'ha notat. Un post difós divendres avui tenia 25.000 'm'agrada' i un abast de 700.000 persones. Des d'El Lokal, l'Ateneu la Base, l'Antic Teatre, la CNT, la CGT i d'altres col·lectius del centre de la ciutat s'ha donat impuls a la cita d'avui.

Des de l'escenari s'ha recordat els últims episodis de restricció de les llibertats públiques, començant per la detenció i el judici a un músic de Def con Dos

La gentada s'ha anat aplegant passades les set de la tarda i amb puntualitat s'ha donat la benvinguda a tothom des de dalt d'un enorme escenari –instal·lat per l'Ajuntament de Barcelona en ocasió de la celebració de la diada de Santa Eulàlia–. “Vivim en un Estat que criminalitza les veus dissidents, no oblidem les operacions Pandora, les condemnes de les encausades del Parlament, les encausades de Can Vies, som totes part del mateix”, amb una potent megafonia i molta atenció de la plaça. A la façana del Palau de la Generalitat un cordó d'antiavalots –casualment comandat pel caporal que va sancionar l'advocat Andrés Garcia, l'agent T663B9149– i al carrer Ferran agents antiavalots fortament armats i subfusell en mà –amb l'excusa genèrica del nivell 4 d'alerta antigihadista–. Des de l'escenari s'ha recordat els últims episodis de restricció de les llibertats públiques: detenció i judici a un músic de Def con Dos, imputació d'activistes feministes per treure un “Santo Coño” en processó, tancament d'exposicions per mostrar escultures que ofenen a la monarquia, escàndol per una túnica rosa d'un rei mag, i un llarg etcètera.

Escenari ple d'artistes, sobretot titellaires que actuen a Barcelona  / Elis Mora

 

De les llibertats i de la cultura, precisament, han parlat des de l'escenari. “Un país que negligeix i destrueix la cultura i la seva pluralitat, està destinat a la decadència en tots els àmbits, a la pobresa material i espiritual, és un país sense futur”, han conclòs abans de donar pas a una actuació d'una obra anglesa de cachiporra. L'artista Ronan Tully ha representat una escena de Punch & Judy, del mateix gènere teatral que La Bruja y Don Cristobal de la companyia Títeres desde abajo. S'han llegit comunicats des del món del teatre, des del Centre Irídia de defensa dels drets humans i des de l'Ateneu de Nou Barris, actuacions musicals del cor dels Iaioflautes i curt recital de les cantautores Rocío i Rosa Sánchez. Mentre això passava, a diferents punts de la plaça hi havia artistes amb titelles que es reivindicaven i denunciaven “l'atac a la llibertat d'expressió i creació”. Un petit teatre de marionetes fet de fusta servia de fotomatón per tothom que volgués fer-se una instantània amb una petita pancarta de cartró. La preocupació i la indignació d'aquests dies avui s'ha transformat en creativitat i imaginació. L'acte ha finalitzat amb una crida a “alçar la veu”. “No tenim por ni la tindrem, si ens toquen a una ens toquen a totes”, han reblat.

Boques precintades a Girona

A la ciutat de Girona s'hi han concentrat unes 25 persones davant la Sala Planeta. S'ha llegit un manifest en defensa de la llibertat d'expressió mentre el públic es tapava la boca amb un esparadrap. Les titelles i els titellaires autòctons també han tingut el seu protagonisme. Policies de paisà custodiaven la protesta. 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades