Drets

El conflicte dels manters esclata enmig d'un acte de l'Ajuntament de Barcelona en solidaritat amb les refugiades

Una vuitantena de manifestants boicotegen el parlament d'Ada Colau i la resta d'intervinents i les qualifiquen d'hipòcrites. Ahir, els Mossos van detenir el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants Lamine Sarr i sis senegalesos més
La crispació i els crits van ser constants durant els trenta llargs minuts de cerimònia
Ángel Garcia
29/07/2016

Hipòcrita, racista i mentidera van ser alguns dels qualificatius que les manifestants solidàries amb els venedors ambulants de Barcelona van adreçar a Ada Colau ahir a la tarda. La setmana havia començat amb una dura càrrega policial a la Rambla i el trasllat al CIE d'Issa Seye, un dels venedors ambulants amb més trajectòria a la ciutat. Ahir, de matinada, una operació dels Mossos prèviament publicitada a la premsa va acabar amb Lamine Sarr –portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants– i sis senegalesos més als calabossos de la comissaria de les Corts. Va ser el colofó d'unes setmanes especialment tenses després del desallotjament de la zona de venda tolerada durant dos mesos al passeig Joan de Borbó. El conflicte va esclatar enmig d'un acte en solidaritat amb les refugiades que moren enmig de la Mediterrània. Paradoxalment, molts manters utilitzen el mètode de la pastera per arribar al nostre país.

Colau va fer referència als noms i els cognoms de les 3.034 persones que enguany han mort ofegades a la Mediterrània i va apostar per convertir Barcelona en una ciutat refugi mentre les manifestants etzibaven: "El vostre refugi és la presó"

La primera fila de l'acte institucional estava reservada per a l'alcaldessa, el primer tinent d'alcaldia Gerardo Pissarello, l'exalcalde Xavier Trias i el secretari d'immigració de la Generalitat Oriol Amorós. Òscar Camps, de l'ONG Proactiva Open Arms, i el músic Jordi Savall també esperaven el seu torn per intervenir. La crispació i els crits van ser constants durant els trenta llargs minuts de cerimònia. Colau va fer referència als noms i els cognoms de les 3.034 persones que enguany han mort ofegades a la Mediterrània i va apostar per convertir Barcelona en una ciutat refugi. Des de la concentració, les manifestants etzibaven: "El vostre refugi és la presó". A la protesta, hi havia membres dels col·lectius Espai de l'Immigrant, Tras la Manta, Papers per Tothom i de la CUP de Barcelona. "Aquesta catarsi és desagradable per tothom, però era necessària; les coses han arribat massa lluny", reflexionava un dels manifestants.

Membres del Sindicat Popular de Venedors Ambulants llegint un comunicat durant la concentració / Ángel GarciaAziz Faye, portaveu del sindicat manter, va llegir un comunicat mentre altres activistes penjaven cartells amb la imatge de Colau i frases de denúncia de la seva gestió sobre el monòlit on, des d'avui, s'alça un comptador amb les víctimes de la crisi a la Mediterrània. El reconegut músic Jordi Savall va esperar que s'apaivagués l'escridassada abans d'interpretar unes breus notes musicals "per la reconciliació i la pau" amb un instrument fet a mà que ell mateix va portar des de l'Afganistan. L'alcaldessa va marxar d'aquest tens escenari amb la cara desencaixada i envoltada d'una desena d'agents de paisà de la Guàrdia Urbana. Quan va desaparèixer el desplegament mediàtic, alguns manifestants i representants del consistori van estar parlant a peu de platja. Tots els ponts de diàleg han saltat pels aires? Ho veurem les setmanes vinents.

Intenten vendre de nit

Tornem a la redacció vorejant la zona portuària. A l'alçada del passeig de Colom, trobem un centenar de manters amb el farcell a l'esquena. Un furgó de l'ARRO Barcelona dels Mossos d'Esquadra intenta aturar-los, però no ho aconsegueix. "No passin no passin", crida un antidisturbis amb els braços estirats mentre els senegalesos desborden el dispositiu i corren en direcció a la passarel·la del Maremàgnum. La pressió policial diürna de la Guàrdia Urbana, els Mossos i la Policia Portuària ha desembocat en un nou fenomen: sabedors que, al centre de la ciutat, el turista –principal potencial comprador– és un espècimen present les 24 hores de la jornada, ara intenten vendre de nit. Dissabte a la tarda el sindicat i Tras la Manta organitzaran una nova edició del Mercat Rebel a les Rambles, amb vocació de protesta però també amb l'objectiu de donar un cert globus d'oxígen als migrats ingressos dels manters. 

Pertinença a organització criminal

Els set venedors ambulants detinguts ahir al carrer Calàbria han prestat declaració aquest matí de divendres davant dels Mossos d'Esquadra, a la comissaria de Les Corts. La policia catalana els imputava en un principi un delicte contra la propietat industrial, però ha ampliat l'acusació a pertinença a organització criminal. El trasllat a la Ciutat de la Justícia de Lamine Sarr –portaveu del sindicat– i altres sis senegalesos s'efectuarà dissabte al matí. El jutjat de guàrdia haurà de determinar si els deixa en llibertat o si, per contra, imposa mesures cautelars. 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: