Política

Els jutges de guàrdia accepten les denúncies però deneguen la petició de tancar els punts de votació

Els jutjats de Barcelona, Badalona i Tarragona han acceptat a tràmit per la via ordinària les denúncies presentades per Plataforma per Catalunya, Societat Civil Catalana, UPyD i PP de Catalunya
08/11/2014

Les meses electorals del procés de participació podran tancar a l'hora prevista. Cap jutjat ha acordat mesures cautelars de tancament de meses a partir de les denúncies presentades per grups espanyolistes. Un cop s'ha sabut que la Fiscalia considerava “desproporcionat” el fet de retirar les urnes i precintar les escoles, els magistrats han signat interlocutòries d'acceptació a tràmit de les denúncies però denegant les mesures cautelars. En aquest sentit el jutge de guàrdia de Barcelona, Gonzalo de Dios, conclou que els fets denunciats per UpyD, el PP de Catalunya i Plataforma per Catalunya podrien ser constitutius de delicte, però considera que s'han d'investigar per la via ordinària i, per això, demana als Mossos que facin un atestat i llistin els responsables de l'ús de les escoles públiques com a punts de votació. A la interlocutòria, a més, es detalla el nom i els cognoms dels qui han presentat les denúncies: Roberto Hernando Ortiz, Marcos Sánchez Siles i Ramon de Veciana Batlle, en representació de Plataforma per Catalunya, Partit Popular de Catalunya i UPyD, respectivament. Els jutjats de guàrdia de Badalona, Tarragona i Mollet del Vallès han tingut el mateix criteri, acceptant a tràmit però rebutjant la mesura cautelar de retirar les urnes.

El criteri de la Fiscalia ha estat decisiu

La Fiscalia de Catalunya ha emès un informe on considera 'desproporcionat' ordenar la mesura cautelar de tancar els punts de votació de la consulta, malgrat considerar que es tracta d'una actuació que podria ser delictiva. Amb aquesta decisió es tanquen les hores de tensió als jutjats de guàrdia catalans i les fiscalies provincials. Després que la Plataforma per Catalunya (PxC) hagi presentat a primera hora del matí denúncies als 47 jutjats de guàrdia de les partides judicials catalanes, UPyD a la Ciutat de la Justícia, el PP a Esplugues de Llobregat, i Societat Civil Catalana ja ho fés ahir al jutjat de guàrdia de Barcelona, calia veure quina podia ser la reacció dels magistrats, però sempre condicionada a la postura de la Fiscalia. Tots aquests partits i organitzacions pretenien que es prohibís explícitament els punts de votació a les escoles públiques. 

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, des d'ahir i fins les 9h del matí d'avui hi havia de guàrdia el magistrat José Antonio Cruz de Pablo, però finalment no ha pres cap mesura cautelar i ha traspassat la denúncia registrada ahir al magistrat, Gonzalo de Dios Hoyo, titular del jutjat d'instrucció 3, que és qui podia tenir la potestat de clausurar la votació en l'àmbit territorial de la ciutat de Barcelona. 

La decisió que havien de prendre els jutges titulars dels 47 partits judicials de Catalunya era molt incerta i depenia de les directrius generals que arribessin des de la Fiscalia General de l'Estat

La decisió a la resta de partits judicials de Catalunya estava pendent de les directrius generals que arribessin des de la Fiscalia General de l'Estat. Ahir a la tarda els fiscals provincials tenien consignes dispars i tothom era a l'espera que la Fiscalia de Catalunya remetés l'informe que li havia demanat la Fiscalia General de l'Estat. Per a elaborar aquest informe la fiscalia catalana va demanar ahir al vespre al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra un llistat de tots els punts de votació a escoles públiques i va ordenar que els policies identifiquessin a tots els responsables d'aquests centres educatius que han deixat les claus perquè obrissin portes. Passades les 22h, però, el Govern va donar resposta a la Fiscalia amb un breu comunicat on assegurava que "l'únic responsable que ha autoritzat l'accés a locals públics és el Govern de Catalunya", i per això, diu que "no es pot demanar la identificació als voluntaris". En relació a això, no ha estat fins aquest migdia que el departament de Governació ha entregat als Mossos d'Esquadra i aquests a la Fiscalia el llistat dels locals de titularitat pública on s'està celebrant la votació. 

A les 16h s'ha sabut que la postura de la Fiscalia és no tancar ni desallotjar cap punt de votació, en considerar que es tractaria d'una mesura 'desproporcionada'. La cadena jeràrquica en aquest sentit és clara i tots els fiscals provincials demanaran als jutges que actuin amb aquest criteri i rebutgin les peticions de Societat Civil Catalana, UPyD, PxC i PP. Es preveu que el jutge de guàrdia de Barcelona, Gonzalo de Dios, emeti una interlocutòria a mitja tarda revocant la petició dels grups espanyolistes.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: