El camí de la donació a la transfusió

Els bancs de sang, que s’encarreguen de la seva recollida, anàlisi i distribució, són l’intermediari públic entre la persona donant i la pacient institucions
06/02/2018

En determinades èpoques de l’any és habitual veure pel carrer cartells que fan una crida a la donació de sang o autobusos retolats amb la imatge corporativa del Banc de Sang, que són habilitats com a espais de donació. Ara bé, més enllà de l’acció de seure en una llitera i veure com el líquid vermell va entrant a la bossa, la institució té una maquinària al darrere que connecta les donants amb les pacients i, fins i tot, amb empreses privades.

Bombers de Barcelona participen en la campanya de donacions del Banc de Sang i Teixits de Catalunya / VICTOR SERRI

 

Els bancs de sang i teixits, també coneguts amb el nom de centres de transfusió, són empreses públiques que depenen directament dels departaments de salut de les diverses comunitats autònomes, en el cas de l’Estat espanyol. Aquests espais tenen l’objectiu de “garantir l’abastament i el bon ús de sang i teixits”, segons el Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, i són la corretja de transmissió de tota una sèrie de processos. El punt de partida és l'extracció –de forma altruista–, a partir de la qual s'obtindrà un producte envasat que s’utilitzarà per dur a terme transfusions o bé com a matèria primera per a elaborar hemoderivats. Quan qualsevol persona fa una donació de sang, tal com explica Martín Manceñido, president de la Federació Espanyola de Donants de Sang (FEDS), se li extreuen habitualment 450 centímetres cúbics, la mida corresponent a una bossa d’emmagatzematge. Posteriorment, es duran a terme diverses proves per contrastar la qualitat de la sang, i finalment el material es fraccionarà en tres parts corresponents a plaquetes, plasma i glòbuls vermells. El plasma representarà aproximadament la meitat del percentatge total, un 55%.

El plasma, matèria primera amb què es fan els hemoderivats després d'un procés industrial, representa el 55% de la sang

Tant en el cas de Catalunya com en el del País Valencià i les Illes, existeix una única seu que centralitza els controls dels diferents usos que es donaran a la sang. D’aquesta manera, Barcelona, València i Palma, respectivament, alberguen el centre de transfusió que actua sobre tot el seu territori. Tot i això, existeixen altres punts de donació de sang repartits per tota la geografia dels Països Catalans que contribueixen a poder tenir un radi d’actuació més ampli i alhora a poder augmentar el nombre de persones donants. Les xifres de 2016 recollides per la FEDS situen les tres àrees en els llocs onzè, dotzè i catorzè del rànquing d’un total de divuit. Aquesta tendència, tot i que en els últims anys han augmentat les xifres percentuals, posa en alerta la federació, que destaca que tot i ser zones que generen un gran impacte social i econòmic a tot l’Estat espanyol, es troben a la part baixa de les donacions de sang.

La situació de Catalunya, però, és certament excepcional, ja que el BST s’encarrega del 100% de les donacions, ningú més ho pot fer. En canvi, en el cas de la Comunitat de Madrid, un conveni amb la Creu Roja signat l’any 2014 obligava l’entitat a subministrar “una determinada quantitat al sistema públic”. L’acord va generar polèmica de seguida. “No es diu de forma explícita, però si l’acord només obliga a una certa quantitat s’entén que tot el que s’aconsegueixi per sobre d’això podrà fer-se servir amb altres finalitats”, denunciava Marciano Sánchez, portaveu de la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública. Arran del rebombori mediàtic que es va crear, el Centre de Transfusions de la Comunitat de Madrid va reconèixer que després d’enviar el plasma fruit de les donacions “Grifols es queda una part dels derivats obtinguts del plasma”.

/ PAU FABREGAT

 

L’última campanya de donació de sang a Catalunya, entre el 12 i el 22 de gener d’aquest 2018, va comptar amb una participació de 9.354 persones i va assolir reserves per a vuit dies, un valor que es troba per sota dels deu dies que es consideren òptims per al bon funcionament de les reserves. En aquest sentit, Catalunya té 33,6 donacions per cada 1.000 habitants –segons dades de 2016 de la FEDS– i es troba per sota de la mitjana espanyola, que es troba al 36,6. El País Valencià i les Illes Balears, igualment, marquen uns registres de 35,6 i 34,2 respectivament.
 

La no comercialització

La Comissió de les Comunitats Europees regula –a través de la directiva 2004/33/CE, de 22 de març de 2004– el concepte de comercialització de la sang i estableix que el caràcter de les donacions sempre ha de ser altruista, és a dir, que la persona donant no pot rebre diners a canvi. Per la seva banda, la legislació espanyola, amb el Real decret 1945/1985, de 9 d’octubre, estipula que la donació és un acte “voluntari i altruista” i, per tant, els centres públics o privats on s’utilitzi aquest material no poden marcar cap mena de preu en concepte de sang. No obstant això, el sector sí que genera certa activitat econòmica amb tot allò que envolta la matèria primera donada.

La relació entre Grifols i el sector sanitari públic és peculiar des del moment en què no es pot vendre un producte que ha estat cedit de manera desinteressada

El procediment sencer exigeix una sèrie de materials i processos que suposen un cost tant per a l’administració com per als centres sanitaris privats que hagin requerit una quantitat concreta de sang. A tall d’exemple, les bosses on s’emmagatzema la sang sí que tenen un preu, de la mateixa manera que a les clíniques privades el servei prestat per les professionals també haurà de retribuir-se. Aquesta acció serà la mateixa sigui quin sigui el material que sigui objecte de la transfusió: glòbuls vermells, plaquetes o plasma. Anys enrere, el sistema feia les transfusions sense fraccionar el material, però amb la partició s’aconsegueix que cada organisme rebi el que necessita i d’aquesta manera no es desaprofita cap substància.

El cas del plasma és diferent, tenint en compte que el sistema sanitari públic espanyol no compta amb cap centre que tingui el material necessari per fabricar medicaments fets a base d’hemoderivats que necessiten els hospitals. Per aquest motiu, els centres de transfusió de tot l’Estat espanyol envien el plasma que han recollit a l’empresa Grifols. La firma, dedicada a crear solucions mèdiques a partir de proteïnes, entre les quals trobem el plasma, posseeix el contracte marc per fer aquest tipus d’accions; de manera que és l’única empresa que hi pren part. La relació entre l’empresa –que compta amb 4.000 milions d’euros en accions a l’Ibex-35– i el sector sanitari públic és peculiar des del moment en què no es pot vendre un producte que ha estat cedit de manera desinteressada. Tenint en compte que es tracta d’un acord entre un ens públic i un de privat, el concepte que entra en joc és el de l’intercanvi. En el moment en què Grifols rep el plasma provinent dels diversos centres de transfusió espanyols, als Estats Units, ja que és el lloc des del qual opera, fa una valoració del material. D’aquesta manera, si l’estimació es troba, per exemple, al voltant dels 20.000 euros, l’estat fa una compra de medicaments provinents del plasma valorats en 30.000 euros i només n’ha d’abonar la diferència, 10.000 euros.

Anualment es necessiten uns 600.000 litres de plasma, segons la FEDS, i a través de les donacions n’arriba aproximadament la meitat, encara que a poc a poc es van registrant uns valors que van a l’alça

A tot això s’ha d’afegir que les quantitats de plasma requerides per l’Estat espanyol cada any són superiors a les que s’obtenen a través de les donacions. Anualment es necessiten uns 600.000 litres de plasma, segons la FEDS, i a través de les donacions n’arriba aproximadament la meitat, encara que a poc a poc es van registrant uns valors que van a l’alça. Per tot això, constata Manceñido, “Grifols no té més remei que aconseguir més plasma, que importa generalment dels Estats Units perquè és on té una millor estructura i on també hi ha més plasma”. Al continent americà una bossa de plasma d’entre 600 i 800 centímetres cúbics té un valor de 200 dòlars, i una part d’aquests s’abonen a la persona donant. Allà està permesa la retribució econòmica a canvi de la sang, és la gran diferència amb la majoria de països europeus. Manceñido subratlla que cap dels grans països del continent europeu és autosuficient pel que fa al plasma, tot i que en llocs com Suècia i Dinamarca sí que s’assoleixen les xifres que són necessàries i l’Estat francès és molt a prop d’arribar-hi.


Article publicat al número 447 de la 'Directa'

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: