Un vídeo mostra la violència emprada en el tancament de Ca ses Mopis a Palma

La 'Directa' ha tingut accés a unes imatges que qüestionen el procediment per desallotjar el centre social el passat dia 11 d'octubre
Dimecres es va realitzar una marxa i una concentració davant l'edifici
Marc Ferrà
Marc Ferrà 13/10/2016

A primera hora de dimarts passat, un grup d'homes varen forçar la porta del centre social de Ca ses Mopis, situat a la plaça Flèming de Palma. En aquell moment estava buit. Les veines del mateix carrer varen avisar diferents persones del col·lectiu, que es van desplaçar fins a les portes del local. En arribar, les activistes varen intentar entrar a l'edifici, però el grup d'homes els ho va impedir de manera violenta. És el que es pot veure en el vídeo al qual ha tingut accés la Directa. Segons membres de Ca ses Mopis, els homes havien estat enviats pel propietari de l'edifici amb la finalitat de fer fora els ocupants.

 

Poc més tard, varen arribar diverses unitats de la policia nacional espanyola i varen desallotjar a empentes les activistes que s'havien concentrat davant les portes de l'immoble. L'actuació policial tenia per objectiu facilitar les obres per tancar els accessos. Els responsables de fer-ho eren el grup d'homes que el mateix matí havien forçat la porta per accedir a l'edifici. 

Segons fonts policials, comptaven amb un "auto judicial per fer-se càrrec de la propietat", però les activistes neguen que hi hagués una ordre judicial per desallotjar. L'Ajuntament ha anunciat que la setmana vinent, en comissió d'urbanisme, revisarà que tot s'hagi fet legalment.

Des del moment en què es va conèixer l'actuació, es va convocar una concentració davant la finca que va reunir fins a una cinquantena de persones durant el matí. A l'horabaixa va tenir lloc una assemblea per planificar possibles noves accions. L'endemà es va realitzar una marxa pel barri de l'Arxiduc i una concentració davant la finca en què varen participar gairebé un centenar de persones. La manifestació va recórrer els carrers al crit de consignes com ara "Si toquen Ca ses Mopis, ens toquen a totes” i amb una pancarta encapçalant la protesta on es podia llegir el lema "Volem Ca ses Mopis al barri".


Cinc mesos de feina al barri

Encara sense un nom determinat i amb moltes decisions per prendre, el passat mes de juny un grup de persones varen ocupar un edifici a la plaça Flèming de Palma amb una idea clara: iniciar un nou projecte social on l'anticapitalisme, el feminisme i l'antifeixisme, entre moltes altres reivindicacions, serien la pedra angular per construir un nou centre social.

 L'horabaixa de dimarts va tenir lloc una assemblea per planificar possibles noves accionsEl 3 de juny es va ocupar aquesta finca – buida des del 2011- que era propietat d'Explotaciones Turístiques de les Illes S.L, empresa de Pere Pascual. A poc a poc, el col·lectiu de persones que varen endegar el projecte, juntament amb molta més gent que s'hi va anar implicant, va netejar la finca de pols i escombraries per anar-la omplint amb diversos projectes socials, com ara una biblioteca, un armari obert -on es podia intercanviar roba- o un gimnàs col·lectiu.

A poc a poc, moltes veïnes del barri i de Palma es varen acostar a Ca ses Mopis (nom que es va decidir posar a l'espai), per participar-hi o conèixer el projecte. Al llarg dels gairebé cinc mesos de vida, s'han realitzat activitats molt diverses, com, per exemple, dinars per recaptar doblers per enviar a les persones refugiades que han ocupat l'Hotel Oniro a Atenes o presentacions de publicacions com el Tot Inclòs o l'Anuari de Contrainfo. Des de Ca ses Mopis també s'han organitzat actes de suport a les Feministes Encausades, per finançar la Fira del Llibre Anarquista i activitats enfocades al barri, com partits de bàsquet a la pista de la plaça o un cinema a la fresca.

Mesos després de l'okupació, l'empresa de Pere Pascual va vendre l'edifici a la Immobiliària Oliver Mateu, que hauria estat l'encarregada de contractar els homes que dimecres varen impedir l'accés a l'edifici de les activistes (i hi van tapiar els accessos), segons han apuntat les activistes del centre social i diverses fonts consultades.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades