Camaleó del K.O. per vers

Nascut a Suïssa el 1887 en el si d’una família vinculada al món de l’art (la seua àvia estigué casada amb Oscar Wilde), Arthur Cravan fou boxejador i poeta. Pare de l’art conceptual, boxejà a Barcelona un dia de Sant Jordi, ara fa cent anys

Diuen de Cravan que fou expulsat de l’acadèmia militar on sons pares l’obligaven a estudiar per trencar la cara a un professor i que fou a partir d’esta expulsió que abandonà la seua somorta Lausana natal. Començà a viatjar –amb passaports falsos per escapar-se de la lògica del servei militar– per una Europa que, agitada, apuntava cap a la Primera Guerra Mundial.

Aquest dandi contracultural va apallissar la bohèmia d’or dels surrealistes en la forma i en el fons, impartint conferències on es despullava a mitja xarrada

Se’n diu que el seu pare fou empresonat per homosexual, o que si en veritat no era realment Oscar Wilde. Obsedit Arthur Cravan per la seua identitat (per mostrar-la múltiple i impossible de traçar-ne el pas, per viure-la com si fos una obra d’art), són inacabables les llegendes que es conten sobre la seua figura. Us n’oferim, aquí, una breu reconstrucció i introducció.

 

El dandi contracultural

És l’any 1913 a París. Cravan, després d’haver fet de xofer a Berlín i haver criat cangurs a Austràlia, hi passeja abillat com un dandi. Vestit amb esmòquings de tots colors i amb mitjons extravagants, escriu poemes obscens. És, doncs, a la ciutat de la commune on inicia la seua producció artística; i és allà, també, on començarà a professionalitzar-se com a boxejador.

La natació va ser una altra de les aficions de l'artista

 

Arthur també colpeja el milieu cultural. Apallissa la bohèmia d’or dels surrealistes en la forma i en el fons, impartint conferències on es despulla a mitja xarrada, reclamant que “cal introduir el cop de puny en la lluita artística” en un moment de moral burgesa soterrant. Critica, al costat dels futuristes, els artistes que viuen d’esquena al seu temps: “La primera condició per ser poeta és saber nadar”. D’això, més endavant, se’n diria el compromís de l’intel·lectual.

Cravan va lluitar amb el campió del món de boxa Jack Johnson, arran del desafiament públic que li havia fet el poeta fent-se passar per campió europeu

El 1916, Cravan aterra a la Barcelona de Papasseit, Verdaguer i la Rosa de Foc per fer boxa contra el campió del món Jack Johnson. La celebració del combat naixia del desafiu públic que li havia fet el poeta fent-se passar per campió europeu. Johnson l’apallissa implacablement i Arthur Cravan roman a la ciutat. Detestava les curses de braus, entrenava a la Barceloneta; se’n va als EUA i poc se’n sap després: mort ofegat a Mèxic el 1918, potser, naix una llegenda.

 

No et perdis...

El film documental ‘Cravan vs Cravan’ (Isaki Lacuesta, 2002)

Premi del públic i al director revelació al Festival de Sitges, compta amb música de Pascal Comelade i Víctor Nubla i intervencions de poetes contemporanis i exlluitadors de boxa.

‘Arthur Caravan’ (La casa calba, 2009) i ‘Atles enharmònic’ (Música de Telers, 2011)

Del grup Arthur Caravan, d’Alcoi, que han marcat un abans i un després en l’‘indie’ en valencià.

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: